Ha a cseh kormány megszünteti a nyugdíjrendszer második, magánpillérét, akkor az oda belépett személyek az összes pénzüket – beleértve az állami támogatásokat is – visszakapják – közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium. A javaslatot rövidesen a kormány elé terjesztik.

“A tárca által elkészített javaslat nagyon jó, minek következtében úgy vélem, hogy a második pillér megszüntetésére gyorsan és fájdalommentesen sor kerülhet” – kommentálta a javaslatot Bohuslav Sobotka miniszterelnök. A kormány tervei szerint a második pillért 2016 január elsejével szüntetik meg.

A cseh nyugdíjrendszer második pillérét két éve a Petr Necas vezette jobboldali koalíciós kormány vezette be. Az érdeklődés a második pillér iránt minimális volt, csak mintegy 83 ezer személy lépet be a rendszerbe, bár Necasék legalább félmillió emberrel számoltak. A Sobotka-kormány már programjában jelezte, hogy ezt a magánpillért meg fogja szüntetni.

Cseh vezetők azzal számolnak, hogy a nyugdíjrendszer második pillérébe belépők pénzük egy részét az állami pillérből átvezethetik a magánnyugdíjalapokba. A magánnyugdíjalapoknál vezetett személyes számlákra a kötelező társadalombiztosítás (jelenleg a bruttó bérek 28 százaléka) három százalékát lehet átvinni. Ennek feltétele, hogy minden érintett a saját maga által fizetett járulék két százalékát is bevigye a magánalapba.

A második pillérben eddig mintegy 1,3 milliárd korona gyűlt össze. Az egyes személyek pénzüket az állami támogatással együtt legkésőbb 2016 végéig visszakapják számlájukra.

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik. Öregségi nyugdíjat jelenleg mintegy 1,73 millió ember kap a 10,2 milliós országban.