külföldi vagy hazai egyetem


kalap100 # 2015.08.10. 20:04

Kedves Maple Syrup,

Köszönöm szépen a válaszod! Esetleg az e-mail címed vagy akármilyen kontakt infót meg tudnál adni, mert lenne pár kérdésem (úgy láttam ezen a fórumon nincs PM-re lehetőség). Többieknek is köszönöm a válaszát, Business Law-nak is a mondataim tüzetes elemzését. Úgy néz ki, hogy jövőre jelentkezek Angliába. (és hogy miért angol jog: mert ezt a nyelvet beszélem legjobban plusz angliai még így is pénztárca kímélő megoldás tekintve, hogy amerika évi ~60 ezer dollár) Az akcentusról annyit, hogy az angol nyelvvel nem állok hadi lábon, egy évet amerikában tanultam ösztöndíjjal, csak talán kicsit maximalista vagyok.

Maple_Syrup # 2015.06.27. 18:17

Business Law,

Ebben igazad van , hogy a kozjegyzoknek kotelezo tanulni romai jogot (Under Schedule 2 - Prescribed Subjects) de en az alap jogi egyetemi kepzesrol beszeltem, (LLb Law ahol optional module vagy meg az sem a romai jog) es arrol hogy ha egy barrister/solicitor nem tanul rola soha , attol meg boldogulni fog a szakmajaban.

p.s. azt jelenti, hogy telefonon torteno regisztracional ,az auto-correct atirta en meg azota sem olvastam vissza. Gondolom , igy mar erthetobb. :-)


Maria Browning :" Most divorce lawyers keep kleenex "
David Lee: "I find that my clients have a harder time crying when their mouths are full of M&M’s "

Maple_Syrup # 2015.06.26. 11:35

Dr. Attika,

En elhiszem es egy percig sem vonnam ketsegbe , hogy kivalo egyetemi oktatoid voltak es bizonyara nem csak romai jog targyban.

Azonban ez meg mindig nem tamasztja ala azt az allitasodat, hogy a magyar jogi oktatasban "Sokkal alaposabb a képzés, mint az ánglisoknál vagy az amerikaiknál".

Csak arra probaltam ravilagitani, hogy ez a sajat magunk megnyugtatasara alkalmazott altalanositas nem igazan celravezeto. Az ember kepes olyan badarsagokat elhinni, hogy egy "ánglis" Oxford-ban tanult, Lincoln's Inn Barrister-nek nem olyan alapos a tudasa ,mint mondjuk neked , mert nem tudja ugy a romai jogot. Nem is kell neki...

Persze megertem ez a te velemenyed ezt hallottad , tanultad, ez alakult ki benned. Azt azonban sajnalnam , ha egy tehetseges magyar diaknak azert menne el a kedve a kulfoldi tanulastol, mert tapasztalt magyar jogaszoktol azt olvassa, hogy a pocsolyan tulon senki sem tesz alapos tudasra szert, ha nem otthon tanult.


Maria Browning :" Most divorce lawyers keep kleenex "
David Lee: "I find that my clients have a harder time crying when their mouths are full of M&M’s "

Dr.Attika # 2015.06.25. 16:49

Szigorlat nincs az angol-szász jogból, de pl. Miskolcon Dr. Loss Sándor (isten nyugosztalja, már sajnos nem él) elég kimerítő előadást tartott belőle. Dr. Farkas Ákos is nagyon szemléletesen előadta az angol-szász büntetőeljárást. Ezen előadások hatására magam is elmélyültem benne. Az a véleményem, hogy a csatornán és az Óceánon túl a római jogból csak az ártatlanság vélelmét (ideiglenes igazságot) ismerik. Nem gond, mert úgy ítélkeznek, ahogy a tradícióik rendelkeznek. Egyébként pont Dr. Loss Sándor mondta, hogy mind az angolszász, mind a kontinentális jog elítéli a gyilkost, de másképpen jut a bűnösség megállapításához.

Maple_Syrup # 2015.06.25. 16:31

Dr. Attika,

Ne haragudj de ezzel nem ertek egyet:
„Fiatalság!
Idehaza kell elvégezni a jogot. Sokkal alaposabb a képzés, mint az ánglisoknál vagy az amerikaiknál. Római jogot odakint nem nagyon tanítják. Egy "jueszében" végzett ismerős mesélte, hogy a római jogi stúdium abból állt, hogy bejött az előadóterembe egy római katonának öltözött demonstrátor pajzs.zsal. "

En nem ismerem a magyar jogi oktatast de soha nem hangoztatnam hogy jaj az angol ezerszer jobb vagy alaposabb, vagy sokkal tobb a szakmai gyakorlatunk stb..pontosan azert mert nem ismerem.

