Kérdések az ügyvédi hivatásról!


Impossible # 2009.12.22. 11:06

tétisz,

ügyvédenként 3 jelölt lehet, szóval egy irodánál adott esetben lehetséges a 12 jelölt

Thetys # 2009.12.22. 09:35

Az említett lány ügyvédi irodai "pályafutása":
1: - Ugye nem vesz részt semmilyen emberi jogos hülyeségben? (no comment)
2: "Vőlegénye van, ő is szabolcsi (értsd: roma)? Akkor biztos szülni is akar!"
3: általában csak a "sajnálattal értesítjük..bla-bla"

Mondjuk azt vettem észre, hogy aki roma, és egyetemre jár, az nagyon szégyelli a származását, pedig valószínű épp ők azok, ahol a szülők sem a segélyekre hajtó, ingyenélő banda, hanem rendesen dolgoznak. Vagy a másik véglet, hogy elvakultan, agresszíven kiállnak és támadnak mindent és mindenkit, aki a cigányokra egy rossz szót is mer szólni.

Mi a véleményetek ezekről az új kamarai szabályokról? (új ügyvéd 2 évig nem foglalkoztathat jelöltet, csak 3 jelölt lehet...) Mi jelenleg 12-en vagyunk :-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.21. 23:22

Van egy perünk, amelyben az ellenérdekű felet egy cigány ügyvédnő képviseli.

Egyjogász # 2009.12.21. 18:05

Ma voltam egy csilivili belvárosi ügyvédi irodában, a "menő ügyvéd úr" feje felett kint volt a diplomája, megnéztem, "rite" minősítésű volt. (És ennek ellenére kirakta..:) ) Ja, és levelezőn végzett (ez nem volt kiírva, csak tudom róla..)

Úgy hogy van remény a rités levelezősöknek is:)

A summás roma lánnyal kapcsolatban meg kíváncsi lennék, hogy próbálkozott-e ügyvédi irodáknál, és ha igen, mivel küldték el...:((
Egyébként tiszta hülye volt, aki nem vette fel, ha valaki roma létére summás minősítéssel elvégez egy jogi egyetemet a saját erejéből, az szerintem a lelkét kitenné az irodáért.
De úgy látszik egy romából csak a mesében (Barátok közt - Nóra ügyvédnő) lehet ügyvéd..., ha valaki tud ellenpéldát, írja meg, nagyon érdekelne.

Thetys # 2009.12.21. 10:43

Sziasztok!
Lehet megköveztek, de nekem az utolsó volt a sorban a jelöltködés...

Visszapattantam az interjúkon:
1: "rite" diploma
2: csak egy középfokú nyelvvizsga (valahogy nem fért bele a 8 órás melóba + egyetembe, pláne, hogy pénzbe kerül)
3: tudományos tevékenység, versenyek, diákélet (=HÖK) (nem vicc, több helyen megkérdezték úgy, hogy elég egyértelműen benne van az önéletrajzomban, hogy nem részmunkaidőben, tili-toli módon dolgoztam, hanem teljes állásban)
4: levelező (igen, nappaliról mentem át -annó volt állam.fin. levelező is-, mivel dolgoznom kellett, ez van)

Eweol "Szerintem ma már valamelyik jogi kar valamelyik képzésére szinte bárki bekerül", igen a fizetősre. Ehhez az új pontszámítás rendszerhez abszolút nem értek, de nekem elég magasnak tűnnek az államilag finanszírozott pontszámok. Szóval ugyanott vagyunk, hogy a tehetségesebb, de szegény "gyerek", lehet 1-2 ponton csúszik le, míg a gyengébbek, teszem azt hülyébbek 40-50ponttal kevesebbel is benn vannak szülői támogatással.
Lewho példájára, eggyel felettem volt egy szabolcsi, roma lány, ő is levelezőn, mert két műszakban dolgozott (küldte haza is a pénzt). Summa cum laude végzett, és csak a földhivatalban tudott ügyintézőként "elhelyezkedni". Ennyit a kapcsolatokról...

Arra viszont kíváncsi lennék, hogy aki most Bp-en ügyvéd akar lenni, mégis mire épít? Ha már anoním a rendszer, akkor azt is, hogy miből? Ügyfelek honnan?

