Egy állatorvos-hallgató dolgozatában szereplő kutatás szerint 211 megkérdezett állatorvosból több mint 10% egészségügyi ok nélkül, pusztán tulajdonosi kérésre végez eutanáziát, holott az állatvédelmi törvény világosan fogalmaz: “Az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad.” (Ávt. 11.§ (1) bek.) Még szakszerűen sem. A helyhiány, az anyagi nehézségek vagy más emberi tényezők nem számítanak elfogadható indoknak.

Mi lehet a következménye annak, ha egy állatorvos egy talán tulajdonos, talán más jogi státuszban lévő személy kérésére elaltat a rendelőjében egy egyébként egészséges állatot? Büntetőjogi, közigazgatási jogi vagy etikai eljárás tárgya, ha valaki a nyílt utcán szíven döf előzetes kábítás nélkül egy kutyát és arra hivatkozik, hogy a hangosan szenvedő állatnak csak a tüdejéből távozik a levegő, de nem érez fájdalmat? Ezekre a kérdésekre is választ ad a tanulmány.

“Állatorvos-tudománynak és jogtudománynak kéz a kézben kell járnia, hiszen mindannyiunknak közös ügye az állatvédelem” – hangsúlyozza a Szerző, aki állatvédelmre specializálódott jogász, egyben a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára.