Rendkívüli felmondás indoklása


Evetke # 2002.09.11. 13:05

Kedves bcs,

A leírt ok tényleg nem meríti ki a rendkívüli felmondás indokát: rendkívüli felmondást akkor szoktak alkalmazni, ha bármely fél vétkes magatartást tanusít vagy súlyosan megszegte a munkaszerződésben foglaltakat, stb. Ha a munkáltató meg akarja változtatni az időbeosztásodat, ahhoz szerződés-módosítás szükséges, amellyel mindkét fél egyetért. Ha a kezdeményezést Te nem tudod elfogadni, mert bizonyíthatóan hátrányosan érint az új munkarend, pl. Bicskéről jársz be, vagy a gyerekedet egyedül neveled, akkor a munkáltatónak meg kellene fontolnia a változtatást. Egyébiránt, nincs más lehetőséged, mint felmondani rendes felmondással, ha nem elfogadható az új munkarend.


Evetke

bcs # 2002.09.11. 11:24

Ja, még annyit, hogy tegnap a felmondásomra ráírta a HR-s csaj, hogy 'Átvettem, xy, dátum'. Ezzel el lett fogadva a felmondásom?

bcs # 2002.09.11. 11:15

Sziasztok, rendkívüli felmondással jönnék el a munkahelyemről, mert a rendes felmondás feltételei nem felelnek meg nekem. Munkáltatóm arra kötelezett, hogy indokoljam meg, noha én a munka törvénykönyvben nem találtam olyat, hogy meg kéne indokolnom a felmondásomat. Végülis indoklásnak azt írtam, hogy más műszakba akarnak átteni, és ez nem egyeztethető össze a magánéletemmel. Erre ezt írták:

Kedves XXX,
Rendkívüli felmondásodat nem tudjuk elfogadni, minthogy az általad megjelölt ok nem teszi indokolttá, hogy ily módon szüntesd meg a munkaviszonyodat.
Mivel határozatlan idejű a szerződésed, a felmondási idő leteltével rendes felmondással felmondhatsz.
Ezúton kérem tőled, hogy az itt leírtaknak megfelelően korrigáld a felmondásodat.
Amennyiben továbbra is ragaszkodsz a rendkívüli felmondáshoz, és ennek megfelelően megtagadod a munkábajárást, úgy az a munkaviszonyod jogellenes megszüntetésének minősül. Ebben az esetben a  munkáltató követelheti, hogy a rád irányadó felmondási időre járó átlagkeresetednek megfelelő összeget fizess neki, és ezenfelül kártérítést is követelhet tőled.