Jogi szaknyelv és vizsgák


Legislator # 2009.03.27. 19:15

Alaptalanul nem bírálhat senki, főleg nem úgy, ahogy ez a zsurnaliszta tette, aki feltehetően semmi tudományosat nem publikált életében, jogról meg bizonnyal nem. Talán ott volt? Ugyan, kérem. Inkább a forrást légy kedves megadni, de rákeresek magam is.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.03.27. 18:17

Szerintem azonban nem ítélendő el rögvest az,
aki bírálni merészeli azt a személyt,
aki olyan szóhasználattal él
az ifjúság előtt pedagógusként, nevelőként,
mely a társadalom széles köre szerint
nem szalonképes, nem katedrára való,
még akkor sem, ha az alpári egyén
magasra jutott a ranglétrán.

Túljutottunk már azon a középkori hozzáálláson,
hogy tilos valakit bírálni pozíciója miatt.

Varga Csaba valóban sokat tett le a jogfilozófia asztalára,
ezért elismerésre méltó,
ám furcsa, hogy valaki úgy probál meg népszerű és egyedi lenni,
hogy lealacsonyodik egy kisegítő szakmunkásképző takarítójának szintjére.

Legislator # 2009.03.27. 18:02

Kedves Kacsa,

Nem hiszem, hogy az uneducated hallgatókra kellene bízni az ilyesmit (persze, van ilyen eset, de bárki beírhatja, hogy ő járt az órákra, mikor nem is, és értékelhet olyat, akit nem is ismer, ennek ellenszere csak annak rögzítése lehetne, hogy ki volt ott a nagyelőadásokon), de aligha hiszem, hogy pl. egy egyébként üresfejű, húszpublikációs poéngyárost (olyat, aki semmit nem tett hozzá a jogtudományhoz)össze lehet vetni egy nemzetközileg idézett és elismert tudóssal (V.Cs.-vel). Meg a tantárgyak sem kompatibilisek egymással. Vannak relatíve izgalmas, és relatíve unalmas tantárgyak. De mindenkinek más az ízlése. Sok hallgató még a szemináriumvezetője nevét is képtelen megjegyezni, annyira nem érdekli semmi.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.03.27. 16:49

Kedves Legislator,

én nem ismerem VCS-t csak PB-t (nem a propán-butánra gondolok:))) )
és az ő óráin is ritka volt a 10nél magasabb létszám

a hallgatók azért érzik-tudják, hogy mely tárgyakra érdemes bejárni, és melyekre nem...

ezért lenne szükség az olyan intenzív feed-back-re, ami a nyugati egyetemeken a világ legtermészetesebb dolgának számít...mármint, hogy a hallgató értékeli a prof-ot (és a tárgyat).

nem hiszem, hogy a két díszpinty közül bármelyik magas osztályzatokat kapna...PB legalábbis biztosan nem, pedig tényleg kedveltem az agymenését.


Kacsa11

Legislator # 2009.03.27. 14:54

Hunfrakk írta:
"Impi már ismeri azt a cikket, melyben Varga Csaba „professzor“ úrtól idéznek

íme az idézet

„„Továbbá emberi hülyeségben a non plusz ultra Varga Csaba, aki a Jogelmélet tanára, előadásain mindent sikeresen visszavezet a fekáliára és a szexre. És azt sem átallotta mondani az egyik előadáson, hogy: (idézet!!!) " A csecsemő az egy kis darab szar, a patkány is különb a csecsemőnél, mert ha megijesztik, akkor el tud futni, míg a csecsemő erre képtelen…“ Így, szó szerint!”"

érdekes, hogy van, akinek ez tetszik, úgymond „bejön“"

Ki mert ilyet írni???? Szerintem még arra sem méltó, hogy Varga professzor hozzászóljon. Bizonyára egyetlen mondatát sem olvasta ennek az embernek, aki maga az élő jogtudomány. Egy ilyen kis zsurnaliszta még a tekintetét sem emelheti rá. Nézzétek meg a Theatrum Legale Mundi. Symbola Csaba Varga Oblata című ünnepi kötetet. Nem kell az angol és a német tanulmányokat elolvasni. Csak a publikációs lista megmondja, hogy ő milyen nagy tudós. De el is lehet olvasni a műveit. Egészen bátran.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.03.27. 14:15

Varga Csaba a jogot nem a hugyhólyaghoz, hanem a vaginához hasonlította.

Fel is rajzolta szép színes filctollakkal a táblára, hogyan is mutat.

Majd kijelentette: a jog tulajdonképpen a vaginára hasonlít a legeslegjobban, tekintettel arra, hogy bármit (idézet: borosüveget pl.) bele lehet tenni.

Érdekes, Kilényi Géza, Horváth Attila, Lábady Tamás előadásain többszáz hallgató volt/van jelen, Varga Csabáén 1-5 fő. Bizonyára alulművelt, értetlen alakok, kik elkerülik őt.

Akármit is mond bárki, nem való katedrára a "szar" és a "vagina" szó, hiába is tetszik három embernek a háromezerből. Pláne nem egy alapító tag szájából, aki tanszékvezető professzor, és igaz keresztény hívő.

Impossible # 2009.03.27. 13:24

hunfrakk,

én már írtam neked, hogy ezt jól kell érteni. A csecsemő a patkányhoz képest a menekülési képesség szempontjából tényleg "egy kis darab szar", azaz közel sem teljesít úgy mint a patkány. Varga Csaba sajátosan fejezi ki magát, viszont ezzel konkrétan egyetlen csecsemőt sem bántott meg, csupán egy összehasonlítást végzett. Ezen szerintem kár fennakadni. Nekem bejön, mert viccesnek tartom, és ez senki kárára sincs, senkit sem bánt, csak azokat zavarja, akik nem értik jól, de azok meg magukra vessenek, ez nem Varga Csaba hibája, aki a jogot pl. húgyhólyaghoz hasonlítja - ezt nem vesszük sértésnek? :) Én nem. (És ezt még más sem. Nade akkor miért pont ezt nem?)

hunfrakk # 2009.03.27. 13:10

Impi már ismeri azt a cikket, melyben Varga Csaba "professzor" úrtól idéznek

íme az idézet

"Továbbá emberi hülyeségben a non plusz ultra Varga Csaba, aki a Jogelmélet tanára, előadásain mindent sikeresen visszavezet a fekáliára és a szexre. És azt sem átallotta mondani az egyik előadáson, hogy: (idézet!!!) " A csecsemő az egy kis darab szar, a patkány is különb a csecsemőnél, mert ha megijesztik, akkor el tud futni, míg a csecsemő erre képtelen..." Így, szó szerint!”"

érdekes, hogy van, akinek ez tetszik, úgymond "bejön"

Kacsa1111 # 2009.03.27. 13:04

Kedves Impossible,

szerintem itt most közös nevezőre fogunk jutni:

nem állítottam, hogy a jogbölcselet egy rosszabb út lenne az árnyalt gondolkodás eléréséhez...
a jogbölcseletet én is szerettem, csak én pokológiát tanultam, nem VCS-t.:)))

azonban sok hasznát nem vettem az ott megszerzett tárgyi tudásnak (eddig) és a munkámhoz szükséges látásmód más úton nevelődött belém...


Kacsa11

Impossible # 2009.03.27. 12:50

Kacsa,

ezzel egyetértek részben, szóval azzal, hogy a jogelmélet csak EGY a sokféle mód közül. De szerintem kár kihagyni ezt az EGY módot, mert tud adni olyat, amit más nem (persze szerinted meg lehet hogy más is...ezen már fölösleges vitatkozni, elfogadom, hogy így látod, van benne valami).

Leg,

"A mondatod azonban csak visszfény, nem saját fény:-)."

Miért?
Ezt a mondatot teljes egészében én találtam ki, saját gondolat. Azért írtam, mert így tapasztaltam, ez az én véleményem. V. Cs. véleménye lehet hogy hasonló ehhez, vagy téged ez a mondatom V. Cs.-re emlékeztet, de ez más kérdés, a mondat attól még az enyém, és mint ilyen "saját fény", nem "visszfény". :)

Kacsa1111 # 2009.03.26. 14:16

Kedves Legislator,

én csak arra akartam utalni, hogy ha az a cél, hogy a gondolkodásomat árnyaljam, annak még ezer és egy útja van a jogbölcseleten túl.

nem gondolnám azonban, hogy a gondolkodás árnyalása bármilyen szempontból célként kellene, hogy jelentkezzen, inkább ez (mármint az árnyalt gondolkodás) egy mellékterméke annak, hogy egyáltalán dolgozol...
ez pedig százszor piacképesebb, mint az öncélú merengés...


Kacsa11

Legislator # 2009.03.26. 14:09

A mondatod azonban csak visszfény, nem saját fény:-).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.03.26. 13:36

Akkor az a mester én volnék. :D Ez teljesen saját mondat volt. (Hacsak nem váltam annyira eggyé V. Cs. szellemével, hogy már önmagam megkülönböztetésére sem vagyok képes...de ezt nem hiszem. :D )

Legislator # 2009.03.25. 19:41

"Ez az adottság nem különb, nem jobb, hanem csak más, ami viszont új felfedezésekre ad esélyt."

A Mester gondolati visszfényét érzem e mndatban. Nem az a Mester. Hanem akinek az előadásait hallgattad.

Kedves Kacsa!

Pl. nem tudom, hogy kinek a szűrőjén keresztül "hasznos", vagy piacképes, amit csinálok (ami ugye, nem a jogelmélet). De ezek olyan megítélhetetlen dolgok.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.03.25. 16:00

Kedves Impossible,

a jogbölcseletet én is szerettem...hasznosságát viszont nehezemre esik túlbecsülni.
Sok minden van, ami árnyalja a gondolkodást...és nem egy köztük "piacképesebb":)


Kacsa11

Impossible # 2009.03.25. 14:21

Vivien,

nem tudom, mit szeretnék. Pontosabban azok a dolgok, amiket szeretnék, látszólag egyáltalán nem egy az egyben kompatibilisek a kínálkozó lehetőségekkel, legfeljebb nagyjában-egészében, ami nekem egészen nem, legfeljebb nagyjából elég.

Impossible # 2009.03.25. 14:15

Kacsa,

jaja, csak az a jó dolog, ami piacképes, a többivel nemis érdemes foglalkozni. lol
Ez végülis - megintcsak - hozzáállás kérdése. :D

Leg,

a jogelmélet tetszett, főleg V. Cs. baromi vicces előadásai miatt, mindig beültem röhögni, ha arra jártam. :D A filozofálgatás árnyaltabbá teszi a gondolkodást, amit a gyakorlatban lehet használni, szóval ilyen áttételes módon a jogelmélet akár piacképesnek is mondható. Én magát a gondolkodás küszködését szerettem benne, amikor az esetlen emberi gondolat megpróbál mindennek a végére járni, és nyújtózik egy biztos válasz után, de véglegesen nem tudja megragadni, az olyan dolog, amiben gyönyörködni lehet, és a jogelméletet is ez teszi széppé. Ezt persze sokan nem értik, mi ez a gyönyörködés, ez csak bizonyos adottságú emberek számára érzékelhető szerintem. Ez az adottság nem különb, nem jobb, hanem csak más, ami viszont új felfedezésekre ad esélyt.

Kacsa1111 # 2009.03.25. 09:55

Kedves Legislator,

a jogelmélet kevéssé piacképes...:)


Kacsa11

Legislator # 2009.03.24. 18:35

Impi írta: "sőt én marhára unom az egész cuccot úgy ahogy van, de talán azért, mert nem találtam még rá olyasmire, ami megfogott volna. Úgyhogy így fingom sincsen, milyen területen dolgoznék szívesen, előbb tájékozódni kéne, ismereteket szerezni stb."

Na, na, kedves kollega:-), és a jogelmélet?:-)


Sunshine after the rain.

Avelina # 2009.03.24. 18:04

Kedves Imp!

