Rokkantsági nyugdíj és munkaviszony


vali911 # 2010.09.15. 17:26

Üdv minden kedves fórumozónak!
Szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatban,hogy édesanyám ma kapta meg az elutasító határozatot a rokkantsági nyugdíjazásával kapcsolatban és nagyfokú halláskárosodásra(amit szakorvos állapított meg és a papíron csak közepes halláskárosodás szerepel) 15%-ot,asztmára 15%-ot és a szürkehályogra 25%-ot kapott,ami összesen 46%-nak van feltüntetve.
Tudna valaki segíteni,hogy akkor az ORSZI hogy számolta ki ezt?Nekik hogy lett 46%?Külön számlálójuk van,ami lekerekíti a számokat?
A másik problémám az,hogy a szakorvos által megállapított magas vérnyomását bele sem írták.
Érdemes lenne fellebbeznünk?
Édesanyám 50 éves,és 28-nál több éve van ledolgozva.Mi látjuk nap mint nap,hogy fullad sokszor,sajnos többször mentő vitte el.Felnevelt tisztességgel 3 gyereket és mellette 3 műszakban férfimunkát végzett egy gyárban.Azért tartom igazságtalannak amit anyukámmal és más beteg emberekkel csinálnak,mert ismerek olyan embert aki lefizette az orvost és magas vérnyomással levéglegesítették.
Kívánok minden olvasónak jó egészséget!
Előre is köszönöm a választ.

idus56 # 2010.08.14. 09:47

Kedves Fórumozók!

Megkaptam a rokkantnyugdíjazáshoz szükséges határozatot a nyugdíjintézettől, amelyben 54%-os rokkantságot állapítottak meg, rehabilitációt nem javasolnak. Jelenleg még táppénzen vagyok. Kérdésem az lenne, mi a további teendőm, hogyan kell a munkáltatónál az eljárást elindítani , amennyiben elfogadom ezt. Lehetőségem van-e egyáltalán visszamenni dolgozni.

Üdv.
Idus

bimbus # 2010.08.11. 21:08

Kedves Venci!
Megható számomra ahogy a problémámmal foglalkozol.
Megfogadom a tanácsod.
Köszönöm a jó kívánságokat. Minden jót kívánok én is neked és a férjednek is.
Bimbus

Veci # 2010.08.11. 17:31

bimbus
Ebben az esetben azt ajánlom, hogy menj el a felmentés letelte után azonnal passzív táppénzre, ami 30 nap. Ha hiányzik még a 41 évhez nap, akkor regisztrálj a Munkaügyi Központba, ott megkaphatod az álláskeresési járadékot. Azért ajánlom, hogy 2%-al több lenne a nyugdíjad és ennyit megér a te életkorodban. Az álláskeresési folyósítását megszakíthatod rokkant nyugdíjazási indokkal. A férjemnél mi is ezt csináltuk. A járadék összege nem rontja le a nyugdíjadat.
Jó egészséget kívánok és élvezd sokáig a nyugdíjat az ne zavarjon, hogy rokkantnyugdíj lesz a neve, mert az öregségi nyugdíj összege is ugyanennyi lenne.
Arra figyelj, hogy még ebben az évben igényeld meg, akkor ha lesz nyugdíjemelés 2011-ben, az már téged is érinteni fog.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

bimbus # 2010.08.11. 06:07

Veci!
Köszönöm a segítséget. A munkáltatóm mondott fel egészségügyi alkalmatlanság miatt (szívműtétem volt).
Nem látom a lehetőséget a Nyugdíjbiztosítóval történő megegyezésre, mert meg van a 15 év szolgálati időm.
Külön köszönöm a kalkulátort!

PraetorLXXVI # 2010.08.10. 09:14

ORSZI határozat bírósági felülvizsgálata esetén jó az alábbi hatáskör illetékesség megjelölés:

  • hatáskör a Pp. 22. § (2) bekezdésében foglaltakra,
  • illetékesség a Pp. 29. § (1) bekezdésében foglaltakra

22. § (2)A munkaügyi bíróság hatáskörébe tartoznak a 349. §-ban meghatározott munkaügyi perek.

349. § (5) A munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a...... valamint a társadalombiztosítási határozat bírósági felülvizsgálata; ennek során a munkaügyi bíróság a XX. fejezet szabályai szerint jár el.

29. § (1) Az a bíróság, amelynek területén az alperes lakik, mindazokban a perekben illetékes, amelyekre más bíróság kizárólagos illetékessége megállapítva nincs (általános illetékesség).

Veci # 2010.08.10. 08:47

bimbus
Ha nem lesz meg a betöltött 41 éved, akkor a rokkantnyugdíjat 40 év szolgálati idő alapján számítják.

  • Hogy szűnik meg a jogviszonyod? Mi szerepel felmentési indokként? Ha rendes felmentés, akkor esetleg érdemes a rokkantnyugdíj igénylése előtt regisztrálni a Munkaügyi Központban álláskeresési járadékra, és amikor meglenne a hiányzó nap (inkább pár nappal több legyen), akkor megszüntethetnéd az ellátás folyósítását és kérhetnéd a rokkantnyugdíj megállapítását.
  • Esetleg, ha a munkáltatód a jogviszonyt annyival később szüntetné meg (ha van rá törvényi lehetőség), akkor az lenne számodra az egyszerűbb..
  • Ha viszont lemondással szűnik meg a jogviszony (te mondtál fel), akkor az álláskeresésit nem kaphatod.
  • Ha a rokkantnyugdíj mellett végeznél munkát, szerintem az előrehozott nyugdíjnál jelenthetne valamit, de ezt nem tudom biztosan.
  • DE akár azt a pár napot a Nyugdíjbiztosítóval történő megállapodással is megszerezheted, de szerintem a rokkant nyugdíj igénylése előtt. ITT olvashatsz róla: http://www.onyf.hu/index.php?…
  • Egyébként mellékelek egy nyugdíjkalkulátort, azzal tájékoztatólag kiszámíthatod a nyugdíjat és meglátod, hogy mennyi lenne a különbség a 40 év vagy 41 év esetén. http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

bimbus # 2010.08.09. 21:51

Szeptember 30-ával letelik a felmentési időm (közalkalmazott vagyok). Október 1-től rokkant nyugdíjas lehetek. A nyugdíj megállapításakor a 41 év szolgálati időből harmincegynéhány nap hiányzik. Ha a rokkantsági nyugdíj mellett még munkát végzek, azt be fogják számítani a szolgálati időbe és így elérhetem a 41 évet vagy a nyugdíj mellett végzett munka nem számít be a szolgálati időbe? A nyugdíj összegénél nem mindegy, hogy 40 vagy 41 év szolgálati idővel rendelkezem.

Veci # 2010.08.05. 13:22

pyry

Csak újabb ORSZI vizsgálat eredményétől függően kaphat, vagy nem rokkantsági nyugdíjat. így tudom.
DE itt olvsad el a tájékoztatót, illetve hívd fel a Nyugdíjbiztosítót:
http://www.onyf.hu/index.php?…

http://www.onyf.hu/index.php?…

Arra következtetek, hogy a nyugdíj alacsony volt, 2009. júliustól a bruttó minimálbér összegét, előtte a minimálbér 90 %-át vették figyelembe.


Üdvözlettel Veci

pyry # 2010.08.05. 12:37

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Édesanyám 2002 óta 3. csoportba sorolt rokkantnyugdíjas. Az új jogszabály miatt megszüntették a nyugdíját, mert jövedelmének átlaga meghaladta a nyugdíja kétszeresét, kemény 900 Ft-al... Sajnos ő ezt anno nem figyelte, nem számolgatta, a mhelyének munkaügyi felelőse nyugtatta hogy ne aggódjon, ő kiszámolta és nem haladja meg...erre persze jön az APEH levele pár hónap múlva..
A kérdésem az lenne, esetleg tud valaki valami infót arról, hogy van-e megoldás erre? Lehet valamit ilyenkor tenni? Hiszen a két összeg együtt nevetséges volt, de így a nyugdíj nélkül persze még jobban az.. Megint igaz hogy a szegény embertől kell elvenni azt a keveset is....
Köszönöm a válaszokat!

Veci # 2010.06.18. 19:13

Szerintem legális, munka esetén a munkáltató bejelenti. Viszont, ha a keresete hathavi átlaga meghaladja a rokkantnyugdíj kétszeresét, vagy alacsony nyugdíj esetén a minimálbért, akkor tájékoztatni kell tudtommal a Nyugdíjbiztosítót, mert a jogtalanul felvett nyugdíjat vissza kell fizetni.
Itt találsz tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/index.php?…


Üdvözlettel Veci

morci75 # 2010.06.18. 14:44

Sziasztok! Előző kérdésemre senkinek nincs válasza?

morci75 # 2010.06.15. 18:41

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni! Ahogy látom rossz topikba írtam az előbb.

Ha egy III. kategóriás rokkantnyugdíjas munkát vállal, (a rokk. nyugdíj mellett) van e valamilyen bejelentési kötelezettsége a nyugdíjbiztosító/ nyugdíjfolyósító felé? Ha esetleg igen, akkor azt hogyan tudja megtenni?

Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát.
hokiss

Veci # 2010.06.08. 19:34

Hajóskapitány!

Nem szakértő vagyok, de amit tudok leírok. A rokkantnyugdíj melletti munkavégzés esetén ha a hathavi bruttó átlagkereset meghaladja a rokkantnyugdíj kétszeresét, vagy alacsony nyugdíj esetén a minimálbér bruttó összegét, akkor megszüntetik a rokkant nyugdíj folyósítását. Újabb folyósítás csak új ORSZI vizsgálat eredményétől függően folyósítják vagy NEM.

http://www.onyf.hu/index.php?…

Abban az esetben szőnik meg a rokkantsági nyugdíjra jogosultság, ha a nyugdíjas hat egymást
követı hónapra vonatkozó bruttó keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj
összegének kétszeresét, illetve a mindenkori kötelezı legkisebb munkabér (minimálbér)
összegét. A jogosultság fennállásának elbírálásánál az EGT tagállamban, illetıleg
szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó szerzıdı
államban végzett keresıtevékenységet és az ott szerzett keresetet, jövedelmet is
figyelembe kell venni. Ezzel kapcsolatban a nyugdíjasnak bejelentési kötelezettsége van,
aminek elmaradása esetén az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülı nyugellátás teljes
összegének visszafizetésére kötelezhetı.

Erre figyeljetek oda, a rokkantnyugdíjasnak be kell jelenteni, ha túl haladja az összeget.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

Hajóskapitány # 2010.06.08. 12:10

Tisztelt szakértő !

Feleségem 1996 óta 67%-os rokkant nyugdíjas, és a házunkban elvállalta a felvonó ügyeletet. Kérdésem az lenne, hogy mennyi időt dolgozhat, mert ez 24 órás ügyelet. Mi az a maximális bér amit kaphat ezért a munkáért, ami a rokkant státuszba belefér?

Veci # 2010.05.28. 14:38

Szerintem az is a jövedelemkategóriába tartozhat, de kérdezd meg a nyugdíjbiztosítótól. Egyébként arra kell figyelni, hogy a hat egymást követő hónap bruttó átlagkeresete ne haladja meg a kétszeres összegét, mert akkor megszüntetik a rokkantsági nyugdíj folyósítását, amit csak újabb ORSZI vélemény alapján folyósítják, vagy NEM. Itt olvasd el a tájékoztatót.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…


Üdvözlettel Veci

Erzsi75 # 2010.05.27. 13:43

Tisztelt Szakértő!

Férjem rokkantnyugdíjas, tudomásom szerint a hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a nyugdíja mellett kereső tevékenységet folytathat, de a bruttó jövedelme nem haladhatja meg a nyugdíja 200%-át.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a szociális gondozói tevékenységért kapott tiszteletdíj (ami tudomásom szerint adóterhet nem viselő járandóság kategóriába esik évi 180.000 Ft értékig,)ilyen szempontból minek számít: bruttó jövedelemnek, vagy nem számít jövedelemnek, vagy nettó jövedelemnek?
Segítségét köszönöm!

Ancsy85 # 2010.05.03. 13:18

Tisztelt szakértő!

Egy igen egyszerű kérdésem lenne , amire sehol nem tudnak nekem egyértelmű választ adni!
A párom a tavalyi évben munkahelyi balesetet szenvedett , amely során 1teljes és 2ujjának a 2/3át vesztette el , illetve a tenyerének egy jó nagy részét , amelyen bőrátültetést is végeztek!
a mai nappal le telt az egy év baleseti távpénz!
Volt felül vizsgálaton ahol azt írták , hogy nem tudnak megállapítani egészség károsodást , mert az állapota nem végleges!(amit nem értek mert az ujjai nem nőnek vissza)
A mai nappal pedig munkába kellett volna állnia , de mivel olyan érzékeny még a keze , hogy munkába állni nem tud , illetve a továbbiakban nem is tudja azt a munkakört elvégezni!Azt mondták , hogy még egy évig itthon lehet! kérdésem :kaphat még egy év távpénzt? vagy ilyenkor hogy vam tovább
köszönöm válaszát

Zsolti_ # 2010.04.27. 06:06

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni,

Egy közeli barátom 18 évvel ezelőtt (20évesen) III. Fokú rokkantsági csoportba sorolták és folyamatosan minden felül vizsgálaton megállapították. Az idei évben 40% állapítottak meg I és II fokon is. Leletei alapján ill. orvosai alapján, (belgyógyászati és pszichiátria) munkavégzésre nem aklkalmas.

Van e lehetősége felülvizsgálatot kérni 3. alkalommal is?

Táppénzre jogosult e? hiszen nem munka képes (orvosai szerint sem)?

Esetleg milyen lehetőségei vannak?

És mit kell tennie, Hogyan tovább?

Segítségeteket Előre is köszönöm!

Ancsa84 # 2010.01.11. 10:48

Kedves Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy édesapám 1991-ben lett rendőr, sajnos itthoni balesetben 3 közép újj csonkolódott a bal kezén. Így 1995-ben leszerelt és leszázalékplták 30%-ra. 2 évvel később 67-re. Most ezt is elvették. Kérhetne ő a rendőrségtől valamilyen életjáradékot? Ha valaki tud ebben segiteni kérem írjon. Előre is köszönöm!
Szép napot mindenkinek!
Ancsa

Veci # 2010.01.05. 11:22

Tájékoztató a nyugellátások és a baleseti járadék 2010. januári emeléséről, a 2010. évben megállapításra kerülő nyugellátások minimumösszegeiről, valamint a 2010. január 1-jétől esedékes korrekciós nyugdíjemelésről
http://www.onyf.hu/index.php?…

A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások évenkénti emelésére - szemben az 1/a pontban említett nyugdíjakkal - nincs törvényi kötelezettség, azok összege 2010. január hónapban nem emelkedik.
Ide a rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék is beletartozik.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.05. 11:20

Tájékoztató a nyugellátások és a baleseti járadék 2010. januári emeléséről, a 2010. évben megállapításra kerülő nyugellátások minimumösszegeiről, valamint a 2010. január 1-jétől esedékes korrekciós nyugdíjemelésről
http://www.onyf.hu/index.php?…

A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások évenkénti emelésére - szemben az 1/a pontban említett nyugdíjakkal - nincs törvényi kötelezettség, azok összege 2010. január hónapban nem emelkedik.
Ide a rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék is beletartozik.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.05. 11:16

TÁJÉKOZTATÓ az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött öregségi nyugdíjas munkavállalók részére
http://www.onyf.hu/index.php?…


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.04. 13:37

Mostmár tudom a választ. Ma érdeklődtem a Nyugdíjbiztosítónál, azt mondták, hogy a járadékot nem emelik (sajnos már vagy 2 éve, és most sem).
A híradások, az írásos információk rokkantnyugdíjat írnak, az pedig a régi 67 % munkaképességcsökkenés, az új szerinti minimum 50 %-os össz-szervezeti egészségkárosodás. Vagyis a rokkantnyugíjasoknak lesz nyugdíjemelés. EZt olvastam:

http://www.fn.hu/…ugdijemeles/

Az öregségi nyugdíj átlagosan 3500, a rokkantsági nyugdíj 2850, az özvegyi nyugdíj pedig 2380 forinttal emelkedik majd januártól.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.03. 13:31

Most én is kérdeznék a nyugdíjemeléssel kapcsolatban. Aki már részesül átmeneti járadékban (aki 5 éven belül van a nyugdíjkorhatáron és legalább 40 %-os egészségkárosodása van, és a nyugdíja 75 %-át kapja) azok is megkapják az emelést úgy, mint a rokkantnyugdíjasok? Hiszen ez is egészségkárosodás következtében folyósított nyugdíjszerű ellátás.


Üdvözlettel Veci