Győri joghallgatók


Blizini # 2005.04.12. 20:49

Üdv minden fórumozónak!

Ha rajtam kívül esetleg van valaki itt a fórumon, aki a győri jogi karon tanul, jelezze itt nekem!
Nem emiatt nyitottam ezt a témát. Olyan ember véleményére lennék kíváncsi, aki ismer Győrben végzett joghallgatót. Sok dolog elbizonytalanít itt, például mennyit ér egy győri jogi diploma, a többi jogi karon kapott papírhoz viszonyítva?
Én elsőéves joghallgató vagyok, nagyon megtetszett a jog és ezzel együtt ez a kis jogi kar.

Blizini


Hey-Hey! :)

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.04.13. 06:44

Nem akarlak elkeseríteni, de mire te végzel, tök mindegy hol szerezted a diplomád. Ha nem változik a mostani helyzet, nagyon nagy szerencse (ismeretség) kell, hogy állást találj.
De még időben vagy, hogy megtanulj legalább egy nyelvet (ha még nem tudsz) szakmai felsőfokú szinten és gyakornokként tapasztalatot szerezz. Igy növelheted esélyeid.

the big cat # 2005.04.13. 08:18

Már ma is komoly a telítettség, és szerintem sem igazán számít a diploma kibocsátója, hacsak nem egy nagynevű nemzetközi ügyvédi irodában helyezkedik el valaki, de iylen állás mondjuk 10 van évente.

A sógorom egyébként Győrben végzett, és talált állást.

Én is arra hívnám fel a figyelmet, hogy 1, de inkább 2 nyelvet tanulj meg kommunikációs szintre (nem nyelvvizsgaszintre, mert azzal max a közigazgatásban mégy valamire), és ha valakinek nincs meg már a kezdéskor az ügyvédi irodában a helye, akkor nagyon javasolt a specializáció, ne csak az ügyvéd-ügyész-bíró lehetőségekben gondolkodjatok, a közigazgatás is egyre több lehetőséget kínál, bár egyenlőre inkább csak papíron, de előbb-utóbb muszály lesz változnia, professzionalizálódni kell, és a vállalti szféra is komoly lehetőségeket kínál, de ott célszerű még más diplomával kombinálni a dolgot. Adójogásznak, cégjogásznak szerintem komoly kilátásai lesznek, és az európai jogra való specializálódás is rejt még kiutakat.

Sokan vagyunk itt, akik több diplomával rendelkezünk, és a jog a munkánkban csak ksiegítő szerepet játszik, de ezzel együtt anélkül nem értük volna el azt ahol ma vagyunk.

Szóval annál, hogy ki hol végez sokkal fontosabb a nyelvtudás, a specializáció, és a kombináció.

Law1 # 2005.04.13. 12:08

@Blizini

Tudom vannak, akik azt állítják, hogy ebben az országban csak a pécsi, szegedi és az ELTE-diploma számít, sőt vannak olyanok is, akik csak a pécsire meg a szegedire esküsznek és az ELTE-t egy nagy rakás sz…rnak tartják. Az is biztos, hogy sok ügyvédi iroda van, akik már eleve úgy adnak fel álláshirdetést, hogy kizárólag PTE, JATE és ELTE diplomával rendelkező jelöltet keresnek (ami szerintem munkajogi, vagyis egész pontosan esélyegyenlőségi szempontból nagyon aggályos – mi a véleményed big cat?). Igazából nem érdemes foglalkozni ezekkel a dolgokkal, mert számtalan esetben látom, hogy pl. nagy budapesti nemzetközi irodákban pázmányos kollégák érvényesülnek és kiteszik a jelöltek 40-50%-át. Láttam már azt is, hogy pl.az Egészségi Minisztérium jogi osztályára állásinterjúra már be sem hívnak, ha pázmányos diplomád van, mert az illetékes főosztályvezető szerint ezek nem jogászok, hanem maximum jogtechnikusok.

Minden esetre big cat-nek abban 100% igaza van, hogy a nyelvtudással 1000-szer többre mész, mint bármilyen diplomával. Hidd el, hogy ha folyékonyan beszélsz (az ügyféllel tudsz szóban és írásban kommunikálni, szerződéseket tudsz két nyelven precízen megírni, stb.) idegennyelvet, akkor akár egy győri rite diplomával hamarabb fogsz egy komoly irodában labdába rúgni, mint pl. egy summa cum laude JATE-diplomával nyelvtudás nélkül.

Legislator # 2005.04.13. 14:54

Ki mondja, hogy Pécs és Szeged? Még egy akadémikust sem tudtak összekaparni 90 óta. Szerintem mindegy, hogy ki hol végez (azért a rangsor alsó kétharmadát érdemes lehetőleg elkerülni). Pl. az FB.-re szinte mindenki a PPKE-ről lesz fogalmazó az utóbbi időben, mivel bizonyos tekintélyes személyek ott oktatnak az FB. bírái közül. A győri SZIE-n is van egy ilyen prioritás, ha mailben megkeresel, megírom Neked.


Sunshine after the rain.

Blizini # 2005.04.13. 15:00

Köszönöm a hozzászólásokat.

Legislator: "A győri SZIE-n is van egy ilyen prioritás, ha mailben megkeresel, megírom Neked." Megkeresnélek e-mailben, de a neved mellett nincs ott az e-mail felirat.


Hey-Hey! :)

Asus # 2005.04.14. 11:47

Egyetértek az előttem szólókkal!
Ritka eset:-)

A debreceni jogi karon végeztem az egyetemet és sajnos több helyen tapasztaltam,hogy legyintenek,hogy Debrecen? .Olyan is van?

Megfogadtam az itteniek tanácsát és ebből kifolyólag azt tudom mondani,hogy tanulj nyelveket!
Jelenleg még mindig munka nélkül vagyok,napi 6 órában angolt tanulok.
Előbb-Utóbb eljutok egy olyan szintre,ahol már biztosan találok munkát.
Ne ess abba a hibába,hogy a diploma mellett csak magyarul tudsz.
Sajnos ez a helyzet!

Legislator # 2005.04.15. 08:04

Bocs, Blizini, úgy látszik, véletlen anno kikapcsoltam. Tehát: legislator@freemail.hu


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.04.15. 08:07

Egyébként be kell vallanom, hogy legszebb emlékeim Győrhöz fűződnek (bár pesti vagyok), mellesleg az egyik legjobb barátom is győri, oda jár a SZIE-re. Így a jogi kar is közel áll hozzám.


Sunshine after the rain.

Blizini # 2005.04.16. 15:35

Ez a kérdés nem kapcsolódik szorosan a témához, igazából nem is akutális nekem, nem szeretnék élni a lehetőséggel (most), csak tudni, akarom, hogy képben legyek.:)
Az átjelentkezés.
A SZIE jogról a bp.-i Eltére vagy Pázmányra. Mik a feltételek? Arról tudok, hogy minimum 2 lezárt félév kell.
Van egy bizonyos szint, ami fölött kell lenni az átlagomnak? Ha a SZIE-en államilag finanszírozotton vagyok, lehetséges, hogy szintál államilag támogatottra vegyenek át? Remélem tud valaki segíteni!
Üdv,
Blizini


Hey-Hey! :)

doloressa (törölt felhasználó) # 2005.04.16. 18:17

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

jogscher # 2005.04.18. 18:05

Üdv mindenkinek!
Ahogy elnézem,én KISPÁLYÁS vagyok köztetek.Ez abból fakad,hogy én még csak idén jelenteztem jogra(jelenleg végzős jogi asszisztens vagyok,25 éves és van egy 2 éves kislányom).Kérnélek benneteket,ha bármilyen infót tudtok nekem adni a Pázmányról v.a győri egyetemről,ÍRJATOK!
SZÁMÍTOK A VÉLEMÉNYETEKRE!
ELÕRE IS KÖSZÖNÖM!

Banyamancs # 2005.04.18. 18:42

Szia Jogscher!

Én személy szerint gyűlöltem a Pázmányt, míg ott tanultam!

Az átjelentkezésnél meg nem kell feltétlenül a leírtakat mindig alapulvenni! Mindenképpen érdemes beadni a jelentkezést, majd ők eldöntik, át akarnak-e venni vagy sem. Néha tök mindegy, milyen átlagod van, legyen az az ELTE vagy másik egyetem. Nekem van több olyan ismerősöm is, akik ide-oda mászkáltak, sőt, én is váltottam egyetemet. Nem tudom, mi számított igazán. A szimpátia, amit a levél keltett a bizottságban? Fogalmam sincs!

praetor01 # 2005.04.18. 19:21

Õszintén szólva kétlem, hogy óriási különbségek lennének az egyetemek között, tekintve, hogy mind magolás alapú. Szerintem arra még várni kell néhány évtizedet, hogy legalább megközelítőleg annyit számítson, hogy hol szerezted a diplomád, mint mondjuk az USA-ban. Itt egyelőre nagyjából mindenütt ugyanazt, ugyanúgy, ugyanazzal a módszerrel csinálnak.

Legislator # 2005.04.19. 08:43

Tekintve, hogy a tanárok is ugyanazok (némi malíciával, vö.: intercity professzorok). 7 jogi karra jut annyi minősített oktató, ami csak két karra lenne elég.


Sunshine after the rain.

Blizini # 2005.04.19. 15:55

Jogscher, Én a győri jogi karon elsős vagyok, ha még mindig érdekel az egyetem, írj egy e-mailt, hogy konkrétan mire vagy kíváncsi és szívesen válaszolok. (ha tudok:) )
Nekem egyébként nagyon tetszik, a tanárok jórészt az ELTE-ről járnak le. Én eddig egy vizsgaidőszakon vagyok túl, minden tanár nagyon rendes volt, egyáltalán nem éreztem olyat, amit sokan emlegetnek, hogy "nem veszik emberszámba" a hallgatókat.
Egy dolog nem tetszik nekem itt Győrben, az, hogy kevesen vagyunk egy évfolyamban (kb most 110-en lehetünk, az első féléves szórás után) és úgy igazából nincs közösségi élet, nincs nyüzsgés, hasonlít a hangulat az épületeben egy szanatóriumhoz. :)) Mindenki siet olyan hamar haza, amilyen hamar csak lehet, sokan csak gyakorlatokra jönnek le "szülőváros"-ukból.


Hey-Hey! :)

jogászlány # 2005.05.10. 17:23

Személyes tapasztalataim vannak az átjövetelekről ha bárkinek kérdése van írjon!

Blizini # 2005.05.15. 14:46

Kedves jogászlány!
Szívesen írnék Neked, ha lenne a neved mellett e-mail gomb!
Mi a mailcímed?
Üdv,
Blizini


Hey-Hey! :)

Legislator # 2005.05.17. 14:34

Hello, Blizz:))), rég láttalak.


Sunshine after the rain.

szevasz # 2005.06.10. 12:51

Egyenlőre még nem aktuális a kérdés, hiszen még 2004-ben is ELTÉ-s diplomát kaptak a győriek. A diplomán nincs is feltűntetve a győri képzési hely.
Én is ott végeztem és nem tudok róla, hogy bármelyik volt évfolyámtársamnak szóvátették volna az állásinterjún, hogy nem bp-re járt.
Azt viszont hallottam, hogy sok - a hallgatók által jónak tartott - tanár elment Győrből.
Mellesleg szerintem sem az az elsődleges szempont, hogy hol végeztél. De a nyelvek mellett, sok helyen szívesen veszik, ha aktívan töltötted az egyetemi éveidet(publikációk, Tdk, perbeszédversenyek, jogklinika...stb. szóval minden olyan dolog, amivel kitűnhetsz a többi jelentkező közül).

Blizini # 2005.06.13. 10:57

Sziasztok!
Kicsit felfrissitem ezt a témát, ha már elindítottam. Sajnos most hivtam fel a Pázmány és az Elte tanulmányi osztályát (fél órás kapcsolgatások után elértem őket:) ) és elég lehangoló választ kaptam az átjelentkezéssel kapcsolatban, pontosabban én voltam ez ügyben nagyon tudatlan.
Győrben a római jog, és a 2 jogtörténeti tantárgy nem alapvizsga, "csak" kollokvium, tehát a 2 féléves anyagból 2 külön vizsga van. Ezzel szemben mindhárom tárgy a pesti karokon alapvizsga.
Ami azt jelenti, hogy ezeket az alapvizsgákat pótolnom kell, és természetesen az erre épülő tárgyakat se vehetem fel. Magyarul egy sikeresen elvégzett első év után, újra lehet római jogot, jogtörit tanulni az alapvizsgára, tehát mégegyszer elsőévesnek lenni.
Bár ez egy igen jó ötlet volt a győri egyetemtől, hogy a történeti tárgyakat az első évben nem alapvizsga formájában kérik számon, hiszen igy lehet a legjobban megakadályozni azt, hogy a hallgatók átjelentkezzenek más jogi karra...


Hey-Hey! :)

bajusz # 2005.07.08. 10:38

Heló!

Én a győri kar látezéséről kb egy éve tudok csak.
Mióta létezik ez a kar? Azt tudom, hogy több tanar az elterol megy oda tanítani. ÉS a többi? Õk Győrött főállásúak?

Ezt az egyetem-elismerést, meg nem-elismerést nagyon rühellem, de ha eltés diplomát kapnak a győriek, akkor nincs nagy gond, ha jól gondolom.

Blizini # 2005.08.25. 19:31

Kedves Bajusz!
A győri jogi kar meglehetősen fiatal... Kb 8-9 éve létezik, bár pontosan nem tudom. Már csak 1 eltés évfolyam van Győrben, úgyhogy még egy csapat kap eltés diplomát. Nekünk (mint 2. éves Széchenyis joghallgatóknak) már semmi köze az ELTE-hez, azt leszámítva, hogy a legtöbb tanár az ELTE-ről jár le...
Most, hogy elvégeztem az első évet és beszélgettem felsőbbévesekkel (olyanokkal is, akik más karról jöttek át)a 2.-os, 3.-os élményekről, nekem úgy tűnik, hogy tényleg igaz, hogy Győrben az új tantervnek és a sok gyakorló jogásznak köszönhetően gyakorlatias oktatásra "mennek rá". Persze nem az előadások keretében, hanem a szemináriumokon... Nem tudom más karokon mi a helyzet, de úgy tudom, hogy nincs annyi szeminárium mint nálunk... 2. évben pl büntető, polgár, -és alkotmányjogból van szeminárium. Persze itt megtehetik, hiszen egy 100 fős évfolyamot könnyebben fel tudnak osztani 15 fős csoportokra, mint Bp-en a 400-as évfolyamokat...


Hey-Hey! :)

Legislator # 2005.08.26. 10:21

És a győri diplomába nem írják bele, hogy győri, tehát az eltésekével teljesen azonos, ha jól tudom.


Sunshine after the rain.

Blizini # 2005.09.03. 23:17

Az ELTE-sek tényleg ugyanolyan diplomát kapnak, mint a bp.-i társaik, nincs feltűntetve a győri képzési hely.
Viszont már csak 1 ELTE-s évfolyam van Győrben, ők most, a 2005-2006-s tanévben végeznek. Onnantól a diplomában viszont már az ELTE szó fog hiányozni, helyette ez szerepel majd(remélem nekem is lesz ilyenem:) ) Széchenyi István Egyetem, Győr, Jog -és Gazdaságtudományi kar, Állam -és Jogtudományi Indézet.


Hey-Hey! :)