Mulasztott-e állami szerv a győri kettős gyermekgyilkosság ügyében? - Az igazságügyminiszter kormányzati vizsgálatot kezdeményez

2019.12.17. Jogi Fórum / MTI

Átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését kezdeményezi az igazságügyi miniszter, hogy egyértelműen kiderüljön, a győri gyerekgyilkosság ügyében mulasztott-e bármelyik állami szerv vagy annak alkalmazottja. Varga Judit a Facebook oldalán - Péterfy-Novák Éva írónak címzett posztjában válaszként - azt írta: visszautasítja, hogy a két gyermek borzalmas halálát alantas politikai haszonszerzésre akarják felhasználni.

"Anyaként és igazságügyi miniszterként, mint minden jóérzésű embert, engem is lesújtott a győri gyermekgyilkosság tragikus híre" - fogalmazott Varga Judit.

Péterfy-Novák Éva hétfőn nyílt levélben kért magyarázatot Varga Judittól arra, hogy ki a felelős a vasárnap Győrben elkövetett gyilkosságokért. Idézi az Isztambuli Egyezmény 31. cikkét is, amely a szülői felügyeleti jog, láthatási jog és biztonság címet viseli. Kimondja: a részes felek megteszik a szükséges jogalkotási vagy más intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy a szülői felügyeleti jogra és a gyermekláthatási jogra vonatkozó határozatok meghozatalakor figyelembe vegyék a jelen Egyezmény hatálya alá tartozó erőszakos cselekményeket. Ez a cikk rögzíti azt is, hogy a részes felek megteszik a szükséges jogalkotási vagy más intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy a láthatási jog vagy a szülői felügyeleti jog gyakorlása ne veszélyeztesse az áldozat vagy a gyermekek jogait és biztonságát.

Varga Judit válaszában leszögezte: a vonatkozó magyar jogszabályok megfelelnek az Isztambuli Egyezmény követelményeinek, a 31. cikknek is.

"Mindez persze nem elégséges, ha ilyen tragédia előfordulhat" - mutatott rá a miniszter, megindokolva, hogy ezért is kezdeményezte az átfogó kormányzati vizsgálat elrendelését a felelősség tisztázása érdekében. A miniszter egyúttal őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt gyerekek édesanyjának és az egész családnak.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
CSALÁDJOG
IGAZSÁGÜGY