SOS! Beiratkozás vagy nem?


Impossible # 2009.09.06. 08:24

Erzsike, felőlem azzal vered el az időd, amivel akarod, végülis jó szórakozás lehet. Én csak azt mondom, hogy ha pontos választ akar a lányod, ne az anyukája érdeklődjön neten, hanem ő érdeklődjön az egyetemén. Hogy itt miket mondanak, az teljesen lényegtelen, a látszólagos gyógyír a sebre ugyan mint placebo talán használhat, de ez a hatás csak addig tart, amíg nem szembesültök az egyetem válaszával. Az egyetem válasza a lényeg, nem a fórum válasza. De már túl is ragoztam.
Egy-egy szöveg eltérő értelmezései sokszor okoznak problémát, de mindig van olyan fórum, amely megmondja, mit jelent a szöveg, és azt kell elfogadni, még akkor is, ha a szöveg nem úgy szól, ahogyan értelmezték. :D

Erzsike56 # 2009.09.05. 22:55

KEDVES Impossible!

Te csak olvasol vagy értelmezel is? Elárulnád,hogy péntek délután 4 órától- amikor megkapta a felvételi értesítőt- szombat reggel 7 óráig melyik egyetem ad tájékoztatást ilyen ügyben? Mivel itt talán vannak olyan emberek,akik végeztek vagy végeznek jogi egyetemet,úgy gondoltam kérhetek tájékoztatást. Sőt most is úgy gondolom veled ellentétben,hogy akkor és olyan fórumon kérdezem,ahol én akarom. Amennyiben úgy érzed,hogy ez nem idetartozik,akkor nem kell rá válaszolnod! Személy szerint én olyan ügyekbe nem is szólok bele,amibe nem tudok érdemlegesen hozzászólni,de nyilván olyan sok szabadidővel rendelkezel,hogy ez számodra nem jelent problémát. És tájékoztatlak nincsenek képzelgéseim,pusztán azt írtam le vagy arról érdeklődtem,amit éppen találtam a tájékoztatóban,ha ezzel megsértettem a lelkivilágod,akkor elnézést kérek! És lehet számodra "ennek a témának itt semmi értelme sincs",hidd el a lányom akkor nem úgy érezte,és szerencsére akik itt válaszoltak készségesen,ők sem így gondolták. Nyilván te egy egyetemet végzett ember vagy(bár megnyilvánulásodból nem ez tükröződik),viszont ő még soha nem járt,így nem tudta mivel jár ha valaki beiratkozik,és mégsem tudja befizetni. Vagyis pontosabban tudta,mert a tájékoztatóban az állt,ha beiratkozik,akkor kötelessége kifizetni a tandíjat,már pedig tartozni nem szeret.

További sok sikert az okoskodásodhoz!

Impossible # 2009.09.05. 13:47

Erzsike,

erre a kérdésre az adott egyetem tudja a választ, nem fórumon kell érdeklődni, hanem az egyetemen a tanulmányi osztályon ÉS a (tanulmányi) dékánhelyettestől!!!
A lányoddal pedig ne csesszél ki a képzelgéseiddel, majd a lányod utánajár az egyetemen a saját problémája megoldásának. Nem a te dolgod, hanem a lányodé, a lányodnak szerintem van annyi esze, hogy megérdeklődi, és nem fórumon kérdezősködik, hanem az egyetemen. Ennek a témának itt semmi értelme sincs.

Erzsike56 # 2009.09.04. 21:18

"A hallgató egyetemi szintű képzésben maximálisan 10 aktív félévre, főiskolai képzésben 8 illetve 6 félévre kap állami támogatást. Az ezt meghaladó aktív félévekre a hallgató köteles az egyetem által meghatározott költségtérítéses oktatásra vonatkozó díjat beiratkozáskor befizetni. Passzív félévre diákigazolvány nem adható ki."

Gondolom ez azokra is vonatkozik,akik eleve térítésesek.. Tehát a beiratkozáskor kell befizetni.

Sz.Márton # 2009.09.04. 21:08

Tudomásom szerint nem lehet februárban ún. keresztfélévvel elkezdeni első évben a jogi kart Miskolcon, még levelező kredites képzésben sem.

Sz.Márton # 2009.09.04. 21:02

Rá teszik kattintani és ha minden igaz itt az ME szabályzata:

http://www.uni-miskolc.hu/…ept/szv.html

Két nagyon fontos rész ebből, ha mégse jönne be:

"A hallgató beiratkozási kötelezettsége

12.

(1) A hallgató köteles a számára előírt időpontban, de legkésőbb az első két tanítási héten belül beiratkozni. Ha e kötelezettségének nem tesz eleget, féléve automatikusan passzív félévnek minősül, a hallgatói jogviszonya szünetel. Két év szünetelés után a hallgatók névsorából törölni kell, hacsak nem kérte a törlés mellőzését. A beiratkozási határidő meghosszabbítását a hallgató előzetesen kérheti, elmulasztását utólag igazolhatja."

"Tájékoztatás a követelményekről

13.

(1) A dékán gondoskodik arról, hogy a tanulmányaikat megkezdő hallgatóknak beiratkozásuk alkalmával olyan írásos tájékoztató álljon rendelkezésükre, amely ismerteti a tantervi előírásokat, továbbá a hallgatók kötelességeivel és jogaival összefüggő kérdéseket. A dékán intézkedik arról is, hogy a hallgatók beiratkozáskor megismerhessék a vizsgáztatás és az átlagszámítás módját, a felvehető tantárgyakat, továbbá a tudományos diákkörökről szóló tájékoztatót. Az első beiratkozáskor tájékoztatást kell adni a kar szervezeti és oktatási egységei nevéről, valamint az oktatók és más beosztásban dolgozók nevéről. A Kar Dékáni Hivatala intézkedik a félév órarendjének elkészítéséről, az órarend ismertetéséről."

