A Budapesti Fegyház és Börtönből követtek le rabok unokázós csalást - Zárkájukból bonyolították a telefonhívásokat - A sértettek száma 35

2018.09. 3. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

A két fogvatartott a zárkából telefonált, a sértettek bajba jutott hozzátartozójának adták ki magukat. Céljuk az volt, hogy a szeretteiket féltő időskorú emberektől pénzt csaljanak ki. Az ügyben összesen hat személyt vádol az ügyészség; bűntársaik kintről segítették az elkövetést.

A vádirat szerint az első-és másodrendű vádlottak az elkövetés idején, 2016 nyarán zárkatársak voltak a Budapesti Fegyház és Börtön egyik objektumában.

Az elsőrendű vádlott a vád szerint ennek során elmondta a társának, hogy ő azért van letartóztatásban, mert idős embereket csapott be úgy, hogy valamelyik közeli hozzátartozójuknak adta ki magát, és elhitette velük, hogy bajban van, és pénzre van szüksége. A vádlott azt is közölte, hogy az ilyen bűncselekmények révén nagy haszonhoz lehet hozzájutni.

A vádlottak megegyeztek, hogy a bv. intézetből hasonló bűncselekményeket követnek el. A tervükbe mindketten bevonták a szabadon lévő élettársaikat, valamint az egyikük az édesanyját is, a másik pedig egy korábbi börtöntársát, aki ebben az időben szintén már szabadon volt. A két vádlott megbeszélte, hogy kinek mi lesz a feladata, és ezt az elkövetésekbe bevont társaikkal is egyeztették.

A fogvatartott vádlottak a zárkából intézték a telefonhívásokat, minden olyan alkalmat kihasználva, amikor felügyelet nélkül voltak. Még az egyikük telefonált, a másik a zárka ajtóban állva, figyeléssel biztosította a cselekményét. A potenciális sértettek telefonszámát kint lévő társaik adták meg nekik.

A vádlottak egyike a sértetteket - valamelyik hozzátartozójuknak kiadva magát - jellemzően azzal hívta fel, hogy bajban van, megverték, fogva tartják, és pénzre van szüksége, különben megölik. Amikor egyértelművé vált, hogy a becsapott, rémült sértett szerettének megóvása érdekében pénz vagy ékszer átadására hajlandó, ezt jelezték a kinti vádlott társaiknak, akik ezután intézték a pénz átvételét.

Volt azonban olyan eset is, amikor az egyik vádlott a fogvatartó szerepében telefonált, és a rémült sértettet fenyegetően felszólította, hogy fizessen, különben a fiát nem engedik el.

Az ügynek összesen 35 sértettje van, közülük többen felismerték, vagy legalább gyanakodtak a csalásra, ezekben az esetekben a bűncselekmény meghiúsult. A vádlottak azonban még így is összesen több millió forint kárt okoztak.

A Budapesti XX., XXI, XXIII. Kerületi Ügyészség az ügyben több rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, időskorú sértett sérelmére elkövetett csalás bűntette, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette, és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS