Kérdések az ügyvédi hivatásról!


Softly. # 2009.12.18. 20:54

Üdvözlök mindenkit!

Konkrét,világosan megfogalmazott kérdésekre szeretnék választ kapni,nincs időm, se türelmem végigkeresni a sok száz topickot tele offal az infok végett,így amennyiben rám szánsz némi időt és megosztod velem a tapasztalataidat nagyon hálás leszek érte!

  1. Tervezem,hogy egy előre meghatározott ügyvédi irodába idén nyáron elmegyek tapasztalatot szerezni. Mint gyakorló ügyvéd,ügyvédjelölt mik azok,amiktől óva intesz,amiket elhibáztál/jobban csináltál volna joghallgató korodban,egyáltalán lényegében van-e ennek a gyakorlatnak lényegi értelme? Feltételezem igen,de hallottam már ellentétes véleményt is.
  2. Egy magyar magánjoggal/polgári joggal foglalkozó ügyvéd mennyire veszi igénybe az idegen nyelv ismeretet mindennapi gyakorlata során? Egyáltalán: valóban a szükséglet indokolja az ügyvédi irodák ezen irányú elvárását?
  3. Azt mondják,ügyvédként az egyetemen felszedett ismeretek nagyrésze nem hasznosul,vagy részben,mivel ez a szakma nagyrészben gyakorlati. Ilyen jellegű oktatás az magyar jogi egyetemeken nem zajlik. Ezt nem vitatom,de azzal szembesülök,hogy a legjobb,legsikeresebb ügyvédek óhatatlanul is eőrsek a dogmatika területén vagy képzik magukat. Helytálló ez az észrevételem?
  4. Az ügyvédek munkaidejéről semmit nem tudok,még elképzelni sem. Mi határozza meg ezt,kötött munkaidőről van szó,mint pl. egy irodai munkánál a számítógép előtt töltve,vagy relatíve kötetlenebb,csak legyen meg a feladat megoldása? (szerződés megírása,ügyfelekkel konzultálás,füldhivatalba járás, etc.)

Wc-re menést,evést,dohányzást illetően pl. van valami elvárás vagy iratlan szabály?

5. Szakvizsgákkal kapcsolatban kérdésem az,hogy költségtérítés ellenében bármennyi szakvizgsa letehető? Érdemes egyáltalán pl. polgári jog területén több szakvizsgát is abszolválni? Vagy ez nem jár lényegi hazsonnal?

Köszönöm a válaszokat,ezer hála;)

Kacsa1111 # 2009.12.18. 22:59

Kedves Softly.,

1)
mindenképpen menj...de előtte gondold végig, hogy mi érdekel, és afelé nézelődj!

2)
ügyfélkör függő.

3)
igen.

4)
irodánként változhat. de alapvetően a melót meg kell csinálni...
a pisi-kaki-cigi-zaba kérdésre inkább nem reagálnék:)

5)
na asszem itt nagyon homályos területre tévedtél...szerintem itt előbb olvass mégis vissza pár topikot, hogy tudjál értelmesen kérdezni...

melyik kérdést fejtsem ki bővebben?:)


Kacsa11

Egyjogász # 2009.12.18. 23:16

"Wc-re menést.....illetően pl. van valami elvárás vagy iratlan szabály?"

Nálunk annyi, hogy ha valakinek kakilni vagy pisilni kell, azt a mellékhelyiségben tegye...:)

Egy esetről hallottam, amikor egy jelölt egy buli közben egy üveg whisky után lehugyozta a főnök úr fikuszát...rossz néven vették...

Impossible # 2009.12.18. 23:34
  1. óva intelek attól, hogy ingyé dolgozz. Óva intelek a magyar irodáktól is. A gyakorlat lényegi értelme: pályakezdő frissdiplomásként ne szarjanak rád nagyon magasról, csak valamennyivel alacsonyabbról. Azaz: gyakorlat az KELL! Csináld! Ez önmagában nem elegendő, de jól jön.
  2. egy magyar magánjoggal foglalkozó ügyvéd általában nem veszi igénybe az idegen nyelvet, különösen azért, mert NEM TUDJA igénybe venni (alap- vagy középfokú tudást ugyanis nem lehet igénybe venni, az csak viccnek jó, meg papírnak).
  3. igen.
  4. eléggé kötött. :D
  5. jogi szakvizsga néven fut az egyetem elvégzését követő (legalább) 3 év gyakorlati idő (teljes munkaidős - napi 8 órás - munkaviszony, szakvizsgázott jogász irányítása alatt) után letehető egységes vizsgasorozat. Bővebben az igazságügyi minisztérium honlapján ill. az egyetemen tájékozódhatsz.

A leglényegesebb dolog, hogy tudj angolul és németül, de legalább az egyik menjen nagyon jól (tárgyalási szint, minimum felsőfok, azaz kb. mindent tudj mondani, szakkifejezéseket is).

Softly. # 2009.12.19. 00:02

Na ez a szakvizsga-témakör ez valóban homály;) Igyekszem majd kikupálni magam^^
Igazából tudjátok annyira mást vár az ember amikor felvételizik egy jogi karra...miért nem mondja el senki hogyan működnek a dolgok valójában? Mondjuk rögtön a gólyatáborban...csak a jól beállt mentorom(tutorom) szétesett tekintetére emlékszem meg 1-2 szabadosabb erkölcsű lányra. ius est ars boni et aequi...Persze,ha egy jól menő ügyvéd-családba születtem volna. Kicsit úgy érzem ezen a pályán irreális,vagy legalábbis nagyon nehéz feltételek vannak,kb mint az orvosi pályán,de ott nagy különbség,hogy orvoshiány van. Végigtanulok 5 évet,bekunyizom magam apám egy haverjához szívességből,aztán kidologozom a lelkem minimálbérért:) Ha esetleg jónak/tehetségesnek bizonyulok összeszedhetek hosszú évek alatt elég pénzt és egy jó barátommal alapíthatunk ügyvédi irodát lol. Ha még megélem,de minimum ősz hajszálakkal már;)És persze ha létezik még Magyar Köztársaság;) Ez amire számítok.

Hát srácok megdobhattok még infoval,de most a kicsi összetörött szívemet ápolom egy darabig;)

Impossible # 2009.12.19. 00:09

"Hát srácok megdobhattok még infoval,de most a kicsi összetörött szívemet ápolom egy darabig;)"

Párszor ripityára kell törnie, csak úgy fogja bírni a strapát, előre szólok. Egyébként korai még sajnálnod magad. :D Inkább azt nézd, mit hogyan érhetsz el, és ne azt, mit miért nem tudsz elérni. Kifogáskereséssel nem lehet előrébb jutni. Az egyetemi képzés SZAR az egész országban, 1-1 tanár 1-1 órája talán jó és használ, a többi időpocsékolás. Tanulj kitartóan, hozd ki magadból a lehető legtöbbet, és akkor nem lesz miért aggódnod. Elsősorban nyelvtudás, (külföldi) gyakorlat egyetemi éveid alatt, ezek azok, amikre törekedni érdemes, nem pedig nekiállni a jövőn picsogni. A jövőt most alapozhatod meg, csináld!

Mallinalli # 2009.12.19. 05:17
  1. A gyakorlatnak nagyon is sok értelme van. Azt javaslom, hogy olyan helyre menj, amilyen területen majd később el akarsz helyezkedni és maradj, amíg csak lehet. Pályakezdő korodban ez lesz az egyik, ami megkülönböztethet a sokaság többi tagjától. Próbálj minél többet ellesni, tanulni.
  2. Ez szerintem irodánként változik.
  3. Igen, szerintem is helytálló. Lehet a zavarosban halászgatni, de hosszú távon nem hiszem (vagy remélem?), hogy nem sikeresen.
  4. Munkaidő szerintem teljesen változó.
  5. A jogi szakvizsga mindenkinek ugyanaz. Nagyon röviden a következő 3 van:
  • polgári (Ptk, Csjt, Gt, Ctv, Inytv, Csődtv, Pp, Vht, stb)
  • büntető (Btk, Be, Bv)
  • mix (alkotmányjog, közigjog, munkajog, TB, EU)