Nem tudom az Usa-ban tanult ismerosod milyen egyetemre jart , mert ugye ott is van variacio a Florida-i buli egyetemektol a Harvard//YALE/MIT-ig minden. Azert ne vegyunk mar minden angolszasz egyetemet egy kalap ala, vagy nem gondolod komolyan hogy UCL-en nekem beoltozott barki romai katonanak...ugye nem? :-)

A romai jog itt optional module. Ha jol tudom azert otthon sincs szigorlat angolszasz jogi ismeretekbol...


Maria Browning :" Most divorce lawyers keep kleenex "
David Lee: "I find that my clients have a harder time crying when their mouths are full of M&M’s "

Maple_Syrup # 2015.06.25. 16:08

Kedves Kalap100,

Nem olvastam vegig minden hozzaszolast, igy lehet ujra olvasol majd egy-ket dolgot. Eloszor dontsd el , hogy hol szeretnel praktizalni es annak megfeleloen valassz egyetemet. En Angliaban vegeztem el a jogot es az en velemenyem az , hogy ha itt (Anglia) szeretnel dolgozni akkor konnyebb dolgod van , ha itt is vegzed el az egyetemet plusz valamelyik vocational course-ot ( LPC -solicitor vagy BTPC-barrister).

Abban az esetben sincs minden veszve, hogy ha otthon vegzed el a jogot es utana jossz ki, persze szamoldnod kell azzal hogy akkor hosszabb ideig tanulsz mivel el kell vegezned a konvertalo kurzusokat GDL(graduate diploma in law) es aztan ugorhatsz neki az LPC-nek vagy BTPC-nek.

A harmadik megoldas hogy a magyar egyetem utan elvegzel egy angol LLM-et egy jobb egyetemen es azzal dolgozol ugyvedi irodaban,egyik ismerosom is ezt tette.
Az akcentus es egyeb dolgok miatt ne aggodj,ha megfelelo szintu az angol tudasod akkor nem torodnek vele, a teljesitmeny es a te hozzaallasod a lenyeges.

Miert ne lehetne "egy magyar származású, enyhén akcentusos frissen végzett jogásznak Angliában" eselye? En a helyedben mindenkeppen megprobalnam Angliaban. Ugyanannyi eselyed van mint a a Gipsz Jakabnak otthon vagy a John Doe-nak itt.Ha van kerdesed nyugodtan irj. Sok sikert!


Maria Browning :" Most divorce lawyers keep kleenex "
David Lee: "I find that my clients have a harder time crying when their mouths are full of M&M’s "

Egyjogász # 2015.06.21. 07:23

"Ha itthon végzed el a jogot (mégha közben ki is jutsz külföldi egyetemekre), akkor itthon fogsz tudni csak dolgozni."

Mondok egy számodra nyilvánvalóan egészen döbbenetes dolgot:
azért még mostanában is akad néhány idióta magyar (olyanok, akik kaladvágyból itthon maradnak), akik valamilyen megmagyarázhatatlan okból Magyarországon akarnak élni és dolgozni, függetlenül attól, hogy éppen milyen bagázs kormányoz, meg függetlenül attól is, hogy a felsőbbrendű angolokat kiszolgálni (akár mosogatóként, akár jogászként) anyagilag biztosan sokkal jobban megéri...

Dr.Attika # 2015.06.20. 20:40

"Dr.Attika tanácsát nyugodtan hagyd figyelmen kívül, mert minden egyes szava zöldség."

A zöldség viszont köztudomásúan hasznos élettanilag.

A tanács arra való, hogy meghallgassa az ember és saját maga döntse el, hogy elfogadja vagy sem.
Én egyébként minden eddig kapott tanácsot megköszöntem, legfeljebb nem annak megfelelően jártam el.

Impossible # 2015.06.20. 20:30

Szia Kacsa! :)

Hogy vagy? Rég láttalak.

