Egy hatalmas lépés a háborús bűnök nyomában - Együttműködési megállapodást kötött a boszniai és a szerb ügyészség

2013.09.23. Jogi Fórum / MTI

Hatalmas előrelépés történt a bosznia-hercegovinai ügyészség és a szerbiai háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség együttműködésében - így értékelte a szerb ügyészség képviselője a két testület közötti nyomozati kooperáció fejlesztését a Dnevni Avaz című boszniai napilap hétfői számában.

Vladimir Vukcevic azt mondta, az egyik legfontosabb lépés az, hogy többé nem lesznek párhuzamos nyomozások, amelyek a múltban a két fél kapcsolatára is rányomták bélyegüket.

"Valóban gigantikus lépést tettünk azóta, hogy Brüsszelben aláírtuk a megállapodást" - jelentette ki Vukcevic. Hozzátette: a két ügyészség nem egész egy év alatt 65 személyre és 39 esetre vonatkozó, lehetséges háborús bűnről szóló dokumentumot cserélt egymással.

Bosznia és Szerbia nem adja ki egymásnak a háborús bűnökkel vádolt állampolgárait, így olyan megállapodás született, amely szerint a bizonyítékokat megosztják egymással, valamint továbbítják egymásnak az ügyeket, hogy ezek az ügyek ne maradjanak büntetlenül.

Vukcevic elmondta, hogy jelenleg a srebrenicai vérengzésekkel kapcsolatos ügyeken dolgoznak, valamint egy 1992-es eseten, amelyben 18 bosnyák és egy horvát személyt raboltak el a Belgrád-Bar vonatról, majd meggyilkolták őket.

Az ügyész megerősítette, hogy a két fél együttműködik az úgynevezett "dobrovoljacka utcai" és "tuzlai menetoszlop" néven hírhedtté vált bűntények esetében is. Az ügyész szerint az együttműködés az áldozatok családjait is megnyugtathatja, akik "túl régóta várnak az igazságra".

A dobrovoljacka utcai bűntény néven ismert eset 1992 májusában történt, miután Bosznia-Hercegovina bejelentette kilépését Jugoszláviából, a boszniai szerbek pedig ostromgyűrűbe zárták Szarajevót. A jugoszláv néphadsereg (JNA) néhány egysége Szarajevóban maradt, de egy megállapodás révén szabad elvonulást kapott. Az ENSZ-békefenntartókkal az élen visszavonuló csapatokat azonban a boszniai hadsereg megtámadta, miután elterjedtek a hírek arról, hogy a boszniai szerbek fogságba ejtették a boszniai elnököt. Belgrádi adatok szerint 42 jugoszláv katonát és tisztet öltek meg, további 73-at megsebesítettek, illetve 215-öt fogságba ejtettek.

Szintén 1992 májusában Tuzlában a bosnyákok tüzérségi támadást indítottak az egykori Jugoszláv Néphadseregnek (JNA) a városból kivonuló menetoszlopa ellen. A tuzlai menetoszlopként elhíresült esetben legkevesebb 51 katona vesztette életét, további 50 megsebesült. Előzőleg a JNA parancsnokai tűzszünetben és a 92. dandár szabad elvonulásában egyeztek meg a bosnyák hatóságokkal.

  • kapcsolódó anyagok
HÁBORÚS BŰNÖK
BOSZNIA-HERCEGOVINA
SZERBIA