Kacsa1111 # 2009.12.20. 00:34

Kedves Softly,

ritka ronda lány lehetsz:)
de én is azt hittem, hogy lány vagy...

egy jó tanács:
ha jelöltként akarsz dolgozni, de nem akarsz minimálbérért megszakadni, és nem látod esélyét annak, hogy saját ügyfélkört építs ki, akkor kezdj el nyelveket tanulni, és igyekezz külföldön eltölteni némi időt...akár egyetemen, akár munkahelyen...vagy inkább mindkettőn.


Kacsa11

bajussz # 2009.12.19. 23:51

tudom, hogy nem szabad, de megjegyzem, hogy Imp, van egy helyesírási hiba a mondatodban, ami nem elírás.

egyébként jól írsz, ami manapság egyre ritkább:(

Impossible # 2009.12.19. 23:35

A személyi szám alkotmányellenes volt, és megszűntették, nem jól tudom? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.19. 23:22

Elnézésedet kérem,hogy kellemetlen perceket okoztam neked a wc-s kérdésemmel

Dehogy okoztál! Kifejezetten jól szórakozott rajta. Én is. Megjegyzem, nekem sem volt fikarcnyi kételyem se, hogy kettessel kezdődik a személyi számod.

Softly. # 2009.12.19. 21:48

Guba: ha ez segít azért kérdezek ennyi hülyeséget mivel életemben nem dolgoztam még ügyvédi irodában. Lehet h szőke a kérdés,de igyekszem felkészülni lelkiekben,mert vannak munkahelyek ahol 30 percre lehet felállni -vagy nemtom mennyi a törvényi minimum,sztem fél/egy óra körül-a teljes munkaidő alatt. Mivel én sprotolok,rengeteget zabálok,igy nekem az se mindegy hányszor engedélyezik,hogy felálljak és kajáljak. Ha 4-5 óráig nem eszem alig birok koncentrálni meg ilyesmik. Nyilván az ember hozzászokik majd idővel a strapához,de elkényeztett ficsúr életmódommal még edződnöm kell:) Elnézésedet kérem,hogy kellemetlen perceket okoztam neked a wc-s kérdésemmel remélem azért még jön álom a szemedre;)

Egyébként igenis tök jó csaj lennék lol kikérem magamnak:P

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 18:14

Impinek bejön ez a típus. :))

guba # 2009.12.19. 18:13

Szakállas nő, 40- es bicepsszel, és bármit vállal... Brrr....

guba # 2009.12.19. 18:10

Feminim a stílus, pl. egy férfi sosem kérdezné meg, hogy WC-re menést illetően van-e valami elvárás, vagy íratlan szabály. Ez egy szőke nő kérdése.
Ha mégsem az vagy, akkor még jobban kitolt veled a természet. :-)))

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 18:08

Azon vigyorgok, hogy talán a szimpi, kissé meghízott bírónőnek is lehet annyi, mármint 40-es bicepsze, így ezzel a találkozás alkalmával nem is lehet gond.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.19. 17:51

hahahaha

Azt gondolom, hogy ez a magabiztosság az elégedett külsőségekből ered, nem egyébből.

Softly. # 2009.12.19. 17:37

Jó,de azt látni kell,persze nem említettem,hogy ezekkel a "tisztelt rokonokkal" nekem semmi kapcsolatom sincs:) Jó tudom jön a kontra: vedd fel:P Ezen vagyok. A jogász dinasztia azért nem ez,én inkább azokra mondanám,akiknél papi-mami ügyvéd vagy politikus pl. a pázmányon szép számmal vannak ilyenek is. Hiába tök hülye,ha le van zsírozva neki az egész jövője. Nos,talán az én helyzetem sem reménytelen,de pl. az ügyész rokon egy retardált állat -már elnézést- de kb a szeletelős gyilkos lehetne valamelyik horrorban,mintsem jogász,nagyon elveszett a forma,a családban egyneesen félnek tőle lol. A bírónő pedig tök szimpi,de vele nagyon rég találkoztam,talán 16 voltam,azóta kissé meghízott,lehet meg se ismerném:P

Köszi a bókot hogy lány vagyok;) Ha neked egy 40-es bicepsz és némi arcszörzet nem okoz gondot,akkor hajrá:P Én nem vagyok semmi jónak az elrontója:D

Eweol # 2009.12.19. 17:30

ezen én is jót röhögtem. "sajnos" még főbíró is van a családban, csak ügyvéd nincs.

Mallinalli # 2009.12.19. 16:59

Hát, csatlakoznék az előttem szólóhoz. Nem tudom, mi a jogászcsalád, ha a tied nem az...

bajussz # 2009.12.19. 16:58

honnan tudod, hogy lány?

emlékszem a mi gólyatáborunkra, volt egy lány, hazatelefonált, hogy anya gyertek értek, itt ISZNAK! :)))


"Én mindenesetre nem tartom reménytelennek a dolgot,már csak azért sem,mert ha szívemre teszem a kezem,semmi más nem érdekel igazán a tudományterületek terén,ugy fogalmaznék,még annyira sem érdekelnek,mint a jog:)
”"

ez olyan, hogy a jog a legjobb szar, ezért ezt választom, vagy csak nekem tűnik úgy?

guba # 2009.12.19. 16:45

Érdekes egy lány lehetsz te Softly.
Úgy gondolod, jobban érvelsz mint mások,világosabban gondolkodsz,ha­tározottabb fellépésű vagy és jó meggyőző képességű. Van egy főbíró a családodban, ügyész, és apádnak ügyvéd haverjai, mindezek alig várják, hogy a pályakezdésednél bábáskodjanak.
A kérdéseid, kb. mintha a Holdról jöttél volna.
Valóban ilyen tehetséges vagy?
(amire a gólyatáborból emlékszel, az viszont rendben van, csak többet kellett volna innod)

bajussz # 2009.12.19. 16:20

:))
a jog mellett azért én is kacsintgattam erre-arra, és csak sikerült megfognom egy jó állást, a jog marad tartaléknak, sok helyre jó lehet még.

hogy úgy mondjam, van állásom, és egy új hobbim: a szakvizsgázás :)

lewho # 2009.12.19. 16:15

"Nem születtem jogi dinasztiába,sajnos van főbíró is a családban,kerületi főügyész,de ügyvéd egy szál se"

VAZZZZZEGGGGGG (ugyi a fenti mondat poén volt?) megmondjam, ki az, aki nem születik jogi dinasztiába? Az a volt szobatársam, aki Kárpátaljáról jött, paraszt szülőktől, állandóan robotolt a nappalin, de mégis elvégezte, aztán lóf*nyi állása nem lett. Na, ő mondhatja bárkinek, hogy nem született jogi dinasztiába.....

/azóta tudom, milyen ízű a nutria/

Softly. # 2009.12.19. 15:11

Köszönöm a válaszokat,nagyon hálás vagyok érte.
Én mindenesetre nem tartom reménytelennek a dolgot,már csak azért sem,mert ha szívemre teszem a kezem,semmi más nem érdekel igazán a tudományterületek terén,ugy fogalmaznék,még annyira sem érdekelnek,mint a jog:)
Szerintem ember nem született még,aki az kifejezetten jogi pályáról álmodozott volna gyerekkorában,inkább az idő és a serdülőkori tapasztalatok alatt ismeri fel,hogy pl. jobban érvel mint mások,világosabban gondolkodik,határozottabb fellépésű és jó meggyőző képességű. Nálam ezért a jogi pálya marad a kizárólagos,ami egy kicsit lehangoló,hogy túlságosan az egyéni érdekek dominálnak,ki-kinek a pajtija,blikkjébe tartozik,milyen a politikai állásfoglalása,milyen kapcsolatai vannak,holott ennek a szakmának ez nagyon nem tesz jót(mivel nem erről kéne szólnia),noha sajátja. Ezt el kell fogadni.
Nem születtem jogi dinasztiába,sajnos van főbíró is a családban,kerületi főügyész,de ügyvéd egy szál se.
Apámnak van 1-2 gyerekkori barátja,egy próbát megér a dolog,ha összejön igyekszem nem elcseszni:)

bajussz # 2009.12.19. 14:45

Softly: amiket a többiek leírtak, nagyjából úgy is vannak, de mindenki máshogy látja a dolgokat, mindenki másra fókuszál, mások a rigolyák.

Eweol # 2009.12.19. 14:42

azok járnak jól, akiket a szülők 30-hoz közel is pumpálnak pénzzel. (Mondjuk lassan az egyetemre is csak azok kerülnek be)

Máskor meg azon panaszkodunk, hogy túlképzés van az egyetemeken. Szerintem ma már valamelyik jogi kar valamelyik képzésére szinte bárki bekerül, aki valamilyen okból jogász szeretne lenni... Győrtől Budapesten át Pécsen keresztül Miskolcig, Szegedig, Kecskemétig stb lehet válogatni.
(Egy ismerősöm 3szor próbálkozott, mégsem vették fel az orvosira - ezek után az egyik vidéki egyetem jogi karára lazán besétált, pedig nem pumpálják pénzzel a szülei.)