Kölcsönzött munkaerő jogai - felmondás


Angelina_007 # 2008.09.08. 13:23

Kedves Fórumozók!
Mivel már több nagyon hasznos tanácsot olvastam itt, most gondoltam én is kérdezek - sajnos aktuálissá vált - dolgokat. Egy nagyvállaltnál dolgozom mint kölcsönzött munkaerő. A cég - így csökkentvén az állományban lévők számák - évek óta rendszeresen foglalkoztat több száz dolgozót egy kölcsönző cégen keresztül. Most viszont több száz ilyen munkaerőtől meg is válik. Végkielégítést viszont nem fizet, mondván, hogy kölcsönzött munkaerőnek nem jár. Az lenne a kérdésem/kérdésünk, hogy ez valóban így van-e, illetve mi a helyzet a felmondási idővel, illetva az erre az időre járó fizetéssel? A felmerült kérdések a következők:

  • több százan dolgozunk kölcsönzött munkaerőként, határozatlan idejű szerődéssel, évek (3-9 év) óta. Ez így szabályos egyáltalán?
  • a munkáltató a felmondási időre köteles-e átlagfizetést fizetni
  • követelheti-e a teljes felmondási idő ledolgozását, és mennyi ez az idő
  • jár-e végkielégítés

Előre is köszönöm!

Egyjogász # 2008.09.08. 16:25

Ha Te kölcsönzött munkaerő vagy, nem azzal a céggel állsz munkaviszonyban, ahol dolgozol (azaz a "nagyvállalattal"), hanem a munkaerőkölcsönző céggel.

Így, ha a "nagyvállalat" nem kíván tovább munkaerőt kölcsönözni, a kölcsönzött munkaerők felé semmilyen jognyilatkozatot nem kell tennie, a kölcsönzött munkaerőnek nem kell végkielégítést fizetnie, stb.
hanem a munkaerőkölcsönzési szerződést kell felmondania a kölcsönző cégnél.

Ettől a te kölcsönzésre kötött munkaviszonyod nem szűnik meg a kölcsönző céggel, vagy kikölcsönöznek máshová, vagy ha nem tud, felmondhatja a munkaviszonyodat (de ismétlem, csak a kölcsönző cég).

Kölcsönzés esetén az Mt. 3. §-ának (6) bekezdése, 76. §-ának (5)-(8) bekezdése, 76/B. §-a, 79. §-ának (5) bekezdése, 86/A-96. §-ai, 97. §-ának (2) bekezdése, 100. §-a, 106. §-a, 115-116. §-ai, 134. §-ának (1)-(2) és (5)-(6) bekezdése, 150. §-ának (1) bekezdése, 155. §-a (1) bekezdésének második mondata, a 167. §-ának (2)-(3) bekezdései, 170-170/D. §-a, a Harmadik részének X. fejezete, a 202. §-ának c)-d) pontja nem alkalmazhatók.

Így sajnos a végkielégítésre vonatkozó rendelkezések sem.

Angelina_007 # 2008.09.09. 17:58

Köszönöm a gyors választ Egyjogász! Azt hiszem egy kicsit speciális a mi munkahelyünk/munkaviszonyunk, mivel nem egy kölcsönző cégnél jelentkeztünk azzal a céllal, hogy bárhová kölcsönözzön ki minket, hanem a cég az elmúlt 6-8 évben egy kft-be szervezte ki a mi munkakörünket betöltő dolgozókat, így csökkentve a cég tényleges kiadásait. Eleinte a kft neve is majdhogynem megegyezett az anyacég nevével, viszont az idén ezt megtiltották, így került képbe az egyik legnagyobb munkaerő kölcsönző cég, akikkel gyorsan kötöttek egy másik szerződést a mi foglalkoztatásunkra, de a munkakörünk nem változott, és nincs is arról szó, hogy az említett kölcsönző cég minket bármilyen munkakörben tovább foglalkoztatna, kizárólag az anyacég többszázas leépítési 'kampánya' miatt küldenek el minket, több százunkat. Az anyacég dolgozóira vonatkozik egy Kollektív Szerződés, ami minket állítólag nem érint. Az egyenlő bánásmód törvény alapján ez legális? Ráadásul - mivel az anyacég dolgozói közül is jópárat érint a leépítés - a cég felajánlja nekik, hogy felveszik őket a mi 'kölcsönzött' helyünkre, így kvázi helyettük bocsátanak el minket. Ez is elég fura, valahogy sikerült kikerülniük azt a törvényt, miszerint fél évig elvileg nem kölcsönözhetnék vissza azokat a dolgozókat, akiket a saját cég elbocsátott. Azt hiszem már ebből a két kérdésből is kiderült, hogy nagyon speciális és 'zűrös' ez az egész ügy, és még csak a jéghegy csúcsát említettük. Tudna valaki esetleg ajánlani egy ügyvédet, aki kifejezetten ilyen munkajogi ügyekkel foglalkozik? Előre is köszönjük!

