Karas Monika lett a NMHH Médiatanácsának elnöke

2013.09.10. Jogi Fórum / MTI

Kilenc évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta Karas Monikát az Országgyűlés hétfőn.

A parlament az erről szóló döntést 248 szavazattal, 43 ellenében, 2 tartózkodás mellett hozta meg. Karas Monika megválasztását a kormánypártok támogatták, a Jobbik- és az LMP-frakció nemmel voksolt, a szocialisták pedig nem vettek részt a szavazásban.

Karas Monika ezután letette hivatali esküjét.

Karas Monikát a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök augusztus 19-ei hatállyal nevezte ki az NMHH elnökének. Ezzel automatikusan a médiatanács elnökjelöltje lett. A médiatörvény értelmében az Országgyűlésnek ezután 30 napon belül - ha megválasztása ülésszakon kívüli időszakra esik, akkor az ülésszak kezdetétől 15 napon belül - kellett megválasztania a médiatanács elnökévé, ellenkező esetben megbízatása megszűnt volna.

A médiatanács elnöke nem választható újra, megbízatásának időtartama a hatóság elnöki megbízatásának időtartamához kötött.

Karas Monika 1985-ben szerezte jogi diplomáját az ELTE jogi karán, ügyvédi esküt 1994-ben tett. A Lapkiadó Vállalatnál dolgozott 1985 és 1992 között jogtanácsosként, majd a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. 1992 és 1994 között az Esti Hírlap Kiadói Kft., 1993 és 2002 között a Magyar Fórum Kiadói Kft. jogi képviselője volt. A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő.

Karas Monika 1999-től három évig az Országos Rádió- és Televízió Testület Panaszbizottságának elnöke volt, 2000 és 2005 között tagja volt a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, 2002 és 2003 között a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottságának.

Az elnökkel együtt öt tagot számláló médiatanács az NMHH önálló hatáskörű, az Országgyűlés felügyelete alatt álló szerve. Feladata egyebek mellett a médiatörvény, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló médiaalkotmány betartásának ellenőrzése. A testület pályáztatja meg a rádiós frekvenciákat, felügyeli a rádió- és tévéműsorokat, ellenőrzi a médiaszolgáltatókkal kötött hatósági szerződések betartását.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
NMHH