Lehet, hogy az illető nem külföldön akar élni, én ebből indultam ki (mivel erre egy szóval sem tett utalást, bár arra sem, hogy itthon akar). Egyébként, hogy itthon tud majd csak dolgozni, ha itthon végzi el a jogot, ez csak annyiban igaz, ha utána nem végez el külföldön kiegészitő képzést. És azért azt is érdemes megjegyezni, hogy nem feltétlenül szükséges itthon maradottként nyomorogni, vannak, akik eléggé jól keresnek. :D

Kacsa1111 # 2015.06.17. 12:07

Kedves kalap100,

Ha van lehetőséged Angliában jogot tanulni, akkor felejtsd el a Magyar jogi egyetemet, és végezd el Angliában a jogot...persze akkor cask Angliában fogsz tudni majd dolgozni, és ott is kell majd élned.

Dr.Attika tanácsát nyugodtan hagyd figyelmen kívül, mert minden egyes szava zöldség.

Impossible-re se hallgass ezúttal. Ha itthon végzed el a jogot (mégha közben ki is jutsz külföldi egyetemekre), akkor itthon fogsz tudni csak dolgozni.

És itt elértünk a kérdésedhez: hosszú távon anyagilag és siker szempontjából is kifizetődő lenne, ha Angliában próbálnál szerencsét.


Kacsa11

Impossible # 2015.06.12. 07:36

"A római jog a gyökerek."

Az a baj, hogy az interjún nem azt kérdezik, mennyire értesz a gyökerekhez. :D

Immaculata # 2015.06.11. 19:21

Sherlock

A római jog a gyökerek.

Sherlock # 2015.06.11. 17:56

*mit jelent

Sherlock # 2015.06.11. 17:55

Ez jelent?

Immaculata # 2015.06.11. 17:08

Történelmet is azért tanulod, hogy tudj élni a jelenben. Akinek nincs múltja, annak jövője sem lesz.

Impossible # 2015.06.11. 12:40

"Idehaza kell elvégezni a jogot. Sokkal alaposabb a képzés, mint az ánglisoknál vagy az amerikaiknál. Római jogot odakint nem nagyon tanítják."

Jól teszik. Lehet, hogy a római jogtól alaposabb, csak nem piacképesebb, és ez a gond.

"aki többet akar megtudni a római jogrl az menjen a könyvtárba."

Vagy római jog szabadon választható tantárgyra.

Dr.Attika # 2015.06.11. 05:22

Fiatalság!
Idehaza kell elvégezni a jogot. Sokkal alaposabb a képzés, mint az ánglisoknál vagy az amerikaiknál. Római jogot odakint nem nagyon tanítják. Egy "jueszében" végzett ismerős mesélte, hogy a római jogi stúdium abból állt, hogy bejött az előadóterembe egy római katonának öltözött demonstrátor pajzs.zsal. Az oktató rámutatott, hogy ilyen emberek joga volt, majd közölte, hogy aki többet akar megtudni a római jogrl az menjen a könyvtárba.

Impossible # 2015.06.06. 14:59

Én a helyedben járnék itt néhány évet a jogra, ha már felvettek, és közben kimennék ösztöndijjal külföldre pár félévre, annyira, amennyire csak lehetséges, minél előbb. Utána már magad is fogod tudni, mi a jó Neked.

kalap100 # 2015.05.31. 20:06

Tisztelt Fórumozók,

Idén végzek gimnáziumban, jövőre kezdem az első évem itthon, jogász hallgatóként. Az elmúlt két évben erősen gondolkodtam azon, hogy Angliába jelentkezzek jogot tanulni, de ősszel mégis úgy döntöttem, hogy Magyarországon maradok. Azzal győztem meg magam, hogy szüleim valószínűleg képtelenek lennének fizetni a kint tartózkdásomat, még akkor is, ha a tandíjat diákhitelben venném fel, de a legnyomósabb érv az volt, hogy véleményem szerint egy magyar származású, enyhén akcentusos frissen végzett jogásznak Angliában valószínűleg nem lenne sok esélye a sikerre a kinti munkaerőpiacon tekintve, hogy ez a foglalkozás erősen épül a személyes érintkezésre. Ha az anyagiak (tandíj, albérlet stb) nem jelentenének problémát, véleményük szerint megérné jövőre átjelentkeznem pl a Durham egyetemre? Tanulmányilag képes lennék bekerülni, a kérdés az, hogy hosszú távon anyagilag, illetve a siker szempontjából kifizetődne-e? (ha hipotetikusan Magyarországon egy nagyobb multinál vagy nemzetközi irodánál sikerülne munkát találnom)
Már kint tanulók/tanultak válaszát nagyon szívesen várnám!

Válaszukat előre is köszönöm!