2020. március 31-ével megszűntek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. De mely bíróságok járnak el április 1-től a közigazgatási és munkaügyi bírósági eljárásokban? A legfontosabb tudnivalókról tájékoztató anyagok elérhetőek a bíróság hivatalos honlapján!

A közigazgatási perekben 2020. április 1-től elsőfokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel.

A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek 2020. március 31-ig a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, valamint a korábban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek nagy része is.

A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. Egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.

A munkaügyi bírósági ügyekben ugyancsak 2020. április 1. napjától első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el.

A bíróságok központi internetes oldalát a változásoknak megfelelően frissítették, a hatályosított anyagok az alábbi linkeken olvashatók: