Többletfeladat időkeretben


SaireyVMK # 2023.05.04. 06:56

Elolvastam. Az általános rizsa van benne. Aztán van a tájékoztató a folyamatos munkarendről és hogy az mt99 és az mt 109 az irányadó.

Majordomus # 2023.05.03. 20:31

Munkaszerződés kérdése.

SaireyVMK # 2023.05.03. 09:29

Extra kérdés. Átnéztem a bérpapírokat és március illetve április hónapra találtam 2x 8 óra "távolléti díj ünnepre"-t amit nem tudtam hova rakni.Találtam egy oldalt(Lent:Forrás),ahol azt írja,hogy ez egy kötelezendően fizetendő elem a munkaidő keretben dolgozóknak.

67. Díjazás munkavégzés hiányában Mt. 146. § (1) A munkavállalót távolléti díj illeti meg d) óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidő tartamára, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő,
  • valamint---
48. A munkaidőkeret 93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja. (2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.

Vagyis a munkaidő keretben dolgozóknak elvileg ki kell fizetni azokat a hétköznapra eső ünnepeket is,amiken amúgy nem is dolgoznának? Legalábbis nálam ez történt. De nem látom a logikát,hogy miért,vagy ,hogy ebből fakadóan hogyan lenne jogosult a kereten felüli idők és 50%bérpótlék kifizetésének elmulasztására.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… (Mt 2012)
95. § (1) A munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló munkabérét az általános munkarend, a napi munkaidő és a teljesített munkaidő alapulvételével el kell számolni. *

143. § (1) A munkavállalót a (2)-(5) bekezdés szerinti ellenérték a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illeti meg.
(2) A munkavállalónak ötven százalék bérpótlék vagy - munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján - szabadidő jár
(b) a munkaidőkereten felül végzett munka esetén.

Oké a 2x8 órás távolléti díj pont fedezné azt a 16 alap órát amit ténylegesen is ledolgoztam pluszban,viszont az 50% bérpótlék így is hiányzik és távolléti díjként nem is stimmel,hiszen ténylegesen ott tartózkodtam és munkát végeztem. A két elemnek nem sok köze van egymáshoz szerintem.

  • Van amúgy februárra is 8 óra állásidő, amit nem tudok hirtelen hova tenni utólag és nem találok róla feljegyzést magamnál. Ott arra tudok gondolni,hogy ha megnézem a munkanapokat a munkába állás idejétől akkor normál beosztás szerint 8órát még le kellett volna dolgozzak februárban (5+2 szerint) ami a beosztás miatt nem valósult meg és -felteszem- erre fizettek 8óra állásidőt.(Vagy csak nem emlékszem rá amikor hazaküldtek minket,de valami rémlik amúgy) Ha esetleg ezt be is számolom a munkaidőkeretbe,mint kifizetett 8 óra még akkor is hiányzik 8óra.

Megnéztem amúgy a teljes ledolgozott időt. Ugyan februárban -8 óra jött ki, márciusra +16óra hiányzó és áprilisba +4óra (de igazából a tényleges szóbeli felmondási időm helyett egy másik dátummal mondtak fel nekem papíron 15.-e helyett 17.-e(hétfői nap), emiatt munkaidő keretben +8órát elszámolhattak elvileg,amit utólag jelezni is fogok nekik,hogy nem épp jogszerű- 17.én amúgy már egy másik munkahelyen végeztem munkát.) Összességében 16+4+8-8 = 20óra lóg a levegőben. ebből 16ot nem fizettek egyeltalán, (februári extra állásidővel esetleg -8óra),a teljes 20órára pedig hiányzik az 50%os bérpótlék.

Forrás:
https://munkaugyilevelek.hu/…C3%BCnnepre/
A linkelt oldalon Mt. 146. § (3) (d) -t ír,de amúgy az (1) (d)ben van a keresett szöveg. Ne zavarjon meg senkit.

Majordomus # 2023.05.02. 20:03

Szerződésmódositást kell kezdeményezni...

efi99 # 2023.05.02. 19:17

bron
De minek ez a cécó?
Miért nem olyan munkaszerződést írnak, amiben nem X óra a keret, hanem pl 1,2x X óra? Akkor aztán tök egyértelmű, hogy miért normál bérrel számolódik az egész.

SaireyVMK # 2023.05.02. 15:12

A helyzet az,hogy a munkáltató munkaidő keretben csak a max 176 órát számolta el. Az azon felül fennmaradó,de ténylegesen ledolgozott 16 órát nem. A 13 12órás munkanapra 140órát számolt a 156 helyett(merthogy 13x12 nem 140), ezt azzal magyarázták,hogy volt 24 óra betegszabadságom és 12 óra állásidőm a keretem meg 176, szóval csak 140maradt. A maradék 16 óra az meg úgy eltűnt a semmibe. Még normál elszámolásban sem kaptam érte semmit, farmerama csengőpengőt se. Azt a bérfizetésnél meg sem említette. Szóval nem a végkielégítéssel van baj meg ilyenekkel,hanem hogy azt a +16órát a normál elszámolás szerint sem számolta el. (extra még amúgy hogy 1 órával hamarabb elmentem egyik alkalommal műszakvezetői engedéllyel és azt is az alap 140órából vonták le,így csak 139et fizettek, amivel nincs is baj, de épeszű emberként én azt a túlórából vontam volna le).

Extra még,hogy márciusba 2 napot(ugyanúgy 12órában) voltam a műszaktól eltérő beosztásban 12órában,de az benne van a 13ledolgozott napban amit írtak is a bérpapírra,csak épp az óra nem stimmel mellette,de ha azzal lenne gond akkor nem 16,hanem 24óra hiányozna. Ehelyett csak a túlórának minősülő 16 órányi időm hiányzik. Azt is kétlem,hogy arra a két napra csak 2x4 órát számoltak volna el 2x12 helyett.

drbjozsef # 2023.05.02. 12:54

SaireyVMK,

Sajnos a munkaidőkeret ilyen. Nem számít túlmunkának, csak az, ami a munkaidő kereten felül keletkezik.

A 95.§ szabályozza az elszámolást. Tekintve, hogy a te ested (munkavállalói felmondás a 79.§(1) "a" pont szerint) nem szerepel a (2)-(3)-(4) pontokban, marad az 1. pont, vagyis az általános munkarend szerinti elszámolás. Ami azt jelenti, hogy "normál" bérben kell csak kifizetni a különbözetet, ha a munkáltató van elmaradásban.
A (2) "e" pont vonatkozna rád, ha pont nem a próbaidővel szüntetted volna meg a munkaviszonyt.

SaireyVMK # 2023.05.02. 11:56

Hasonló kérdésem van nekem is, leginkább munkaidőkeret és túlóra tekintetében.
Adott cégnél munkaidő keret miatt márciusban a többletóráim egyáltalán nem lettek kifizetve(se a többlet órák,se a túlórapótlék),amit jeleztem is, és mondták,hogy ez a munkaidő keret miatt van. Viszont azóta felmondtam április 15.ei dátummal , próbaidősként 14.én jelezve. Nemrég kaptam meg az elszámolást,ahol az áprilisi bér rendben volt,viszont az előző hónap/hónapok túlórái még mindig nem lettek kifizetve ezért felvettem a kapcsolatot a HR-el ez ügyben. Ők megnézték és azt mondták,hogy tavaly jött ki egy olyan törvény ami miatt ha én mondok fel ,akkor nem kell kifizetniük a munkaidő kereten felüli részt. Nem hogy most, később se. Erről van valami infó?

Csak mert az elég húzós,hogy az ember az alap műszakbeosztásában is munkaidő kereten felül dolgozik,aztán ezt egyáltalán nem hajlandóak kifizetni túlórába(se ezeket az alap órákat,se a túlórapótlékokat). Jelenleg ott tartunk,hogy mondtam nekik,hogy ez így biztos hülyesék,de utánanézek -"mert ők elég nagy cég és jobban tudják". Pont mint azt,hogy munkába járási költségtérítés szerintük csak autónként és nem munkavállalónként jár...

Majordomus # 2023.04.29. 20:11

A munkajogász lesz a jó megoldás...

drbjozsef # 2023.04.29. 18:33

bron,

Első blikkre azt mondanám, hogy közös megállapodással - szinte - bármit lehet. Aláírsz egy megállapodást, elfogadod a feltételeit, ha jól értelek a többletre az óradíj is meg van határozva, nem feltétlenül látom, miért ütközne ez az Mt.-be, ami, ha jól tudom, a szakképzési oktatókra vonatkozik a Kjt. helyett. Ugyanakkor érzem azt is, hogy ez valamelyest a kijátszása a túlfoglalkoztatásra vonatkozó szabályoknak...

Másodikra pedig azt, hogy ez annyira speciális, hogy ehhez egy kifejezett munkajogász kellene. Keress ilyet, esetleg a pedagógus szakszervezeteknél érdeklődj, hátha tudnak segíteni.
Itt nem fogsz találni ilyet sajnos.

bron # 2023.04.29. 17:34

Szép napot kívánok!
Egy szakképzési centrumban dolgozok oktatóként, időkeretben. Minden év elején aláíratnak velünk egy megállapodást többletfeladat ellátására, a kötött munkaidőn felüli foglalkozások megtartására. Ebben vállaljuk, hogy a be nem töltött álláshelyek miatt a kötelezőnél több tanórát tartunk.
Ezen tanórák elszámolása a tanév végén történik, mégpedig úgy, hogy az összes megtartott órák számából kivonják az időkeretben kötelezően megtartandó órák számát. Az óradíj a megállapodásban meghatározott normál óradíjunk, azaz így az időkeretben felüli tulmunkát nem 50%-os bérpótlékkal fizetik ki, mondván, a megállapodás miatt nem keletkezik tulmunka, hiszen azt többletfeladatként vállaltuk adott bérért. Az, hogy mely tanórát tartjuk többletfeladatként, nem kerül meghatározásra, egyszerűen az időkeret felett megtartott tanórák száma válik azzá.
Azt szeretném kérdezni, hogy rendben van ez így?