Háttéranyag a harmadik magyarországi Nagy Testvér Díjhoz (2003)

2003. szeptember 5. Technika az Emberért Alapítvány (TEA) <>
letöltés

Háttéranyag a harmadik magyarországi
Nagy Testvér Díjhoz (2003)

A magyarországi Nagy Testvér Díj átadását - immár harmadik alkalommal – a Soros Alapítvány támogatja

Orwell: 1984 (részlet)
"A telekép egyszerre volt vevõ- és adókészülék. Akármilyen hangot idézett elõ Winston - az egészen halk suttogáson kívül -, a készülék felvette. Sõt: ameddig a fémlap látómezején belül tartózkodott, nemcsak hallhatták, hanem láthatták is. Azt persze nem lehetett tudni, hogy egy adott pillanatban megfigyelik-e az embert. Bizonytalan volt, hogy a Gondolatrendõrség milyen gyakran és milyen rendszer szerint kapcsolódik be egy-egy magán-teleképkészülékbe. Még az is elképzelhetõ volt, hogy mindenkit állandóan figyelnek. Mindenesetre akkor kapcsolódhattak be akárkinek a készülékébe, amikor csak akartak. Az embernek abban a tudatban kellett élnie - s abban a tudatban is élt, ösztönné vált megszokásból -, hogy minden hangját hallják, s kivéve, ha sötét van, minden mozdulatát figyelik.
Winston továbbra is hátat fordított a teleképnek. Így biztonságosabb volt, bár nagyon jól tudta, hogy még a hát is áruló lehet."
(Szíjgyártó László fordítása)

"Az Orwell által elképzelt totális diktatúra nem az egyik napról a másikra jön létre... az apró szabadságjogok és a privacy állandó megnyirbálása fog elvezetni hozzá."
(New Scientist Editorial, 2001. május 5.)

"Azok, akik a pillanatnyi biztonság érdekében alapvetõ szabadságjogokat adnak fel, sem a szabadságot, sem a biztonságot nem védik meg."
(Benjamin Franklin)

A díj eredete, a Privacy International és a TEA

A Privacy International (PI) 1990-ben alapított emberjogi csoport. Londonban (Anglia) van a központja, és irodája van Washington D. C.-ben (Amerikai Egyesült Államok). A kormányzati és korporációs információs tevékenységek vizsgálatával foglalkozik; világszerte különbözõ kampányokat szervez az emberi jogokat sértõ tevékenységek ellen, mint amilyenek pl.
a törvénytelen lehallgatások,
a nemzeti biztonsági szolgálatok emberi jogokat megsértõ tevékenységei,
a video-megfigyelések,
az ID card-okkal való visszaélés,
a különbözõ, emberi jogokat sértõ adatgyûjtési technológiák,
a nem megengedett módszereket alkalmazó rendõrségi információs rendszerek,
az orvosi adatkezelés során elõforduló visszaélések.

A Nagy Testvér Díjat a Privacy International 1998-ban hozta létre az elektronikus magánszférát leginkább megsértõ magánszemélyek, cégek és állami intézmények számára. Jelenleg évente kiosztják többek között Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, Svájcban és 2001 óta évente Magyarországon is (Magyarország volt az elsõ volt szocialista ország, ahol a Nagy Testvér Díj kiosztásra került).

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
EGYÉB PUBLIKÁCIÓ
NAGY TESTVÉR DÍJ