Szabad véleménynyilvánítás? - Kínában korlátozzák az internetes bejegyzéseket

2015.08.26. Jogi Fórum / MTI

Már csaknem 15 ezer, online bűncselekménnyel gyanúsított személyt vettek őrizetbe és több mint 190 ezer törvénytelen tartalmat töröltek a kínai hatóságok annak a kampánynak a keretében, amelyet az "online bűncselekmények" elleni fellépés jegyében indítottak júliusban - számolt be a közbiztonsági minisztérium.

A fél éven át tartó intenzív ellenőrzés a tárca szerint elsősorban az erőszakkal, a pornográfiával és a szerencsejátékokkal kapcsolatos törvénytelen tartalmakat veszi célba, de az internetes bűnözés, a vállalatok, a bankok és a kormányzati weboldalak elleni hackertámadások, az internetes csalások, a személyes adatokkal való visszaélések és más pénzügyi bűncselekmények ellen is fellép.

A kampány során eddig több mint 7400 ügyben indítottak nyomozást és számos internetszolgáltatót, reklámügynökséget függesztettek fel.

Nem ez az első intézkedés, amelyet Peking az online tevékenység szigorúbb ellenőrzése céljából hozott. Augusztus elején a közbiztonsági tárca arról adott hírt, hogy rendőri egységeket vetnek be nagy internetszolgáltatókhoz, hogy ily módon "még gyorsabb választ adhassanak az online bűnözésre". Feladatuk közé tartozik az interneten keringő valótlan hírek, a terrorizmussal, vallási szélsőségességgel kapcsolatos tartalmak kiszűrése, terjesztésük megakadályozása.

A hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban a tiencsini robbanásokkal kapcsolatos vegyi anyagokról, az okozott kárról, a halottak számáról és sok egyébről valótlan, pánikkeltő információk, híresztelések jelentek meg az interneten, aminek következtében legalább 50 weblap működését felfüggesztették vagy beszüntették. A közösségi médiában összesen 360 fiókot blokkoltak.

Kínában rendkívül sok, a kormányzatot bíráló bejegyzés olvasható internetes fórumokon, blogokon. A hatóságok igen határozottan lépnek fel a másként gondolkodók mozgósító erejű felhívásai, a demonstrációk szervezését szolgáló bejegyzések vagy a kommunista párt vezető szerepét megkérdőjelező, azt aláásó vélemények ellen.

 

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
KÍNA