Ezek közül egy általad választottból írásbelizel és mindből szóbelizel. Mikor mindhármon túl vagy, kapsz egy papírt és nagyon örülsz. :) Elvileg azért ilyen egységes mindenkinek, hogy a jogi pályák átjárhatóak legyenek. Nem mintha engem épeszű ember beültetne mondjuk ügyésznek, de az illúzió legalább megvan ;-)

Mallinalli # 2009.12.19. 05:19

jav
3. szóval azt nem hiszem, hogy sikeresen.

Thetys # 2009.12.19. 14:18

Szia Softly!

1: Megerősítem, az egyetem alatt SEMMIT nem tanítanak erről. Én azt mondanám, hogy épp ennek a gyakorlatnak (kivéve, ha lótifutinak veszik fel az embert) van értelme, az 5 éves egyetem élesben nekem semmit sem ért. (értsd: konkrét jogi szituációnál úgyis az adott tv, rendeletet kell megismerned, az általános katyvasz, ami a fejekben marad, az -síp-)
2: semmennyire
3: Nem tudom hogy nálad mit takar ez a "a legjobb,legsi­keresebb ügyvédek óhatatlanul is eőrsek a dogmatika területén vagy képzik magukat", mert nálunk - és tényleg minden tiszteletem a főnökömnek - éppen úgy áll a helyzet, hogy egy nagyon erős szakmai háttér, kollégák (mindenki specializálódva egyes területre) állnak az ügyvéd mögött, aki maga is elismerte "a tételes joghoz itt mindenki jobban ért, mint én". Teszem hozzá, nagyon jó üzletember, politikus, kreatív és szupergyorsan látja át a dolgokat. Mivel ilyen példa áll előttem, így én is inkább annak érzem a hasznát, hogy valamely területen kiműveljem magam, más területen pedig talpraesett legyek. (Ehhen nem érzem szükségét, hogy minden biszembaszom kis jogszabállyal másodpercre pontosan tisztába legyek, mivel ennek elsajátítása inkább a gyakorlati munkától veszi el az időt)
3:Ez helyenként eltérő. Kezdve, hogy komoly helyeken, a munkaidő soha nem 8 óra. Az átlag 10 körül tendál. Akkor attól is függ, hogy mivel foglalkozik az ember. Pl. ha peres jogász, akkor az ideje nagy részét nem a számítógép előtt tölti.
Szintúgy saját példa. Nekem kb 5-10 párhuzamos feladatom van. Persze vannak fontosabbak, határidősök, szóval erre tekintettel, de én osztom be, hogy épp melyikkel van kedvem foglalkozni.
Ismerősömnél pedig pont az a trend, hogy csak akkor kapnak új feladatot, ha az előző meg van oldva.
Véleményem szerint azonban a lótifuti meló (pl földhivatal, cégbíróság) nem a jelölt dolga. Erre vesznek fel gyakornokot. Szükséges, hogy párszor eljárj, hogy megismerd gyakorlatban a folyamatot, de szerintem, ahol csak erre alkalmazzák a jelöltet, onnan menekülni kell (ha szakmai tapasztalatot is akar szerezni a 3 év alatt)

Én járok wc-re, enni és dohányozni is :-))) Wc-t hagyjuk, ha szükség, akkor szükség.
Enni. Mi helyben oldjuk meg, így ezzel sincs gond, aki éhes, eszik. Mondjuk a kimenős ebédelésnél tényleg gáz, ha ez minden nap 1 órát vesz igénybe. Dohányzás... ez egyén függő. Nálunk nincs probléma belőle (persze nem óránként, 15 percre)

5: szakvizsga.. lsd lennt. Ebben csak azt választod meg, hogy melyik körből mész (A,B,C).. szétcincálni tárgyanként nem lehet.

Szép hétvégét!

Thetys # 2009.12.19. 14:24

Ja, és
ui:
Én eléggé negatívan látom a jövőt szakvizsga után. Hiába a tehetség, a szorgalom, hogy kidolgozod a lelked, nincsenek hétvégéid, magánéleted, nem ez fog számítani, hanem
1: pénz
2: ismeretség

1: No már most, a 3 éves minimálbéres jelölti fizudból sehol nem állsz egy ügyvédi iroda beindításhoz. Szóval itt is azok járnak jól, akiket a szülők 30-hoz közel is pumpálnak pénzzel. (Mondjuk lassan az egyetemre is csak azok kerülnek be)

2: ha nem születtél jogász dinasztiába, vagy vm über elit közegbe, ügyfeleid sem lesznek, az iroda működtetéséhez. Mi marad? A szakma legalja, hogy több száz milliós adásvételekre megy a licit 10-20e Ft. ügyvédi munkadíjért.

Eweol # 2009.12.19. 14:42

azok járnak jól, akiket a szülők 30-hoz közel is pumpálnak pénzzel. (Mondjuk lassan az egyetemre is csak azok kerülnek be)

Máskor meg azon panaszkodunk, hogy túlképzés van az egyetemeken. Szerintem ma már valamelyik jogi kar valamelyik képzésére szinte bárki bekerül, aki valamilyen okból jogász szeretne lenni... Győrtől Budapesten át Pécsen keresztül Miskolcig, Szegedig, Kecskemétig stb lehet válogatni.
(Egy ismerősöm 3szor próbálkozott, mégsem vették fel az orvosira - ezek után az egyik vidéki egyetem jogi karára lazán besétált, pedig nem pumpálják pénzzel a szülei.)

bajussz # 2009.12.19. 14:45

Softly: amiket a többiek leírtak, nagyjából úgy is vannak, de mindenki máshogy látja a dolgokat, mindenki másra fókuszál, mások a rigolyák.

Softly. # 2009.12.19. 15:11

Köszönöm a válaszokat,nagyon hálás vagyok érte.
Én mindenesetre nem tartom reménytelennek a dolgot,már csak azért sem,mert ha szívemre teszem a kezem,semmi más nem érdekel igazán a tudományterületek terén,ugy fogalmaznék,még annyira sem érdekelnek,mint a jog:)
Szerintem ember nem született még,aki az kifejezetten jogi pályáról álmodozott volna gyerekkorában,inkább az idő és a serdülőkori tapasztalatok alatt ismeri fel,hogy pl. jobban érvel mint mások,világosabban gondolkodik,határozottabb fellépésű és jó meggyőző képességű. Nálam ezért a jogi pálya marad a kizárólagos,ami egy kicsit lehangoló,hogy túlságosan az egyéni érdekek dominálnak,ki-kinek a pajtija,blikkjébe tartozik,milyen a politikai állásfoglalása,milyen kapcsolatai vannak,holott ennek a szakmának ez nagyon nem tesz jót(mivel nem erről kéne szólnia),noha sajátja. Ezt el kell fogadni.
Nem születtem jogi dinasztiába,sajnos van főbíró is a családban,kerületi főügyész,de ügyvéd egy szál se.
Apámnak van 1-2 gyerekkori barátja,egy próbát megér a dolog,ha összejön igyekszem nem elcseszni:)

lewho # 2009.12.19. 16:15

"Nem születtem jogi dinasztiába,sajnos van főbíró is a családban,kerületi főügyész,de ügyvéd egy szál se"

VAZZZZZEGGGGGG (ugyi a fenti mondat poén volt?) megmondjam, ki az, aki nem születik jogi dinasztiába? Az a volt szobatársam, aki Kárpátaljáról jött, paraszt szülőktől, állandóan robotolt a nappalin, de mégis elvégezte, aztán lóf*nyi állása nem lett. Na, ő mondhatja bárkinek, hogy nem született jogi dinasztiába.....

