Munkaidőkeretben történő munkavégzés.


scourge # 2010.10.05. 17:30

Jó napot kívánok!

Szeretnék pár dologgal kapcsolatban tanácsot kérni, mert kezdem azt hinni, hogy a multi aminél dolgozom munkaügyi törvényeket szeg meg.
Az első ilyen eset az, hogy a tavalyról áthozott szabadságaim végét most vettem ki augusztusban. És ez nem azért van mert 60 éves vagyok és 40 nap jár (24 éves vagyok és 20 nap jár). Szerintem ez törvény sértő.

A következő képen dolgozom, nálunk féléves munkaidő keret van. 3 napot megyek 3 nap pihenő. Egyszer nappalos műszak egyszer éjszakás műszak. Nálunk is fontos szerepet játszik a Munkaidő Keret Terhére Elrendelt Túlóra amire igazából csak műszakpótlékot fizetnek. És jóváírnak 12 órát a munkaidő keretemre amit persze soha nem csúszok le, mert egy része elveszik a félév végére másik részét meg kifizetik.
Minden 0. nap un. túlórázok a munkaidő keret terhére magyarul 4-2-4-2-be járok. Semmilyen jogszabály nincs ennek kordában tartására? Ez havi 20-21 nap 12 órában. Az embernek családja van és ez igencsak ellene szól. Még ha havi szinten kifizetnék akkor talán az embert nem zavarná annyira. Történik valami ha megtagadom a túlórát? Elméletileg nem írhatnának be rá hiányzást. Bár nálunk a munkaidő keretre beírják a szabit is ami szerintem megint csak szabálysértés. Eddig senki nem akart a cégnél válaszolni erre, még a szakszervezet is inkább csak eltereli a szót. Semmi érdekvédelemmel nem rendelkeznek a munkavállalók.

A szabadságot attól függetlenül, hogy 12 órában járok dolgozni 8 órában számolják el. Ez miért így történik? Ha szabit veszek ki akkor azt egész napra teszem és nem 8 órára. És persze a keretemből levonnak 4 órát vagy mondhatjuk úgy is, hogy -4et jóváírnak. Ezt sem értem miért? Ha egyszer nem fizet ki 4 órát amikor szabit veszek ki csak 8-at a 12-ből akkor miért én tartozom neki még négy órával? Ugyan így a Táppénzzel, 8 órában számolja el és felír naponként -4et amikor műszakban lennék. Ez hogy működik? Amikor dolgoznék akkor csak 8 órát vagyok beteg?
Ezeket mind megteheti a munkáltató multi?
Köszönöm,
scourge