Tiltott piacbefolyásolás - Az MNB piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Wood & Company-ra

2013.12.17. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Wood & Company Financial Services a.s.-t, mert a társaság tiltott piacbefolyásolást valósított meg a Richter Gedeon Nyrt. részvényeire vonatkozó hamis tartalmú üzeneteivel, és egy ügyfelével a témára vonatkozó félrevezető tartalmú levelezéssel.

Az MNB hétfői tájékoztatása szerint azután indítottak piacfelügyeleti vizsgálatot, hogy piacmonitoring tevékenységük során tudomásukra jutott: a Wood & Company Financial Services a.s. ez év október 16-án a Bloomberg hírügynökség elektronikus felületén ügyfelei számára angol nyelven két alkalommal is üzenetet küldött.

Eszerint a globális indexszolgáltató MSCI nem változtat az indexbe kerülés egyik feltételéül szolgáló likviditási követelményein, s így a Richter-részvények nem kerülnek vissza az indexekbe.

A Wood, mint a Budapesti Értéktőzsde csehországi székhelyű tőzsdetagja, ügyfélnyilatkozatában megerősítette és kiegészítette a jegybank információit, és nyilatkozatában beszámolt a tárgyban lebonyolított levelezésről is. A nyilatkozathoz csatolt listák szerint a Wood első, a témában elküldött üzenetét 80, a másodikat 91 címzettnek továbbította.

Az MNB megállapította, hogy az üzenetek és a levelezés tartalma nincs összhangban az MSCI két nappal korábbi hivatalos közleményével, és a Wood által azok forrásaként az MNB előtt megjelölt, egy másik befektetési vállalkozástól kapott jelentés tartalmával sem.

Így a levelezés tartalma félrevezető, az üzenetekben a Wood által közölt információk pedig hamisak voltak - közölte a jegybank.

Mivel a Wood professzionális piaci szereplő, az általa közölt információk jelentős hatást gyakorolhatnak a piaci szereplők befektetési döntéseire, ezért az adott helyzetben elvárható lett volna részéről, hogy tegye egyértelművé, közlése nem saját forrásra alapul - mutatott rá az MNB. Szintén elvárható, hogy a társaság ne közöljön a forrásként megjelölt információval egyértelműen összhangban nem lévő, egyúttal hamis és félrevezető híreket.

Mindezek alapján az MNB megállapította: az üzenetek és a levelezés tartalmának kialakításakor a társaság nem az adott helyzetben elvárható gondossággal járt el, ami hamis, illetve félrevezető tartalmú információk közléséhez vezetett.

A Wood magatartásával megsértette a tőkepiaci törvényt, vagyis megvalósította a jogszabály által tiltott piacbefolyásolást. A jegybank a jogsértés miatt 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
VERSENYJOG
MNB