Ja, éppen ez az aktuális kormány politikájának a trendje: egyre több ingyenes juttatás...
gyed és felsőoktatás?
Sziasztok!
Jelenleg a gyeden és gyesen lévőknek fizetniük kell a másoddiploás képzés során?
Azt tudom,hogy sokáig ez ingyenes volt, aztán eltörlte egy kormány rendelet.
Hallottam olyan hírek ,hogy ismét ingyenes lesz!
Szóval tud valaki erről valamit?
Dehogynem.
Akkor erre nem megoldás, ha - valahol, esetleg ismerősnél - elhelyezkedik a szülés előtt egy időre?
kár:(
azért köszönöm:)
Egyszerű: beszámítanák a nappali tagozatos tagozaton folytatott tanulmányokat - ha egyébként jogosult lenne. De mivel a szülést (pontosabban a TGYÁS igénybevételét) megelőző 42 napon belül nem volt biztosított, ezért nem érdekes, hogy megvolt-e a 180 napja egyébként.
Hopp, most olvasom:
Ebtv. 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult a) a biztosított szülô, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülô anya esetén a szülést - megelôzôen két éven belül 180 napon át biztosított volt,
- a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének idôtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelôzôen két éven belül 180 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
(2) A 39. § (3)-(5) bekezdése, valamint az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásakor szülô alatt érteni kell
- a vér szerinti és az örökbefogadó szülôt, továbbá a szülôvel együtt élô házastársat,
- azt a személyt, aki a saját háztartásában élô gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
- a gyámot.
(3)
(4) A gyermekgondozási díjra történô jogosultsághoz szükséges elôzetes 180 napi biztosítási idôbe be kell számítani
- a biztosítás megszűnését követô táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély idejét,
- a közép- vagy felsôfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejét.
Akkor ezt most már én sem értem... :) Valaki aki okosabb nálem felvilágosíthatna :D
Valóban te a Tbj. alapján nem számítasz biztosítottnak, hanem csak egészségügyi szolgáltatásra jogosult személynek, ez alapján a gyed nem jár.
Viszont egy valamit nem értek:
Nem a tgyás igénylésekor kérdezték tőled a nappali tagozatos tanulmányokat? Ugyanis a tgyásnál számít bele a 180 napi biztosítási időbe a felsőoktatási intézményben töltött idő!
igen, de amikor igényeltem a gyest akkro ott adtak egy papírt amin az állt hogy a biztosított időtartamba bele kll számolni a nappali tagozaton eltöltött időt. Szerintem ez így nagyon megtévesztő. /ráadásul azt tudom h 4éve ugy volt h aki tanul annak elég csak 90nap munkaviszonyának lennie az elmult két évben de ennek is csak hosszas utánajárással lehetetta a nyomára bukkani, SENKI nem tudta h ilyen van. /
Jelen esetben a "biztosított" szó alatt munkaviszonnyal rendelkezőt kell érteni, te pedig nem vagy az - tanulmányokat folytatsz.
Nem.
Én azt szeretném megtudni, hogyha felsőoktatásiintézmény hallgatója vagyok és tanulmányaim folytatása közben megyek szülni akkor jár-e gyed vagy csak gyes jár? ennek sehol nem tudtam pontosan után ajárni, ill. arra jutottam hogy a gyed feltétele hogy az ember a megelőző két évben x-napig biztosított legyen. ha valóban csak ennyia feltétel akkor nyilván jár, mivel ha az ember tanul akkor biztosított. azt gondolom h ebben az esetben a minimálbér alapján kéne gyedet yzámolni, mint amikor az ember éppen munkanélküli de amugy meg van az x-napja. Szóval jár gyed egy egyetemistának vagy nem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02