szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


szenti # 2009.04.14. 10:51

Nyuszti!

A jelentkezésben kért időpontból ne indulj ki. Sajnos én is úgy jártam még január végén, hogy külön ott az irodában hívta fel rá a figyelmem az ügyintéző, hogy egészítsem ki a kérelmem április elejére, mert még van hely akkorra is. Aztán persze nagy hallgatás. (végül ápr. 20-22-én megyek, és jó három héttel előtte, ha jól emlékszem márc. 26-án kaptam behívót)

De ha udvariasan érdeklődsz telefonon, szerintem fognak segíteni. Ha már ki vagy tűzve, elárulják, hogy mikor mész.

Üdv:
szenti

Nyusztika # 2009.04.12. 20:29

Sziasztok!

Megy valaki vizsgázni véletlenül április utolsó hetében, május elején valamikor? Ha igen, mikor jött meg a behívója.... nálam még semmi pedig az említett időpontra jelentkeztem...

Üdv.

Nyuszti

Tordesillas # 2009.04.06. 13:32

Köszi csajun!
Sikerült.

csajun # 2009.04.06. 06:26

Szenti!

Szerintem is minden léátező anyagot vigyél az írásbelire. Nekem elég volt az Alkotmány (de az indoklással együtt), de volt, akinek Ötv, Ket., választások és adatvédelem, állampolgárság volt az írásbelijén. Ne csak törvényeket vigyél, hanem AB határozatokat is. Inkább legyen nálad minden! Én még a különböző szervek, személyek jogállásáról is vittem magmmal törvényeket. Én nem hallottam kidolgozott kérdésekről, viszont a fórumon visszaolvasgatva, néhány feladatot lehet találni. Néhányat én is összegyűjtöttem magamnak, ha szeretnéd, elküldöm e-mailen.
Egyébként az írásbeli megkezdésekor elég nagy a zaj, mivel mindenki egyszerre ír aznap, így amíg a többiek húznak, és te már megkaptad a kérdésed, lehet segítséget kérni akár telefonon is...

csajun # 2009.04.06. 06:18

Tordesillas!

Menj a www.gmail.com linkre, és ott bejön a kezdő oldal. Itt a felhazsnálónév: szakvizsgazok, jelszó: szakvizsa és már bent is vagy! :) Jó böngészést!

Tordesillas # 2009.04.04. 08:10

Hogyan kell használni ezt a gmailes címet?

myrtocle # 2009.04.03. 08:03

Szenti!

Én közig alkotmányból írtam, kérdésemet lásd lentebb, és általában alkotmányos kérdés van és ABH kell hozzá, meg persze az Alkotmány. Viszont tényleg érdemes minden jogszbályt elvinni, mert sose lehet tudni.

outlaw # 2009.04.03. 07:58

Képzeljétek, láttam, h már a Károli Egyetem is indít felkészítő tanfolyamot mindhárom részvizsgára és jóval kedvezőbb áron mint a két "nagy" fővárosi karon elérhető tanfolyamok.
(Bővebb infót priviben tudok adni..)

szenti # 2009.04.03. 07:53

Sziasztok!

Először is hadd mondjam el, zseniálisnak tartom ezt a fórumot. Nagyon sokat segített, hogy kiigazodjak a szakvizsgáról szóló infók/rémhírek tengerében!

Írásbelihez kapcsolódva lenne egy kérdésem, mert most fogom felavatni magam áprilisban, szóval tapasztalatom még nincs, és erre vonatkozó választ nem találtam visszaolvasva sem.
Közig-alkotmányból fogok írásbelizni, és a kérdés az, hogy milyen jogszabályokat érdemes az embernek magával vinnie? (Azt szokták erre mondani, hogy mindent, de ezen belül gondolom Ket., Önko tv., Pp., esetleg állampolgársági törvények, választás - de mit még?)

Illetve: hallottam olyasmit, hogy kerengenek írásbeli kérdések kidolgozva. Erről tud valaki valamit? Netán elérhető ilyen jogeset-megoldás valahol a neten? (Vagy inkább ne az írásbelin parázzon az ember?)

Előre is köszönöm a segítséget!
Aki meg mostanában megy, annak egy nagy kalappal!

sz_ildiko # 2009.04.02. 07:22

Kedves x1psk!

Azt megírnád, hogy hol vizsgáztál? Április 15-én megyek,ez az utolsó, nagyon szeretném már letudni :).

x1psk # 2009.04.02. 04:07

Sziasztok!

Mivel én is sokat olvasgattam felkészülés előtt (és néha alatt is) a kérdéseket, gondoltam, hátha segítségére lehetek a jövőben szakvizsgázóknak és írok pár sort. A vizsgáról nem szeretnék sokat írni, a lényeg, hogy a "nagyon aranyosak, kedvesek" kategória az én esetemben nem állt meg, habár ha azt vesszük, hogy az előttem lévő két embert nem engedték át (az egyiknek az egész részt ismételni kell az írásbelivel együtt!), akkor végül is velem kedvesek, meg aranyosak voltak, mert átmentem.

Közig.-Alkotmány (ebből írtam, és a kérdések, amiket ezzel kapcsolatban feltett a cenzor, egyértelművé tette, hogy el sem olvasta!):

  • köztársasági elnök jogállása, választása (jelölés, fordulók, év, stb.), hatásköre, mit jelent a miniszteri ellenjegyzés?
  • polgármester jogállása, feladatai, mit jelent az, hogy közvetlenül válasszuk? Képviselő testület döntéshozatala, mikor egyszerű, mikor minősített többség? Milyen döntéseket hoz minősített többséggel?
  • alakszerű határozat indokolás részének tartalma

EU-jog:

  • Európai Bíróságról mindent (hány szintje van, azok milyen ügyekben járnak el, milyen típsú eljárásai vannak, előzetes döntéshozatali eljárásról mindent)
  • jogeset ismertetés: munkaerő szabad áramlása (Van Duyn-eset)

Munka-TB jog:

  • munkaszerződés kötelező és lehetséges tartalmi elemei, határozott idejű munkaviszony esetén próbaidő kiköthetőe-e?
  • rendes felmondásról mindent, lehet-e jogorvoslattal élni 3-4 hónappal a felmondás után, ha rendes felmondás esetén nem oktattak ki a jogorvolati lehetőségről? Mi biztosítja ezt?
  • árvasági nyugdíjról mindent (ki jogosult, milyen feltételek egyik-másik oldalról)
  • szolgálati idő igazolása

Mindenkinek kitartást a felkészülésre és sikeres vizsgát kívánok!

evao # 2009.03.25. 09:34

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, tudna-e nekem valaki küldeni "C" kidolgozott tételeket?
Néztem a kidolgozott anyagokat a gmail fiókban, de nem találtam konkrét anyagokat - csak GYIK- de gondolom azok nem elegendőek, vagy igen?

Előre is köszönöm!

ghabbor # 2009.03.20. 11:44

Sziasztok!

LB-n voltam. Nagyon korrekt, kollegiális hangulat volt. A legapróbb részleteket nem is kérdezték, minden kérdésnek csak a felszínét kóstolgatták. Arra voltak kíváncsiak, hogy az alapvető összefüggésekkel, irányokkal tisztában vagyunk-e.

A kérdések:

Munkajog:

  • rendes felmodás, felmondási védelem
  • munkáltató kártérítési felelőssége
  • kollektív munkaügyi vita (csak vázlatosan kérte, érdekelte, hogty jogvita-e)
  • özvegyi nyugdíj
  • rokkantási-baleseti rokkantsági nyugdíj összehasonlítása

Közig:

  • irányítás-vezetés közötti különbség (elméleti alapon) (polgármester-jegyző esetében ki mit végez)
  • képviselőtestület kizárólagos hatáskörei (néhányat kellett felsorolni)
  • Ök-i társulási fomák
  • közig. határozatok fajtái,
  • jogosrvoslati rendszer a ket-ben
  • egyesület alapításának folyamata
  • gyülekezési jog (mire nem irányulhat, rendőrség mikor oszlathat)

EU:

  • lojalitási klauzula lényege
  • munkaerő szabad áramlása (csak alapokra voltak kíváncsiak jogeset nélkül)
  • EP parlamenti választások
  • Schengen ma hogy működik

Jó anulást, no para!

laszlov # 2009.03.19. 18:02

Sziasztok! Eddig csak olvastam a hozzászólásokat, de mivel nekem is sokat segített, ezért most megosztom Veletek a kérdéseimet. Ma voltam a Legfőbb Ügyészségen, nagyon rendes és segítőkész bizottságnál!
munkajog:

  • közszolgálati törvény alanyai
  • ki minősül nyugdíjasnak az Mt. szerint, milyen speciális rendelkezések vonatkoznak rájuk
  • ha a miniszterelnök jogosult kinevezni, felmenteni egy országos hatáskörű szerv vezőtejét (pl. KSH), akkor kit kell perelni a jogellenes intézkedése ellen? (jó válasz, hogy a szervet, vagyis a KSH-t, mert annak ellénere, hogy nem ő hozta a jogellenes döntést, mégis őt terhelik jogkövetkezmények + a MEH perbe hívható)
  • társadalombiztosítási ellátások, ki igényelheti és ki, milyen járulékot fizet

alkotmányjog:

  • Független Rendészeti Panasztestület, és ezzel kapcsolatosan elég sok kérdés
  • vallásszabadság sérelmét jelenti-e, hogy egyház alapításához minimum 100 természetes személy szükséges

EU:

  • európai ombudsman: melyik szerződés hozta létre, mikortól létezik, mikor jogosult eljárni, ki fordulhat hozzá, mit tehet, kinek számol be, stb.
  • hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos jogeseteket mondjak

Kívánom, hogy mindenki ilyen bizottság előtt vizsgázzon!

Szisz78 # 2009.03.19. 13:35

Pink29!

Szerintem elég.
Ahol nagyon kevésnek találod, főleg az első 3-4 tétel, a történeti tételek, ott a kidolgozott hosszabbakból hozzá tudsz olvasni. Ill. a 70. tétel felettieknél pedig tv.! ill. a felrakott anyagok.
A többinél simán elég!

pink29 # 2009.03.19. 13:23

Sziasztok!

3 napom van az eu-ra, a könyv és a rövidített változat összehasonlítása miatt elvesztem a részletekben, így sose fogom befejezni. Szerintetek bitzos elég csak a legrövidebb eu kidolgozás, ami a gmail-en rajta van?

kunigunde # 2009.03.16. 15:08

Sziasztok! Múlt héten végre én is letudtam ezt a sok hercehurcát, nem mondom, eszméletlenül jó érzés! :))) A Legfőbb Ügyészségen voltam, a kérdéseim:

Munkajog: munkajogviszony és polgári jogi jogviszony összehasonlítása, fiatalkorúakra vonatkozó eltérő szabályok, Ktv. hatálya, öregségi nyugdíj
Alk-közig: Kormány ügyrendje, Ket-ből a szakhatóság szakértő összehasonlítása
Eu: jogeset volt, amiről a Dassonville-formulának, Keck-formulának kellett eszembe jutnia, Bizottság hatáskörei, székhelye.

Csak azt tudom mondani, hogy nagyon rendesek voltak, bár a Kormány ügyrendje kérdés kicsit sokkolt, az értékelés terén pozitívak a tapasztalataim, ahogyan az volt az előző kettő vizsga alkalmával is. Szóval hajrá mindenkinek!!

myrtocle # 2009.03.15. 14:25

Ja és a 13.havi nyugdíj is változott, hogy csak annak jár aki előző évben betöltötte a 62-t. Meg azok is változtak amiket tőlem kérdeztek nyugdíjjal kapcsolatban, azt lásd lentebb.

myrtocle # 2009.03.15. 14:24

Szia pink29!

