Gina!
ELTÉ-re vettek fel és "átkéretted" magad egy másik egyetemre!?
Hogy tehettél ilyet! Csak úgy! :-)
Kevesen lehetnek ilyenek!
Gina!
ELTÉ-re vettek fel és "átkéretted" magad egy másik egyetemre!?
Hogy tehettél ilyet! Csak úgy! :-)
Kevesen lehetnek ilyenek!
Ugyanmár! Akinek nem inge, ne vegye magára.
Ne idegesítsen, hogy ki mit gondol. A legfonotsabb, hogy a vizsgáid sikerüljenek.
Hello mngina! Nem sokat szólok hozzá ezen fórumokhoz, mert mindig megjártam, kaptam egypár keresetlen szót jóindulatú emberkéktől, úgyhogy távolról figyelem az eseményeket. Tanulási módszerem hasonlatos egypár korábban írthoz, először mindig végigolvasom az anyagot, hogy összeálljon, majd másodszor áttanulom, aztán a kiegészítések és egyéb gyakorlati dolgok jönnek, majd átolvasom, ha kell és van rá idő még egypárszor.
Egyébként részemről tökmindegy hogy pesti eltés vagy vagy timbuktuban végzed a jogot, ha megy, és van érzéked hozzá. Nem az számít hogy hol tanulod, mert lehetsz pesti is és tök nulla, vagy ellenkezőleg. Én eltés voltam, de hála az égnek nem pesten (na ezért még biztos kapok...:)), mégis van szakvizsgám. Ja persze ahhoz kellett az, hogy tanuljak is.... Szóval fel a fejjel, nekem pl. tök elvették a kedvem az egésztől a beszólogatós okoskák, inkább ne is olvasd őket... kalappal a vizsgáidhoz!
"Timbuktumban" csak az járjon jogra, akinek a "keresztapja" is ott végzett!
Ellenkező esenben, ........?????
sziasztok!
köszönöm a hozzászólásokat.
drnagyzs Neked is.
subi, igen átkérettem magam akkori eü-i problémáim miatt.Szerencsére ma már kutya bajom,de akkor nem tudtam volna ingázni,s az orvosok sem javasolták.halasztani sem tudttam volna egyéb okok miatt.
mngina
Akkor ez, így is, úgy is sz.. ügy!
Sziasztok,
az en velemenyem a magyarorszagi jogi egyetemekkel kapcsolatban az, hogy SAJNOS mindegyiken ugyanolyan szar az oktatas.
Lehet jo par evtizede lehetett meg igy jogot oktatni, de MANAPSAG mar nem.
szerencsere volt szerencsem ERASMUS program kereteben egy evet Passauban tolteni jogi egyetemen. Dobbenetes a kulonbseg:
Teljesen egyertelmu, hogy minden komoly vizsgahoz (polgar, alkotmany, kozig, bunti ....) lehet torvenykonyvet, kommentart hasznalni.
Ellentetben nalunk? Magolj be mindent, es csodalkozz, hogy egy komplex esetet 5. ev vegen se tudsz megoldani.
Rengeteg jogesetmegoldo orajuk van, az allamvizsga se tetelmagolas, hanem KIZAROLAG jogesetmegoldas, termeszetesen az emlitett segedeszkozokkel.
Persze nalunk is vannak szeminarium, aminek a celja a gyakorlati oktatas megvalositasa (lenne)
De az egesz mit sem er, mert mindenki tudja, a vizsgara az adott tanar altal irt tankonyv, illetve a torveny kell.
A kinti diakok 3. ev utan szakiranyt valaszthatnak. Tehat NEM kell mindenkinek rengeteg haszontalan dolgot megtanulni, hanem elmelyedhet abban, ami erdekli.
Itt rengetegen vegzik el az egyetemet ugy, hogy agrarjogrol nem is hallottak, buntetojogbol se magoltatjak be az emberiseg elleni b.cselekmenyeket mindenkivel. Valoszinu a mo-on vegzettek eleg kis szazaleka talalkozik majd a gyakorlatban ezen buncselekmenyek akarmelyikevel is. Viszont itt a frissen vegzett jogaszok nagyon jol eligazodnak az adott szakteruletukon, nem nagyon lehet oket barmilyen osszetett jogesettel se zavarba hozni, hiszen 5 even keresztul nem csinaltak mast (termeszetesen az alapozo targyakat, mint pl jogelmelet -1 felev leszamitva) csak jogeseteket oldottak meg.
Tehat szerintem az elte ugyanakkora szar, mint: pecs, pazmany, karoli, gyor, szeged, miskolc,debrecen illetve kecskemet(karoli-szeged kozos kihelyezett oktatas)
Udvozlet mindenkinek, elnezest az ekezet nelkuli irasmodert:)
Szia "Ginzen"! A magyar oktatás azért ilyen világszinvonalon elismert , mert alapos.
Nem szar a jogi oktatás, hanem igenis kiváló.
Azt sérelmezed, hogy nálunk nem lehet a vizsgán jogszabályt, jogszabálygyűjteményt használni. Nagyon helyesen nem lehet. Ha lehetne, akkor mindenki ebben bizva nem mélyülne el a tételes jog kérdéseiben.
De tételezzük fel, hogy a német "jogesetmegoldásos" módszer a jó.
Jogeset: Egy német szarvasmarha tenyésztő nyugdíjasnak miért éri meg csak és kizárólagosan 16 darab tehenet tartani? Miért nem akar tizenhetediket?
A válasz pontos megadásához tételes jogi ismeret szükséges.
Mngina kedves! Nekem régi vesszőparipám, hogy nem az számít, hogy ki, hol, milyen eredménnyel végzett. Beszélünk a másikkal néhány órát, és le lehet venni, kiféle-miféle... Ha publikált esetleg, azt elolvasva is sok dolog megmutatkozik. Ugyanis mindenki maga szerzi a jogi műveltségét. Ehhez segítség a jó tankönyv, meg a professzori magyarázat, mégis, a szorgos jogirodalom olvasás, a jogszabályok és a bírói gyakorlat vagy másféle joggyakorlat (AB., kig., ügyészség stb.) nem lankadó tanulmányozása, külországbeli munkák olvasása a kulcs. Én másodévtől nyáron ajánlom érdekességként Werbőczyt jó fordításban olvasni- ez inkább kuriózum.
Sunshine after the rain.
Azért a magyar módszer nem rossz, Attika által említett alapossága miatt. A német jogesetmegoldásnak is lehetnek előnyei, de egyoldalú. És mi van ha pl. x ingatlanjogi szakirányt választott, de azután agrárjogász akar lenni, de sosem látott agrárjogot, Atti 16 tehenéről nem is beszélve:-)))?
Sunshine after the rain.
Arról nem szólva, hogy egy "kívülrőltudós" Pp. szigorlaton az egész passaui universitas menne a levesb...
Sunshine after the rain.
levesb=levesbe
Sunshine after the rain.
Ez így van, mehetne a levesbe az egész társaság pp szigon...de akkor mivan??
Nem azt mondtam, hogy okosabbak. Nem azok. Hanem sokkal jobb az oktatásuk.
Ezen az alapon a magyarok jobban bemagolnának egy telefonkönyvet, megint mehetnek a levesbe a németek... és ennek mi értelme?
Biztos vagyok benne, ha a magyarok, németek is kapnának pp vizsga után 5 jogesetet, mindkét társaság használhat törvényt a megoldáshoz, a németek magasról vernék a magyarokat ebben a feladatban. Persze a felsorolásokat nem tudnák elmondani, az igaz...
DE:
Ha valaki polgári jogászként dolgozik, az ügyfelek a jogeseteikkel mennek be hozzá, vagy kikérdezik tőle a pp-t???
Ennyi.
Ez nem kizárt. Azonban a gyakorlati életben nem öt perc alatt oldunk meg egy jogesetet. Az egy valódi processzus. Szerintem is több jogesetmegoldás kellene a jogi karokon, de az igazság az, hogy az nem egyéb a gyakorlat rossz(?) szimulációjánál.
Sunshine after the rain.
Az eljárásjog tételes és alapos ismerete nélkül akkor is nagy a sorozatos pervesztés kockázata, ha egyébként gyorsan és értő módon tudsz a jogszabályokban keresni.
A tárgyalóteremben sem idő, sem mód nincs arra, hogy minden egyes mozzanat törvényességét leellenőrizd. De az anyagi jogi normák biztos felidézése is alaposan megnehezíti a gyors reagálást és az érdemi vitába bocsátkozást.
Másképpen mondva: behozhatatlan előnyben van az, akinek nem kell folyamatosan lapoznia vagy a laptopját bújnia.
Nem egyről beszélünk. Amiről Te írsz, ahhoz kell rutin is.
Sunshine after the rain.
Subi: "Akkor ez, így is, úgy is sz.. ügy! "
Nem hinném!
mngina
Szerintem ugyanarról beszlünk, Mester. A rutint - amíg nincs - biztos anyagi és eljárási jogismerettel lehet úgy ahogy pótolni. (Mellesleg a mai hektikus jogalkotás mellett a rutin is igencsak meg tudja bosszulni magát.)
Más, amikor az ügyvéd az ügymegismerés szakaszában van, és más, amikor a bírósági tárgyaláson kell az ügyvédnek/védőnek tevékenységkifejtő kötelmet teljesedésbe tenni. A kettő között van egy felkészülési időszak (jó esetben), és én erre az első szakaszra céloztam.
Sunshine after the rain.
Más, amikor az ügyvéd az ügymegismerés szakaszában van, és más, amikor a bírósági tárgyaláson kell az ügyvédnek/védőnek tevékenységkifejtő kötelmet teljesedésbe tenni. A kettő között van egy felkészülési időszak (jó esetben), és én erre az első szakaszra céloztam.
Sunshine after the rain.
Sajnos egyet kell értenem Ginzennel. Bár a magyar jogi oktatás annyira nem rossz, de nem is jó. Tapasztalatom szerint külföldön sokkal inkább az a cél, hogy a jogászi gondolkodást, problémamegoldást és a jog iránti érdeklődést (is!) helyezzék előtérbe. Ehhez képest a magyar joghallgatók (jelentős többsége (?)) rosszabb esetben 3.-4. évre teljesen érdektelenek lesznek a sok magolás miatt. Nem értik, nem érdekli őket, nem látják a hasznát a jog tanulásának. Persze ez oktatótól is függ és ahogy hallom egyes jogi karokon itthon is igyekeznek változtatni.
A közhiedelemmel ellentétben pedig a jogesetmegoldós/könyvhasználatot vizsgán engedélyezős külföldi egyetemeken is tudni kell a tételes joganyagot, mert anélkül ott sem megy!
Eddig legszívesebben az alkotmányjog zh-kra tanultam, mert open book-os jogesetmegoldás volt. Sokkal többet olvastam hozzá (kapcsolódó AB határozatokat pl), mint ha lett volna 25 tétel és magold a tk-et és így jobban el is igazodtam benne.
Nem csak az oktatás módján, hanem az összetételén is változtatni kellene..
Nevetségesnek tartom, hogy 2 félév magyar, egyetemes jogtöri, filozófiát, római jogot kell tanulni.
Németországban túl tudtak ezen lépni, nem kezdik az egyetemet egy teljesen felesleges évvel. (kivétel római jog, szvsz)
Első félévben polgári jogi, alkományjogi alapkurzus, mindkettő heti 3 szor 2órában, nem filozófiával töltik az idejüket. És 4. évben se JÁB-ot tanulnak természetesen...
szerintem ezzel óriási előnyben vannak
Rémlik. hogy valamikor hallottam egy latin mondást, mely magyarul úgy hangzik, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Mindez a gyakorlati képzés fontosságára utal. Szerintem mindenben az arany középút a helyes, de azzal, hogy nálunk a gyakorlari oktatás az elméleti képzés terhére fejlesztendő. Én például úgy végeztem egyetemet jó pár éve, hogy egy keresetlevelet, fellebbezést nem írtam. Ellenben úgynevezett tölteléktárgyak, pl. statisztika rendkívül nagy fontosságot kapott. Szerintem ezt a tárgyat élete során a jogászok 90 %-a nem is használja. Amikor munkába álltam, csupa olyan beadványt kellett - azonnal - készítenem, melynek írására igazán felkészíthettek volna. Nálunk a képzés olyan, hogy azt feltételezi, hogy mindenki elméleti szakember, professzor akar lenni, pedig a végzősök töredéke helyezkedik el csak ilyen munkakörben. A kereslet-kínálat így nem kerül összhangba.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |