Nem volt jogsértő a mobilfülkék használata Zuglóban - A Nemzeti Választási Bizottság határozata

2016.10.12. Jogi Fórum / MTI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén helybenhagyta a zuglói választási bizottság határozatát, amelyben az elutasította a papírból készült mobilfülkék miatt benyújtott kifogást.

A zuglói országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) azért fordult egy magánszemély, mert Zuglóban több szavazókörben sem voltak szavazófülkék az október 2-ai népszavazáson, csak papírból készült paravánok, "mobilfülkék", ez pedig a kifogástevő szerint sértette a szavazás titkosságát. A kifogást az oevb elutasította, arra hivatkozva, hogy a papírfülkék három oldalról határoltak voltak, és alkalmasak voltak arra, hogy a választópolgár titkosan adja le a szavazatát. 
    

A magánszemély fellebbezést nyújtott be a határozat ellen. Az NVB keddi ülésén 9:3 arányban helybenhagyta az oevb határozatát, arra hivatkozva, az jogszerű döntést hozott. 
    

Rádi Péter választott tag és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja a vitában amellett érvelt, hogy a lehetőség önmagában nem elég a jogsértés megállapítására. Bodolai László, az LMP delegáltja és Litresits András, az MSZP delegáltja viszont a jogsértés megállapítását tartotta indokoltnak, azt mondták, a fülkék elhelyezkedése alkalmas lehetett a szavazás titkosságának megsértésére. 
    

Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja saját személyes élményét is megosztotta a bizottsággal, elmondta, hogy ő ilyen fülkében szavazott és megerősítette: be lehetett látni a szomszéd fülkébe. Hozzátette: a titkosságot garantálni kell, így ha kétség merül fel a titkossággal kapcsolatban, akkor meg kell állapítani a jogsértést. 
    

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az ülésen azt mondta, a kifogásolt mobil szavazófülkék a mozgásukban korlátozottak számára készültek. Hozzátette: felhívják a XIV. kerületi helyi választási iroda vezetését arra, hogy a szavazások során a "rendes" szavazófülkéket is alkalmazni kell.
    

Patyi András, az NVB elnöke pedig jelezte: a vita alapján indokoltnak látja, hogy a bizottság iránymutatásban értelmezze a fülkék elhelyezésének kérdését.
    

Az NVB egyhangú döntéssel helybenhagyta a hódmezővásárhelyi választási bizottság határozatát, amelyben az megállapította, hogy jogsértő volt, hogy Török Miklós, a Demokratikus Koalíció tagja a népszavazás napján az egyik makói szavazókör bejárata előtt a párt logójával ellátott pólóban "huzamosabb ideig tartózkodott". Az oevb arra hivatkozva állapította meg a jogsértést, hogy a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján a szavazókörök bejáratától számított 150 méteres körzetben nem lehet kampánytevékenységet folytatni. 
    

Litresits András, az MSZP delegáltja az ülésen felvetette, hogy a jogalkotónak a jövőben rendeznie kellene a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok nyilvántartásának ügyét. Mint mondta, a levélben szavazásra regisztráltak esetében nem értesül a választási szerv arról, ha valaki meghalt vagy elveszítette a választójogát. 
    

Válaszában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta, a Fővárosi Kormányhivatal végzi a határon túliak elhalálozásával, névváltozásával kapcsolatos ügyek anyakönyvezését. A népszavazást megelőzően a kormányhivatal arról tájékoztatta az NVI-t, hogy több mint ötezer határon túli magyarról állított ki halotti kivonatot és őket törölték is a levélben szavazásra regisztráltak névjegyzékéből.
 

  • kapcsolódó anyagok
NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG
NÉPSZAVAZÁS