/azóta tudom, milyen ízű a nutria/

bajussz # 2009.12.19. 16:20

:))
a jog mellett azért én is kacsintgattam erre-arra, és csak sikerült megfognom egy jó állást, a jog marad tartaléknak, sok helyre jó lehet még.

hogy úgy mondjam, van állásom, és egy új hobbim: a szakvizsgázás :)

guba # 2009.12.19. 16:45

Érdekes egy lány lehetsz te Softly.
Úgy gondolod, jobban érvelsz mint mások,világosabban gondolkodsz,ha­tározottabb fellépésű vagy és jó meggyőző képességű. Van egy főbíró a családodban, ügyész, és apádnak ügyvéd haverjai, mindezek alig várják, hogy a pályakezdésednél bábáskodjanak.
A kérdéseid, kb. mintha a Holdról jöttél volna.
Valóban ilyen tehetséges vagy?
(amire a gólyatáborból emlékszel, az viszont rendben van, csak többet kellett volna innod)

bajussz # 2009.12.19. 16:58

honnan tudod, hogy lány?

emlékszem a mi gólyatáborunkra, volt egy lány, hazatelefonált, hogy anya gyertek értek, itt ISZNAK! :)))


"Én mindenesetre nem tartom reménytelennek a dolgot,már csak azért sem,mert ha szívemre teszem a kezem,semmi más nem érdekel igazán a tudományterületek terén,ugy fogalmaznék,még annyira sem érdekelnek,mint a jog:)
”"

ez olyan, hogy a jog a legjobb szar, ezért ezt választom, vagy csak nekem tűnik úgy?

Mallinalli # 2009.12.19. 16:59

Hát, csatlakoznék az előttem szólóhoz. Nem tudom, mi a jogászcsalád, ha a tied nem az...

Eweol # 2009.12.19. 17:30

ezen én is jót röhögtem. "sajnos" még főbíró is van a családban, csak ügyvéd nincs.

Softly. # 2009.12.19. 17:37

Jó,de azt látni kell,persze nem említettem,hogy ezekkel a "tisztelt rokonokkal" nekem semmi kapcsolatom sincs:) Jó tudom jön a kontra: vedd fel:P Ezen vagyok. A jogász dinasztia azért nem ez,én inkább azokra mondanám,akiknél papi-mami ügyvéd vagy politikus pl. a pázmányon szép számmal vannak ilyenek is. Hiába tök hülye,ha le van zsírozva neki az egész jövője. Nos,talán az én helyzetem sem reménytelen,de pl. az ügyész rokon egy retardált állat -már elnézést- de kb a szeletelős gyilkos lehetne valamelyik horrorban,mintsem jogász,nagyon elveszett a forma,a családban egyneesen félnek tőle lol. A bírónő pedig tök szimpi,de vele nagyon rég találkoztam,talán 16 voltam,azóta kissé meghízott,lehet meg se ismerném:P

Köszi a bókot hogy lány vagyok;) Ha neked egy 40-es bicepsz és némi arcszörzet nem okoz gondot,akkor hajrá:P Én nem vagyok semmi jónak az elrontója:D

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 17:51

hahahaha

Azt gondolom, hogy ez a magabiztosság az elégedett külsőségekből ered, nem egyébből.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 18:08

Azon vigyorgok, hogy talán a szimpi, kissé meghízott bírónőnek is lehet annyi, mármint 40-es bicepsze, így ezzel a találkozás alkalmával nem is lehet gond.

guba # 2009.12.19. 18:10

Feminim a stílus, pl. egy férfi sosem kérdezné meg, hogy WC-re menést illetően van-e valami elvárás, vagy íratlan szabály. Ez egy szőke nő kérdése.
Ha mégsem az vagy, akkor még jobban kitolt veled a természet. :-)))

guba # 2009.12.19. 18:13

Szakállas nő, 40- es bicepsszel, és bármit vállal... Brrr....

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 18:14

Impinek bejön ez a típus. :))