Erzsike56 # 2009.09.04. 20:57

Ha most mégsem iratkozna be,akkor elkezdhetné februárban is az évet? Vagy arra itt nincs lehetőség,és várnia kellene 1 évet?

Sz.Márton # 2009.09.04. 20:52

Kedves Erzsike!

Ne legyen passzív a leánya féléve, ha lehet kezdje el! Sürgősen keresse fel a tanulmányi osztályt (vagy a dékáni hivatalban a már említett Rátkaynét aki nagyon korrekt és rendkívűl tájékozott ilyen ügyekben)és kérje a Dékánnak (Ő is rendkívűl korrekt) írt kérelemben a két részletben történő utalással kifizetést, hátha még ilyenkor is egyedi kérelemre engedik. (ha annyi pénzt legalább mégis könnyebben össze lehet szedni) A második részletet november hónapban is engedhetik befizetni. A kari szabályzat ideillő részét is érdemes átnézni a honlaponról (előbb-utóbb egy hallgató a a www.uni-miskolc.hu honlapon közel mindent meg fog találni ami érintheti)

Erzsike56 # 2009.09.04. 20:40

Köszönöm DR. Attika,nagyon sokat segítettél! Akkor holnap elmegy beiratkozni. Remélem nem lesz ebből problémája. Én is olvastam már korábban,hogy a vizsgák megkezdéséig kell befizetni a költségtérítést,csak ez nekem hihetetlen volt,de akkor ezek szerint valós lehet az infó.(Bár nem ennél az egyetemnél olvastam!)

Még egyszer köszönöm a segítséget és a biztatást a lányomnak!

Dr.Attika # 2009.09.04. 20:26

Mindegyik egyetemre vonatkozik. Ne passzívozzon a lányod. Ez a lehető legrosszabb megolás.
Papiniana! Nincs igazad és ami a fő, ha megfogadják a tanácsot sokat is buknak vele.

Erzsike56 # 2009.09.04. 20:21

Még egy kérdés.. Ha beiratkozik,és mégsem tudja kifizetni a térítést,akkor milyen következményei lehetnek? Továbbra is hallgató marad? Ilyenkor kérni kell évhalasztást vagy ha nem fizeti be,akkor automatikusan annak veszik?

Erzsike56 # 2009.09.04. 20:15

Köszönöm Papiniana! Az lenne a kérdésem,ha tudnál még segíteni,hogy meddig nem veszik késésnek a befizetést szerinted? Szerintem ebben a hónapban megoldható lenne neki. Az a baj,hogy ma kapta meg a papírt,és így még az egyetemet sem tudta felhívni.

Erzsike56 # 2009.09.04. 20:12

Még valami.. Amit írtál az vonatkozik biztosan a Miskolci Egyetemre is? A vizsgaidőszakra már biztosan lenne rá pénze,sőt hamarabb is. Csak most úgy alakult,hogy szept 10-ig valószinűleg nincs.

Papiniana # 2009.09.04. 20:12

Kedves Erzsike,
az előttem szólóval ellentétben azt tartom biztosabb megoldásnak, ha beiratkozik és azonnal passzív félévet kér. A kar valószínűleg ragaszkodik a december előtti befizetéshez, s ha ez nem történik meg, egyébként is passzív hallgatóként tartja majd nyilván a beiratkozás után.
El kell menni beiratkozni és ott biztosan segítenek. Keresd Rátkainé hivatalvezetőt.


Papiniana

Erzsike56 # 2009.09.04. 20:10

Köszönöm a választ! Akkor azt tanácsolod,hogy holnap menjen el beiratkozni? De ma a neptunon kapott egy levelet,hogy előírták neki a költségtérítést. Akkor az nem fog problémát jelenteni,ha szept 10-ig nem fizeti be? Mert nem akarom,hogy beiratkozzon,aztán mégsem járhat.

Dr.Attika # 2009.09.04. 20:05

Szia Erzsike!
A beíratkozás és a költségtérítés nem függ össze. Vizsgázni nem tud addig a lányod, amíg be nem fizeti be a költségtérítést, de az előadásokat látogathatja- ez egyébként minenkit megillető jog: az állam az egyetemi diploma elismeréséhez évszázadok óta azt a feltételt szabja, hogy mind az előadások, mind a vizsgák nyilvánosak legyenek- illetve a Zh-kat is megírhatja és azt értékelni köteles az egyetem. December végén lesznek a vizsgák. Addig remélhetőleg megoldódik a költségtérítés befizetésének problémája is.

Erzsike56 # 2009.09.04. 19:33

Sziasztok!

Az alábbi problémában kérném a segítségeteket. Lányomat felvették Miskolcra Jogi karra,jogász,költségtérítéses képzésre. Ma kapta meg a felvételi értesítőt,és holnap lesz a beiratkozás. Közben anyagi helyzete úgy alakult,hogy LEHET nem tudja kifizetni a költségtérítés összegét,amit elvileg szept 10-ig kell.Szóval ha beiratkozik,és mégsem tud fizetni,akkor kérhet évhalasztást? Mert az van írva,hogy nagyon indokolt esetben lehet.. Mi lehet az a nagyon indokolt eset? Vagy ha nem iratkozik be,akkor jövőre ugyanúgy jelentkezhet?

Köszönöm a segítséget!