Hétfőn indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tevékenységének vizsgálata. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kereskedelmi bankoktól eltérően nem az eredményes működés feltételeit, hanem a bank speciális tevékenységeinek körülményeit ellenőrzi. A vizsgálatot a korábban felkért Arthur Andersen könyvvizsgáló cég helyett a PSZÁF munkatársai végzik.

Fennállása óta a harmadik átfogó vizsgálatra kerül sor az MFB-nél. A hétfői napon megkezdődött felügyeleti ellenőrzés a minden pénzintézetre kötelező, rendszeres vizsgálat – tudta meg a Magyar Hírlap a felügyeletnél. A PSZÁF sajtóosztályán megerősítették, hogy az ellenőrzés csoportszintű lesz, vagyis nemcsak a bankot, de annak egyes leányvállalatait is górcső alá veszik. A lap kérdésére elmondták, hogy most csak az MFB két legnagyobb cégét: a work-out tevékenységet végző Magyar Követeléskezelő Rt.-t, (MKK) és a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-t (MBV) érinti a vizsgálat, a többi céget nem. Ez azt jelenti, hogy a csoportszintű vizsgálat nem terjed ki a bank tulajdonában levő Konzumbankra, a Nemzeti Autópálya Rt.-re és más, az MFB portfóliójában levő cégre. (Ez utóbbiak száma a Magyar Hírlap értesülései szerint még ma is meghaladja a hatvanat.)

A felügyeleti vizsgálat úgynevezett rövidített program szerint zajlik, ezért befejezési határideje 2002. március 19. A lap Információja szerint a fejlesztési bankot korábban mindössze kétszer érintette átfogó bankfelügyeleti vizsgálat – legutóbb 1999 novemberében jártak az akkori Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet ellenőrei az MFB-nél. Az ennél korábbi, 1998 tavaszán lefolytatott vizsgálódás során a pénzintézet 1992-1998 közti munkáját értékelték, és anomáliákra nem derítettek fényt. A mostani vizsgálat a Magyar Hírlap értesülései szerint ezért a bank Patonai Péter, Búza Éva, illetve a mostani vezérigazgató, Baranyay László nevével fémjelzett időszakára, vagyis az 1998 nyara és 2002. február közötti időre vonatkozik.