gyed és felsőoktatás?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.03. 05:12

Ja, éppen ez az aktuális kormány politikájának a trendje: egyre több ingyenes juttatás...

vanda24 # 2007.08.02. 21:08

Sziasztok!

Jelenleg a gyeden és gyesen lévőknek fizetniük kell a másoddiploás képzés során?

Azt tudom,hogy sokáig ez ingyenes volt, aztán eltörlte egy kormány rendelet.
Hallottam olyan hírek ,hogy ismét ingyenes lesz!
Szóval tud valaki erről valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.02. 14:37

Dehogynem.

nyusz66 # 2007.06.30. 10:34

Akkor erre nem megoldás, ha - valahol, esetleg ismerősnél - elhelyezkedik a szülés előtt egy időre?

innaf # 2007.06.30. 08:59

kár:(
azért köszönöm:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.28. 17:04

Egyszerű: beszámítanák a nappali tagozatos tagozaton folytatott tanulmányokat - ha egyébként jogosult lenne. De mivel a szülést (pontosabban a TGYÁS igénybevételét) megelőző 42 napon belül nem volt biztosított, ezért nem érdekes, hogy megvolt-e a 180 napja egyébként.

kz74 # 2007.06.28. 13:16

Hopp, most olvasom:

Ebtv. 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult a) a biztosított szülô, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülô anya esetén a szülést - megelôzôen két éven belül 180 napon át biztosított volt,

1. a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének idôtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelôzôen két éven belül 180 napon át biztosított volt,

és a gyermeket saját háztartásában neveli.
(2) A 39. § (3)-(5) bekezdése, valamint az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásakor szülô alatt érteni kell

1. a vér szerinti és az örökbefogadó szülôt, továbbá a szülôvel együtt élô házastársat,
  2. azt a személyt, aki a saját háztartásában élô gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
  3. a gyámot.

(3)
(4) A gyermekgondozási díjra történô jogosultsághoz szükséges elôzetes 180 napi biztosítási idôbe be kell számítani

1. a biztosítás megszűnését követô táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély idejét,
  2. a közép- vagy felsôfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejét.

Akkor ezt most már én sem értem... :) Valaki aki okosabb nálem felvilágosíthatna :D

kz74 # 2007.06.28. 13:10

Valóban te a Tbj. alapján nem számítasz biztosítottnak, hanem csak egészségügyi szolgáltatásra jogosult személynek, ez alapján a gyed nem jár.

Viszont egy valamit nem értek:
Nem a tgyás igénylésekor kérdezték tőled a nappali tagozatos tanulmányokat? Ugyanis a tgyásnál számít bele a 180 napi biztosítási időbe a felsőoktatási intézményben töltött idő!

innaf # 2007.06.28. 08:30

igen, de amikor igényeltem a gyest akkro ott adtak egy papírt amin az állt hogy a biztosított időtartamba bele kll számolni a nappali tagozaton eltöltött időt. Szerintem ez így nagyon megtévesztő. /ráadásul azt tudom h 4éve ugy volt h aki tanul annak elég csak 90nap munkaviszonyának lennie az elmult két évben de ennek is csak hosszas utánajárással lehetetta a nyomára bukkani, SENKI nem tudta h ilyen van. /

monalisa1 # 2007.06.27. 20:11

Jelen esetben a "biztosított" szó alatt munkaviszonnyal rendelkezőt kell érteni, te pedig nem vagy az - tanulmányokat folytatsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.27. 16:41

Nem.

innaf # 2007.06.27. 13:23

Én azt szeretném megtudni, hogyha felsőoktatásiintézmény hallgatója vagyok és tanulmányaim folytatása közben megyek szülni akkor jár-e gyed vagy csak gyes jár? ennek sehol nem tudtam pontosan után ajárni, ill. arra jutottam hogy a gyed feltétele hogy az ember a megelőző két évben x-napig biztosított legyen. ha valóban csak ennyia feltétel akkor nyilván jár, mivel ha az ember tanul akkor biztosított. azt gondolom h ebben az esetben a minimálbér alapján kéne gyedet yzámolni, mint amikor az ember éppen munkanélküli de amugy meg van az x-napja. Szóval jár gyed egy egyetemistának vagy nem?