Hét év fegyház unokázós csalásokért - Nem vagy az unokám, nem versz át! - A rendőrség bűnmegelőzési videót tett közzé

2020.09.30. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

Egy férfi időskorú sértetteket tévesztett meg, akiktől készpénzt és ékszert csalt ki; a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség eredményesen emelt ellene vádat, és a büntetése súlyosítását is el kívánja érni perorvoslatával. Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével a rendőrség bűnmegelőzési videóban ad fontos tanácsokat arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap.

A vádirat lényege szerint egy ötvennégy éves férfi úgynevezett unokázós csalásokban vett részt 2018 áprilisában-májusában. Időskorú, budapesti sértetteket hívott fel ismeretlen társával, akiket megtévesztve azt hazudták, hogy a sértettek hozzátartozói közlekedési balesetet szenvedtek, ezért készpénzre van szükségük. A férfi ezután elment a sértettek lakásához és magát rendőrnek kiadva több százezer, illetve több millió forintot, egy esetben ékszereket is vett át, majd vitt el. A férfi a négy esetben, összesen 9 millió forintot meghaladó kárt okozott.

A Budapesti VIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a negyedik alkalommal elfogták a férfit és gyanúsítottként hallgatták ki.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben 4 rendbeli – nagyobb kárt okozó,  üzletszerűen és társtettesként elkövetett – csalás bűntette miatt emelt vádat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki vád szerint és őt – mint többszörös visszaesőt – 7 év fegyházbüntetésre és 400.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte, valamint 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a férfit kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyészség a büntetés súlyosítása céljából fellebbezést jelentett be. A férfi más ügyben letartóztatásban van.

Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével készített bűnmegelőzési videót a rendőrség

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e - Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! - Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket. Aki teheti, mutassa meg hozzátartozóinak a rendőrségi videót is, ami egy ilyen csalást dolgoz fel.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
BŰNMEGELŐZÉS
RENDŐRSÉG