Malala Juszufzait az oktatás és a nők jogainak hangja - A 16 éves pakisztáni lányt jelölték az idei Szaharov-díjra

2013.09.13. Jogi Fórum / MTI

A lányok és nők oktatáshoz való jogát hirdető, 16 éves pakisztáni Malala Juszufzait jelöli az Európai Parlament két jobboldali frakciója, az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek az idei Szaharov-díjra - közölte csütörtökön a két képviselőcsoport.

Malala Juszufzai 11 évesen tett szert ismertségre, amikor álnéven vezetett blogot arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött, pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. Tavaly tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolából. Több lövés is eltalálta, majd Angliában kapott gyógykezelést, jelenleg is ott él - és iskolába jár.

"Malala Juszufzai (...) inspirál és arra emlékeztet bennünket, mekkora bátorság kell ahhoz, hogy valaki kiálljon az emberi jogok és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett" - indokolta a néppárti frakció döntését José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, a néppárti képviselők külügyi szóvivője, aki szerint Juszufzai ráirányította a világ figyelmét a mindenkinek járó oktatás ügyére.

"Kortársai közül sokan erőt meríthetnek Malalából, üzenete pedig felhívja a figyelmet, hogy közülük több millióan milyen nehézségekkel néznek szembe" - hangoztatta a szóvivő, s arra is kitért, hogy a világon a fiatal lányok és nők negyede arra sem kap lehetőséget, hogy elvégezhesse az általános iskolát. "(Malala) az oktatás és a nők jogainak hangja lett a világban" - jelentette ki az EP legnagyobb képviselőcsoportjának illetékese.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek szintén úgy ítélik meg, hogy az ellene elkövetett merénylet óta Juszufzai a nők jogai és az oktatáshoz való jog világszerte ismert szószólója lett, ha pedig megkapná a díjat, az erőteljes üzenet lenne mindazok számára, akik ezekért a jogokért küzdenek a térségben és szerte a világon.

"A tálibok megpróbálhatnak erőszakkal elhallgattatni valakit, de Malala ügyét nem lehet elhallgattatni. Az EP-nek most lehetősége van felsorakozni az ügy mögé, és a díj odaítélésével megüzenni, hogy az erőszak sosem győzheti le a gondolat szabadságát" - hangsúlyozta Charles Tannock, a képviselőcsoport emberi jogokért felelős szóvivője.

A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta évente ítéli oda olyan személyeknek vagy szervezeteknek, amelyek az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen küzdenek. Az EP szerint a díj kitüntetettjei a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov szovjet atomtudóshoz és emberi jogi aktivistához hasonlóan bátorságot tanúsítottak az emberi jogok és a szólásszabadság védelmében. Az 50 ezer euróval járó Szaharov-díjra a gondolat szabadságáért 40 EP-képviselő vagy egy-egy EP-frakció jelölhet egy vagy több személyt vagy szervezetet. A kitüntetettet októberben nevezik meg, a díjat pedig decemberben, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban adják át.

  • kapcsolódó anyagok
EMBERI JOGOK
NŐK JOGAI
SZAHAROV-DÍJ