JOGÁSZBÁL - és ami mögötte van


Impossible # 2008.10.23. 21:06

Összefügg. :D

Kacsa1111 # 2008.10.23. 20:54

mennyi lesz a bálra a belépési ileték?:)


Kacsa11

Impossible # 2008.10.23. 20:50

Fullcsi,

minden összefügg mindennel, ahogyan mondani szokták, de azért annyira talán nem, hogy a jogászbál is összefüggjön az illetékkel. lol

Kacsa1111 # 2008.10.23. 11:09

illeték mértéke:

  • ajàndékozàsnàl ha nagyiddal egy hàztartàsban élsz és nincsenek szüleid (magyarul ö nevelt fel) 5%, egyébként 8%
  • adàsvételnél 4millàig 2%, afelett 6%
  • öröklésnél, ha nagyiddal egy hàztartàsban élsz és nincsenek szüleid (magyarul ö nevelt fel) 2,5% egyébként 6%

ha 7-8milla értékü az ingatlan, akkor adàsvételt javaslok.


Kacsa11

Kacsa1111 # 2008.10.23. 11:01

Kedves Fullcsi,

a nagyidtól hàromféleképpen szerezheted meg az ingatlant:

  • megveszed
  • neked ajàndékozza
  • öröklöd.

mindegyik utàn kell illetéket fizetni...


Kacsa11

Fullcsi # 2008.10.23. 08:46

Bocsánat az OFF miatt!!!

Próbálok olvasgatni,hogy tudnám a lehető legolcsóbban,lehetőleg ingyen átvenni az ingatlant Nagyitól....

Tudsz esetleg valami "Gurut" itt a fórumon aki otthon van a témában??

Kacsa1111 # 2008.10.23. 08:35

OFF

Kedves Fullcsi,

nagyon elnézted a topic-ot...itt nem kicsit màs a téma, de sebaj:)))

bàr csak az idézetet olvastam el, de ha jól értelemezem, akkor csak a vagyon értékü jog utàn nem kell illetéket fizetned.

Ugyanis alapvetöen, ha te a sajàt ingatlanodra, ingyenesen, valakinek vagyoni értékü jogot biztositasz (pl. haszonélvezet), akkor annak a valakinek ajàndékozàsi illetéket kellene fizetnie.

TEHÁT:
Ha a nagyid ajàndékozza neked az ingatlant, akkor neked kell az ingatlan utàn ajàndékozàsi illetéket fizetni, viszont neki nem kell fizetnie a haszonélvezet utàn.

ON


Kacsa11

Fullcsi # 2008.10.23. 08:26

Sziasztok! Remélem jó helyen érdeklődöm...

Most olvastam ezt a bejegyzést itt:

http://www.apeh.hu/…008/i20.html

"Nem tárgya az ajándékozási illetéknek a vagyoni értékű jog, ha azt az ajándékozó a maga javára tartja fenn, vagy ha az ingatlant az átruházást megelőzően már fennállott és az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelten ajándékozzák."

Ha jól értem akkor ez azt jelenti,hogy ha a Nagyim haszonélvezeti jogot rögzíttet a tulajdonában lévő kb. 7-8M Ft értékű ingatlanra (egy parasztház telekkel) és azt nekem ajándékozza, akkor mentesülök az ajándékozási illeték fizetése alól?
Ez pedig jogilag annyit jelent,hogy nem adhatom el a haláláig az ingatlant?

Remélem nem kérdeztem butaságot! Előre is köszönöm

Legislator # 2008.10.23. 08:24

Szeretném hinni, hogy közérdek, bár valójában nagyon könnyű a magánérdeket a közérdek burkába csomagolni, és te igazán tudod Imp, hogy miért nem teljesen alaptalanul állítom, hogy valamicskét volt alkalmam foglalkozni a közérdekkel.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.23. 08:07

Ő akarja kasszírozni a zsét:-)


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.23. 07:08

Kedves Impossible,

nagyon szeretnéd ezt a jogàszbàl féleséget...:)))


Kacsa11

Impossible # 2008.10.22. 21:26

Sorra nyitom az új topicokat, nem akarok túl sokat nyitni, de megint van egy új ötletem: Fórum-találkozó. :)
Az itteni fórumosok számára létre lehetne hozni egy élő fórumot, valóságos, személyes találkozási lehetőséggel. A jogászok lennének VIP tagok, a többiek pedig tiszteletbeli tagok. :D
Ilyen - ha jól tudom - még nincsen, ha rosszul tudom, akkor szóljon valaki. :)
Várom az ehhez kapcsolódó kommenteket is, valamennyire ez is kapcsolódik a jogászbáli gondolathoz. :)

Impossible # 2008.10.22. 20:47

Jó, akkor mondom azt is, hogy a jogászbál - szerintem - nem magánérdek elsősorban, hanem közérdek. Szóval inkább úgy érdemes rá tekinteni, mint elvárásra, elvárás a jogászokkal (joghallgatókkal) szemben, hogy ezen a rendezvényen jelenlétükkel képviseljék a jogászságot a társadalom irányában. Mellékes ehhez képest, és persze jó dolog, ha még tetszik is, de nem azért kell ottlenned, mert tetszik, hanem azért, mert ez feladat.
Mindemellett fontos, hogy ne azt nézzük, mi magunk mit kaphatunk - adott esetben egy rendezvénytől vagy a rendezvényen egyes emberektől -, hanem azt nézzük, hogy mit adhatunk mások számára. A "ha kellemes, akkor kell nekem, ha nem kellemes, akkor nem érdekel" típusú mentalitásról már írtam a korábbiakban.

Legislator # 2008.10.22. 06:43

Imp,

Ebben is van tagadhatatlan igazság, bár véleményem megfogalmazásakor a közel hasonló rendezvényeken szerzett tapasztalataimból indultam ki.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.21. 23:04

Leg,

honnét tudod te azt előre? :D Lehet, belebotlasz valakibe, aki szimpatikus, akár többe is. Sosem lehet tudni. Nem feltétlenül ismerősökkel kell menni, ott is lehet szerezni...

Legislator # 2008.10.21. 18:42

Ez nem kifogás (előterjesztése), ez tény(közlés). Miért legyek olyanokkal együtt, akik nekem adott esetben nem felelnek meg (nem innék meg velünk egy sört sem négyszemközt), és még fizessek is a dolgért?


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.20. 21:20

Leg,

az már megtörtént. (ld: "...ehhez társaság is kell" stb.) :D

Legislator # 2008.10.20. 17:20

Nem óhajtottam kifogást előterjeszteni:-).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.20. 15:36

dr.klau,

az emberek tele vannak elvárásokkal. Ha valakiben valami nem tetszik, otthagyják, ha valami nem tetszik, elkerülik. Hibák mindenkiben és mindenben vannak, tisztelet a kivételnek, de az a kivétel mindenesetre nem emberi.
Fontosnak tartom, hogy az embernek ne csak elvárásai legyenek, hanem azt is tudja nézni, ő maga mit képes nyújtani; másokban a jót meglátni, nem a rosszat javítani, hanem a jót fokozni, hogy az majd felszívja a rosszat maga körül.
Az emberek közti kapcsolat olyan mint egy visszterhes szerződés: kölcsönös jogosultságok és kötelezettségek. Aki csak elvárja a szolgáltatást, és ő maga semmit sem tesz, az szerződésszegést követ el, aminek megvannak a következményei.

Elszomorító, amit annak a bálnak a kivitelezéséről írtál, amin részt vettél. Ebből is látszik, nem mindegy, ki szervezi a bált, és a bálnak nem lenne szabad elsősorban pénzkérdésnek lennie, valamint elfogadhatatlannak tartom, hogy az egészet a pénznek rendeljék alá. A jogászbál értelme épp az, hogy összehozza az embereket, ha tehát a bálon - a jegyek árához igazodva - szeparálják az embereket, akkor ezzel meghiúsítják annak lényegét.
Érdemes lenne újragondolni, újrafogalmazni a jogászbál értelmét. Nem egy letűnt kor homályos vonása az együttlét és találkozás iránti természetes emberi igény. Lehet folytatni a hagyományt, amihez szükséges annak belátása, hogy a jogászbál nem lehet egyéni önző érdekek játékszere és áldozata, nem szabad kiszolgáltatni megbízhatatlan szervezőknek, és nem engedhető meg, hogy az évszázados magvát felemésszék mindenféle jöttment, modern szellemek.

Legislator,

a fentiek talán neked is választ jelentenek. A közösségért vagy akár egy célért tenni kell mindig, nincs helye kifogásoknak.

Legislator # 2008.10.20. 10:32

Nem baj, legalább az ételek és az italok jók voltak. Ezért most megyek is ebédelni:-).


Sunshine after the rain.

dr.klau # 2008.10.20. 09:59

Köszönöm az együttérzést. Azért mentem el, mert évfolyamtársaim nagyon dicsérték az előző évit, mondván, hogy milyen jót buliztak az idősebb kollégákkal, jó volt a zene, a kaja, stb.
Amikor viszont én voltam - azt hiszem, talán 2004-ben -, akkor a Royal szállóban rendezték és a diákjegyesek totál külön teremben voltak elhelyezve, nem együtt a "báltermi belépősökkel", de olyannyira, hogy a fellépőket is csak kivetítőn láthattuk. Mikor megálltam a bálterem ajtajában, mivel egyik előadó különösen érdekelt, odajött egy hostess és kérte a jegyem. Miután látta, hogy belépésre nem jogosít - megjegyzem, nem is léptem be -, elhajtott onnan. Úgyhogy visszamentem inni :-)))
Ez egy kicsit rányomta a bélyegét az estére, azaz nem felelt meg a várakozásaimnak a dolog, viszont a kaja + pia jó volt.

Legislator # 2008.10.20. 09:44

Ez szomorú, hogy nem érezted jól magad:-(.


Sunshine after the rain.

dr.klau # 2008.10.20. 09:31

Én voltam egyszer - diákként, diákjeggyel - jogászbálon, és nem volt jó.
Nem is megyek többet :-))

Legislator # 2008.10.20. 09:22

Azért ne feledjük, hogy ehhez társaság is kell. Az emberek nem egyedül járnak ilyen bálokba, és ha ketten akarnak menni (egy férfi és egy nő a tipikus felállás), az már 80.000 ft. Ha jogász barátaikat is maguk mellett óhajtják tudni, akkor ezeket is rá kell venni az eljövetelre, esetemben gyakran ezzel voltak gondok. ("Ha Juliék nem jönnek, én sem megyek"-mondta bájos partnernőm). A XIX. századi értelemben vett "társaság" ma már nincs is. Feltehetőleg nem olyanokkal kíván együtt lenni az ember egy ilyen "Operabálra hajazó" társasági eseményen, akiknek az I.H.B. az életcélja.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.19. 20:53

Egyjogász,

örülök, hogy írtál a témához, már kezdtem azt hinni, hogy mindenkit hidegen hagy (persze ha senki sem írna, az legalább azt jelezné, hogy igazam van abban, amiről írtam).
Az Országos Pesti Jogászbálról van szó egészen konkrétan, és arról, hogy mimindent tükrözhet a sorozatos elmaradása. Tavalyelőtt azért maradt el, mert túl kevesen mentek volna (esetleg ha nem 40 ezerbe került volna a jegy, talán többen jelezték volna részvételi szándékukat, de ezt csak én feltételezem); tavaly pedig azért maradt el, mert állítólag a szervezői oldalon vita keletkezett, és "a szervezőknek felróhatóan" nem lehetett megtartani. Hogy 2009-ben mi lesz a helyzet, arról még fogalmam sincs, de jó lenne, ha ezúttal már nem maradna el. Szerintem érdemes lenne átgondolni, hogy mennyibe kerüljön a jegy, az előző bálra még a néhány kedvezményes lehetőség ellenére is rendkívül drágának volt mondható a jegy véleményem szerint. Persze az igazi okot nem a jegyek árában látom, hanem az érdeklődés hiányában. Ahogyan Te is írtad, ma már sokféle szórakozási lehetőség kínálkozik mindenki számára; úgy látom, a jogászok - ide értve a joghallgatókat is - nem látják különösebb jelentőségét e sokáig nagy megbecsülésnek örvendő rendezvényen való részvételnek. Ez sajnálatos tény, jó volna ezen változtatni, javítani. Lehet azon is gondolkodni, érdemes-e - szerintem érdemes -, és azon is, miképpen lehetne ezt kivitelezni. A tágabb asszociációs körben való gondolkodás - amiről írtam - lehetővé teszi a jogászbálok által is plasztikusan mutatott, a jogászság önmagáról alkotott képének és aktuális helyzetének megértését.