Igen Vivien.:)Nem tudom milyen szinten beszéled a németet elmondásod szerint felsőfokon.Ha az LLM mellett más is megfordult a fejedben ,akkor érdemes megnézned milyen képzéseket ajánlanak az egyetemek.Egy nagyon közeli ismerősöm most végez el egy jogi átképzést München-ben.Egyébként a tandíj miatt ne menjen el a kedved, nem is tudod milyen sokan kapnak ösztöndíjat. Megfontolandó a student loan is ha más lehetőség nincs, mondjuk akkor érdemes az adott országban maradni(,hogy visszatudd fizetni)
Korábban említetted , hogy szívesen tanítanál is , nos akkor PHD külföldön.Németországban is nagyon jó iskolák vannak.Azért javasoltam, hogy döntsd el mit szeretnél mert később családdal feleséggel nehéz lesz hurcolkodni:)

Üdv:Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Impossible # 2009.03.24. 17:34

Hát köszi Vivien (Ugye Vivien? :D Neveket és számokat nagyon szarul jegyzek meg...:D)

Nekem a német tetszik nagyon, az kb. nekem olyan mint a magyar. Nem azért, mert annyira tudom, marhára me gse közelítem...hanem mert tetszik, és kb. olyan érzés mintha magyarul beszélnék (még akkor is, ha sokkal bénábban megy).
Na angollal vagy franciával ez pl. nekem elképzelhetetlen. Talán azért van, mert a németet kiskoromtól fogva tanulom.
Ezért gondoltam német LL.M-re. Annyira nem izgatnak a jogi dolgok, sőt én marhára unom az egész cuccot úgy ahogy van, de talán azért, mert nem találtam még rá olyasmire, ami megfogott volna. Úgyhogy így fingom sincsen, milyen területen dolgoznék szívesen, előbb tájékozódni kéne, ismereteket szerezni stb.

Avelina # 2009.03.22. 19:37

Kedves Imp!

Szerintem döntsd el pontosan mivel szeretnél foglalkozni és milyen nyelvterületen.Érdemesebb olyanba belefogni amit már a start-nál felsőfokon beszélsz.Szerintem nem lehetetlen egy bécsi LLM ha hajlandó vagy áldozni és dolgozni érte.Csak ne tétovázz sokáig, mert később nehezebben leszel mobilis.

Üdv:Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Impossible # 2009.03.22. 10:28

Szóval akkor sokkal jobb lenne elvégezni a közeljövőben egy német LL.M-et mondjuk a bécsi egyetemen, mint beülni egy PROFEX szaknyelvi vizsga-előkészítőre. Csak gondoltam, hogy addig is, amíg ez nem történhetik meg :D, pallérozhatnám a tudásomat egy ilyen előkészítővel, de ha nemsok értelme van, és nemsok köze van a gyakorlati hasznosíthatósághoz, akkor inkább nem húzom vele az időt.

Angollal nem tudom mi lesz, arra már nincs idő (na meg pénz se), hogy még angol LL.M-et is...ha a szaknyelvi vizsga meg igazándiból nemsokat segít, akkor nem tudom, hogy a búbánatba fogom megtanulni, ill. hogyan állnak majd velem szóba olyan munkahelyen, ahol lenne esély megtanulni...sehogy?:D

Legislator # 2009.03.22. 09:49

Talán sarkosan fogalmaztam:-).


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.03.22. 09:06

Kedves Legislator,

nem hiányznak a nyelvileg kompetens jogászok, csak azok nem nyelvoktatással foglalkoznak...:)

Kedves Impossible,

nekem nincs jogi szaknyelvi vizsgám, nem is kértek ehhez hasonlót soha.
Tapasztalatból mondom, hogy pl. az angol jogi szaknyelvet nem lehet szaknyelvi könyvből megtanulni, annál ugyanis sokkal több kell, mint hogy a szakszavakat megtanulod...
ahhoz, hogy angol jogi szaknyelvet bírd, érteni kell az angolszász jogintézményeket is, és ismerni kell azokat a fordulatokat, klauzulákat, amelyeket ők a szerződéseikben, peres eljárásokban használnak...
ehhez nekem két évet kellett szinte kizárólag angolul dolgoznom, és még most is látok újat.

szóval én sem a tanfolyamot, sem a nyelvvizsgát nem tartom sokra...angolból.

a német kicsit könnyebb abból a szempontból, hogy megfeleltethető jogintézményeik vannak.
nehezebb viszont, hogy alig van lehetőséged arra, hogy elegánsan körül írj valamit, ha nincs megfeleltethető kifejezés: magyarul nincs mellébeszélés:)


Kacsa11