Több mint 800 módosító indítvány érkezett a határidőig a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, a változtatások döntő többségét az ellenzék kezdeményezte, a legaktívabb, több mint 600 javaslattal a Jobbik volt.

A Fidesz képviselői 11 módosító indítványt nyújtottak be, Németh Szilárdé 1 milliárd forintot biztosítana a Magyar Birkózó Szövetség csepeli Központi Birkózó Akadémiájának létesítésére, amelyet a 14-23 éves tehetségek nevelése érdekében hoznak létre.

Bene Ildikó és Boldog István közös  javaslatában a közúthálózat felújításának keretét emelné meg 10 milliárd forinttal, Boldog István pedig egy másik indítványban 2,5 milliárd forinttal növelné a helyi önkormányzatok működésének általános támogatását is.

Tilki Attila a települési önkormányzatok egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatására plusz 2 milliárd 542 millió forintot, a szociális célú humánszolgáltatások támogatására plusz 841,7 millió forintot javasol. 

Salacz László és Zombor Gábor a nemzeti minősítésű színházművészeti szervezetek művészeti és létesítmény-gazdálkodási célú működési támogatásának összegét emelné meg 458,1 millió forinttal. Az indoklás szerint a kecskeméti Katona József Színház teljesítette a nemzeti előadó-művészeti szervezeti minősítés feltételeit, a minősítés folyamatban van, a végleges nemzeti minősítés a szükséges költségvetési többletforrás biztosításával valósulhat meg.

Tiffán Zsolt Siklóson egy zenei-művészeti centrum kialakításához javasol 238,1 millió forintot, másik módosító javaslatában pedig a harkányi gyógy- és strandfürdő fejlesztésére 1 milliárd 660 millió forintot.

A jobbikos képviselők egyebek mellett a Liget Budapest projekt folytatására szánt több mint 32 milliárd forintot fordítanák az egészségügyi intézmények adósságrendezésére, illetve 17 milliárd forintot csoportosítanának át a ” túlfinanszírozott kormányzati infokommunikációtól ” a haderőfejlesztésre. 

Az egyik jobbikos javaslat a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásait emelné 20 milliárddal, a fővárosi közösségi közlekedés tényleges kiadásainak és működési költségeinek fedezetére.

Az ellenzéki párt biztosítaná a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét a férfiak számára is, erre 40 milliárdot szánnának.

Az MSZP több mint 80 módosítójának egyike mintegy 350 milliárd forintot csoportosítana át, ennek forrása  az MNB alapítványainak vagyona lenne, amely felett “Matolcsy György és rokonsága felelőtlenül és öncélú módon kiskirálykodott”. 

A javaslat egyebek mellett további 180 milliárd forintot biztosítana az egészségügyi alkalmazottak bérfejlesztésére, és 60 milliárdot  a háziorvosi rendszerre, illetve a fiatal, pályakezdő orvosok praxisjogvásárlási támogatására. 

Az LMP 29 módosítót nyújtott be, egyebek mellet megszüntetnék a Miniszterelnöki Kabinetirodát, miután indoklásuk szerint “a közpénzből folytatott fideszes pártpropaganda nem közérdekű tevékenység”.

Javasolják a 2017. évi vizes világbajnokság lebonyolításának támogatására előirányzott 10 milliárd forint elvonását is. Indoklásuk szerint ugyanis a világbajnokság megrendezése “egy kisgömböcnek, közpénznyelő szörnynek bizonyult”, ráadásul “szörnyű környezetpusztítással is jár”.