Én a Kjt-t Ktv-t a rövidítettből tanultam, annyi, hogy nincs benne a közszolgálati jogvita és a Kjt-nél változott az alanyi rész a 20. §.

A tb-ből hiányzik pár rész, ami a tételsorban van, pl a Megállapodás tb ellátásra, egészségügyi szolgáltatások stb., de az úgyis feltűnik hogy még mik ha összeveted a tételsorral. Aztán az öregségi nyugdíjnál már a 2009.01.01 után megállapításra kerülő rész kell 18-19. §. És még amik változtak az alapösszegek: minimálbér, nyugdíjminimum, nyugdíjjárulék plafon. Én is hozzánéztem az alapelves részt a törvényből és az egészségbiztosítási ellátásoknál a jogorvoslati részt is ki kell egészíteni a törvényből.

A rehab járulékos tvt fölösleges hozzáolvasni szerintem.

pink29 # 2009.03.15. 14:09

Sziasztok!

Valaki le tudná írni, hogy a rövidített TB minimum kidolgozása melyik résznél nem hatályos, mert nincs időm a törvénnyel való összeolvasásra?! Valaki tanulta a Ktv. és Kjt. rövidített kidolgozottat? Az jó? Köszi

Szisz78 # 2009.03.15. 10:52

Sziasztok!

A múlt héten én is sikeresen túljutottam a vizsgán, és mivel én is nagyon sok információhoz jutottam innen, ezért én is megosztanám Veletek a tapasztalataim.

A Legfőbb Ügyészségen voltam, anno azt hallottam, hogy ott a legdurvább a vizsga, én nem így tapasztaltam, korrektek és rendesek voltak, bár egy embert kivágtak, és személy szerint én is jobb jegyekre számítottam, de nem baj, a lényeg, hogy többet nem kell elővennem ezeket a förmedvényeket, tanulás céljából legalábbis:)

A vizsgára 3 hetem volt felkészülni, amit be kell vallanom, hogy nem használtam ki maximálisan, tehát akinek 2 hete van felkészülni, de az full tanulás, az ne izguljon, mert 2 hét alatt a C részt meg lehet csinálni simán.

Én az alkotmány-köziget a Novissimás könyvből tanultam, olvastam itt campusos könyvről, amit nagyon részletesnek írtak le az alapjogok tekintetében. Szerintem a Novissimás bőven elég, én is kinyomtattam a rengeteg AB határozatot, egyet sem vettem elő, kizárólag azt tanultam, ami a Novissimás könyvben volt! Kivéve a menekültügy, külföldiek beutazása témaköröket (12-13.), mert az nem hatályos, és a rendőrségest (28.), mert az pedig nincs benne, ezeket tv-ből.

A munkajog részt kizárólag törvényből néztem, ill. a tb jogot a gmail-es fiókra feltett tb minimum anyagból, hálás köszönet érte annak, aki felrakta, az alapelvek tekintetében hozzáolvastam a törvényt, de alapvetően elég szerintem.

Az Eu-t egy korábbi könyvemből, Papp-Várnai, ill. Kecskés prof. könyvéből, valamint a gmail-es anyagokból, a Novissimás könyvet is megvettem, de ott nagyon sok a jogesetes rész, túl részletes volt nekem, nem akartam elveszni benne.
JA, jótanács, alapdolgokat, nem mennek bele a részletekbe, és összefüggések. Sztem erre hegyezik ki a dolgokat.

Kérdések:
Alk.-közig.:
népszavazás, országos, helyi, egy-két részletszabály, konstruktív bizalmatlansági indítvány (itt kérdés, hogy mit lehetett hallani a tévében Bokros Lajos kapcsán, hogy tudnám összekötni a bizalmatlansági indítvánnyal; itt visszautalnék egy korábbi hozzászólásra, hogy aki szakvizsgára tanul, nem igazán néz tv-t, szóval ezt passzoltam), Kormány,
Ket-ben a bírósági felülvizsgálat, a jegyző részletesen
Munka:
szakszervezeti jogok, kollektív szerződés, üzemi tanács, munkavállaló kártérítési felelőssége, alapeset, kivételek, gondatlanság, szándékosság, leltárhiány
tb: özvegyi nyugdíj elég részletesen (ideiglenes özv. nyugdíj)

EU:
EP szerepe, választása, minden, amit a választásról tudok,
Mo-on hogyan választják, hány hely van most (24, de 22 lesz!!!), miért nem tudjuk, h mikor lesz a választás, ki írja ki, hol találhatók a részletszabályok (1997. évi C. tv.)
2004. évi XXX. tv részletesen, 2003. évi CXXX. tv., előzetes döntéshozatali eljárás, Jogharmonizáció, EU jog hatása a mo-i jogalkotásra, alkotmányban hogyan, hol jelenik meg, ezen részletesen végigmentünk.

Nos hirtelen ennyi, olyan 30-35 percet volt benn mindenki.
Bocs, ha nagyon hosszú lettem, talán segítség lesz valakinek.
Mindenkinek kitartást!

Szisz

myrtocle # 2009.03.13. 19:17

Szia!

Nem gond, szívesen válaszolok. Én is rendszeresen olvasom a fórumot, innen tájékozódom.

Nem ismerem egyik könyvet se, de mintha azt írta volna itt valaki, hogy a Campus-osban sokkal hosszabb az alkotmányos rész. Szerintem minél rövidebb anyagból tanulsz annál jobb.

A szóbelin nem kell húzni semmit, először az írásbeliről kérdeznek meg fenntartod-e, vagy hozzáteszel valamit, módosítod, aztán tőlem azzal kapcsolatban kezdtek el kérdezni, és csak kérdeznek ami eszükbe jut, ameddig azt nem gondolják elég. Azt hallottam van hogy 40 percig is eltart, az enyém 20 perc volt kb.

evao # 2009.03.13. 18:31

Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszotál! Én munkajogból fogok írásbelizni, remélem nem döntöttem rosszul.
Alkotmány-közigből van egy egy campus kiadós könyv, nekem többen azt is javasolták. De mit gondolsz?
A szóbeli hogy működik, tételt húzol?

Ha nem gond, akkor maj néha kérdezek egy-két dolgot, jó?

Köszi

myrtocle # 2009.03.13. 15:53

Szia!

Én nem vettem semmi könyvet, törvényből meg a tételsorban megadott ABH-kból, MK-kból stb. készültem, de hozzáolvastam a gamiles fiókban lévő rövidített anyagokat munkából és tb-ből, azok nagyon jók, sőt a tb minimum nevű anyag tanulni is megfelelő, csak néhány helyen irkáltam hozzá egy két dolgot a törvényből, meg hatályosítottam. EU-hoz elolvastam minden gmailes anyagot, de tanulni a legrövidebbet tanultam, a nekem az elég volt a vizsgára.

Ha nem ismered a gmail fiókot:
felhasználónév: szakvizsgazok
jelszó: szakvizsga
Ott sok hasznos anyagot találsz.

Azt mondják alkotmányból elég a Novissimás könyv, abban biztos benne van az ABH-k lényege, az volt sok még azokat végigolvastam és kiszűrtem a lényegüket, azt megspórolhattam volna, bár az írásbelin meg sanszos volt hogy onnan kérdeznek. Te melyik részből írsz?

Ha tudok szívesen segítek ha kérdésed van!

Én is nagyjából munka mellett tanultam, de egy hetet a végén hagytam mindent jól áttanulni, annyira nem mennek bele a részletekbe a vizsgán, azokban szerintem nem érdemes elveszni.

evao # 2009.03.13. 14:30

Kedves Myrtocle!

Nekem is a "C" lesz az első vizsgám. Szeretném megkérdezni, milyen könyveket, vagy anyagot használtál a felkészülés során. Én még nem kaptam időpontot, de szeretném mihamarabb elkezdeni a tanulást, mert munka mellett kell felkészülnöm.
Esetleg, ha még megvannak kidolgozott tételeid,el tudnád nekem küldeni?

Köszönöm előre is