Jogi szaknyelv és vizsgák


Legislator # 2009.03.21. 21:22

Lehet bármilyen tanfolyamra járni, tapasztalatom szerint a nyelvtanárok többnyire nem értenek a joghoz, a jogászok meg ritkán végeznek nyelvszakot. Hiányzik az az embertípus itthon, aki ezekhez a dolgokhoz valóban kompetens. A valódi jogi szövegek segítségével azonban kiépíthető-elsajátítható egy tapasztalati bázis.


Sunshine after the rain.

Ildikóka82 # 2009.03.21. 20:08

ÉN gondolkodtam rajta, hogy leteszek egy ilyen szaknyelvvizsgát, de soha nem jutottam el odáig...Pár ismerősöm megcsinálta a felsőfokút, 1-2 hónapos intenzív nyelvvizsga felkészítő után, én úgy tudom, hogy annyira nem nehéz. Úgyis a gyakorlatban dől el, hogy mennyire bírod a nyelvet, szerintem a legtöbb helyen tojnak a papírokra.


Iwikó

Impossible # 2009.03.21. 15:01

Ki milyen jogi szaknyelvi vizsgát javasol, melyik a legnépszerűbb, legelismertebb/leghasznosabb?

Lényeges-e szaknyelvi vizsgát tenni, mennyivel teszi vonzóbbá az embert a papír és a vizsgaelőkészítőn szerzett tudás?

Milyen összefüggés van az általános nyelvi tudás és a szaknyelvi tudás között?
(Például: középfokú általános nyelvi tudás esetén felsőfokú szaknyelvi vizsga tehető-e általános nyelvi fejlődés nélkül? A megfelelő szintű általános nyelvi tudás hiányában is ugyanúgy értékelhető-e egy szaknyelvi vizsga?)

Ez a topic efféle kérdésekről szólna.

Pl. PROFEX jogi- és közigazgatási szaknyelvi vizsga államilag elismert, szóbeli és írásbeli részből áll, alap, közép, felső fokon tehető. Mi a vélemény erről a vizsgáról?

Személyes tapasztalatokat is várok. :)