Zárókőből alapkő - az ultima ratio elv elporladása állatkínzás bűncselekményeknél (kitekintéssel a szankciókiszabás tendenciái miatt kialakulóban lévő "forum shoppingra")

2021. május 4. dr. Kajó Cecília

Ultima ratio mint végső eszköz - de valóban az? Az utóbbi években rendre megjelentek olyan állatvédelmi hatósági döntések, melyekben akár tízszeres anyagi hátrányt okozó szankciót is kiszabtak a hatóságok azonos cselekmények esetén mint a bíróságok. Aztán jött a kettős értékelés tilalmáról szóló alkotmánybírósági döntés, de paradox módon a párhuzamos eljárások kapcsán a szankciók helyett alkalmazott közigazgatási intézkedések (jellemzően állattartástól eltiltások) is nagyobb hátrányt jelentettek az elkövetők életvitelére, megélhetésére mint a csekély összegű pénzbüntetések. Ezzel a jelenséggel egyidőben megindult a "forum shopping" vagyis a büntetőeljárás helyett az állatvédelmi hatósági eljárások kezdeményezése, hiszen nagy valószínűséggel súlyosabb szankciókat szabnak ki az elkövetőkre - beszélhetünk-e még egyáltalán a büntetőjog végső eszköz erejéről ebben a helyzetben?

A Szerző a környezet- és állatvédelemnel kapcsolatos jog szakértője, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára.

letöltés
  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ÁLLATVÉDELEM