polgár jogesetek


Sherlock # 2013.02.03. 15:32

Ha valaki jár jogtár közelben, akkor el tudná nekem küldeni a BH2010.118-at? Külföldön vagyok még pár hónapig, itt nincs jogtár hozzáférésem. + Ha nagyon ráér: van még a Ptk. 237. § (2)-nél egy BH ami 2010 utáni, de annak nincs meg a száma, annak is örülnék. A BDT-k megvannak.

Köszönöm

Impossible # 2012.12.06. 21:28

Szia!

SZERINTEM:

Jogeset 1:

közös tulajdon, kell a tulajdonostárs hozzájárulása... ha nincs, akkor nincs kocsma.

(Jogszabályra hivatkozni kell, fejből nem tudom, melyik pontosan.)

Jogeset 2:

Személyhez fűződő jog megsértése... (képmás)
Hivatkozhat. Nézd meg a Ptk-t és a tankönyv vonatkozó részét!

Puszi :)

fiffle # 2012.12.01. 13:34

Kedves Fórumozók!

Két jogeset megoldásában szeretnék segítséget kérni.

Jogeset I.

Kincses József és Kincses Júlia testvérek, akik nagyapjuk halálakor, 2008-ban egy telket örökölnek Pomázon. Júlia 2009-ben férjhez megy, és úgy döntenek férjével, hogy családi ház építésébe fognak. József – mint tulajdonostársa – hozzájárulását adja ahhoz, hogy a házat a közös tulajdonukban álló telek belső részén építsék fel, hiszen a telek hatalmas, és jogszabályi akadálya sincs annak, hogy azon akár több lakóház is álljon.

A felépült házba Júlia és férje 2010. novemberében költöznek be, 2011. tavaszán pedig ikreik születnek. József 2012. januárjában úgy dönt, hogy a telek üresen maradt, másik részén ő is építkezésbe kezd – őt azonban nem családalapítási célok vezérlik: azt tervezi, hogy egy kocsmát nyit. Testvére, tulajdonostársa, Júlia viszont nem járul hozzá az építkezéshez.

Elemezze a helyzetet polgári jogi szempontból, és tájékoztassa Kincses Józsefet arról, jogszerűnek mondható-e, hogy a testvére, Júlia megtagadta a hozzájáruló nyilatkozatot! (Természetesen a válasznál elegendő csupán a jelen félév anyagát figyelembe venni.

Jogeset II.

Görög Lilla egyik alkalommal, amikor kedvenc közösségi oldalán szörfölget, arra lesz figyelmes, hogy az egyik barátnője, Szabó Georgina megosztott egy róla készült fényképet, amely egyébként az egyik közös szórakozásuk alkalmával készült, és Lillát nem éppen előnyös helyzetben ábrázolja. Georgina a képhez az alábbi kommentet fűzte: „aki minden este megiszik legalább egy üveg bort, nem meglepő, hogy 20 évesen 40-nek néz ki”.

Lilla mélységesen felháborodik, hiszen nem csak barátai, de a közösségi oldalon ismerős rokonai, tanárai is láthatták a képet, és az alatta szereplő megjegyzést.

Lilla hozzánk fordul, hogy világosítsuk fel, hivatkozhat-e személyiségi jogsértésre, és ha igen, pontosan mire hivatkozzon, és milyen eszközök állnak rendelkezésére a védelmet illetően!

Nézegettem a PTK-t, a második esetet nagyjából tudom is.
Viszont nem csináltam még jogeset megoldást, szóval nem igazán tudom, mivel kezdjem el, hogy építsem fel?!
Az elsőnél pedig annyit tudok, hogy nappalin hasonló esetet az elvárhatóság, joggal való visszaélés tilalmával kapcsolatban vették.
(és ugye csak az idén vett anyag alapján kell, ez meg polgár egy)

Nem kérem, hogy oldjátok meg helyettem, csak köszönöm annak, aki segít elindulni!