Egyjogász # 2008.09.10. 08:50

Őszintén szólva ez így már egy kicsit zavaros nekem.

Munkaerőkölcsönzésre csak ezzel foglalkozó, ilyenként nyilvántartásba vett cég jogosult, amely a kölcsönzendő munkavállalókkal kifejezetten kölcsönzés céljára köt munkaszerződést.

A te foglalkoztatásodra neked kell munkaszerződést kötni a munkaerő kölcsönző céggel, nem a volt munkáltatódnak. Kivel van hatályos munkaszerződésed?

Ha egy cég kiszervez egy Kft-be munkavállalókat, és a Kft. dolgozik az anyacégnek, ez nem munkaerőkölcsönzés.

Szerintem lehetett itt némi szabálytalanság (nem biztos), ha már úgyis "minden mindegy" jelentsétek be az ügyet a munkaügyi felügyelőségnek, ott szeretik az ilyen munkaerőkölcsönzéses ügyeket.

ani0115 # 2008.09.11. 10:51

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy munkaerő kölcsönzés esetén megszüntethető e munkaviszony táppénz alatt, munkáltatói felmondással?
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 10:57

Igen. A kölcsönzött munkaerőre nem alkalmazandó - többek között - az Mt. 90. (1) a). [Mt. 193/P. § (1)]

ani0115 # 2008.09.11. 11:02

Köszönöm.
Ebben az esetben mi állhat a hivatalos indokolásban?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 12:53

A kölcsönbeadó felmondással akkor szüntetheti meg a munkaviszonyt, ha

  1. a munkavállaló nem végzi megfelelően a munkáját,
  2. a munkavállaló munkaköri feladatainak ellátására alkalmatlan,
  3. a kölcsönbeadó harminc napon belül nem tudta biztosítani a munkavállaló megfelelő foglalkoztatását, vagy
  4. a megszüntetésre a kölcsönbeadó működésével összefüggő okból kerül sor.
ani0115 # 2008.09.11. 13:09

Kedves Kbs!
Ha hosszabb ideig beteg a dolgozó és a kölcsönbe vevő nem kívánja tovább foglalkoztatni ( mert hiányzik),de a dolgozó sem hajlandó aláírni a közös megegyezést, akkor mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 13:27

Nem hinném, hogy a betegség miatti hiányzás besuvasztható lenne a felsorolt négy ok valamelyike alá. Még a b) a legígéretesebb - de szerintem az is csak a végleges alkalmatlanságra értendő.

ani0115 # 2008.09.11. 13:41

köszönöm szépen a segítséget.
ani0115

Noelia # 2008.09.29. 15:39

Tisztelt Egyjogász!

A cég ahol dolgozom termelő tevékenységet folytat, és nem foglalkozik munkaerő kölcsönzéssel. Kb. két hónappal ezelőtt a vezetőség bejelentette, hogy a cégen belül fog alakulni egy új cég, amely a régi cégtől fogja kölcsönvenni a dolgozókat.
Sajnos a régi cég helyzete elég instabil, s mi dolgzók attól tartunk, hogy ezzel a "manőverrel" akar a tulajdonos kibújni a végkielégítés kifizetése alól. Kérdésem a következő lenne:
Ha engem a régi cég, ahol már 24 éve dolgozom kölcsönad az új cégnek, de az új cég egy hónapon belül felmond Nekem, kitől kérhetem (ha egyáltalán kérhetem) a végkielégítésemet?
Válaszodat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 17:07

Elég rendesen félre vagy tájékoztatva, vagy tájékozódva.
Csak a nyilvántartásba vett cégek adhatnak kölcsön munkaerőt, és ők is csak azokat, akiket kifejezetten kölcsönzés céljával vettek fel.
A kölcsönbevevő nem mondhat fel a kölcsönzött munkaerőnek.

Noelia # 2008.09.29. 17:15

Tisztelt Kovács Béla Sándor,

Megtisztelő válaszodat köszönöm.

jina # 2008.10.12. 19:29

Kedves Fórumozók!
Egy kis megerősítést szeretnék kérni: egy hónappal ezelőtt kiderült anyuról, hogy hosszú orvosi kezelésre fog járni, így közben nem tud helyt állni a munkahelyén. Szeptember 9-óta van tp.-en. Október 9.-én telefonon is megmondta a központi munkaügyisnek, hogy sajnos hosszabb távra kell mennie táppénzre. Okt.10.-én kézhez kapta a rendes felmondását(okt.9.dátummal van kiállítva) Munkaerő-kölcsönzővel kötött szerződését, 15 napos felmondási határidővel felbontották. Ez így jogszerű?
Őrájuk semmi különösebb jogszabály nem vonatkozik?
Előre is köszönöm az útbaigazítást!

triz # 2008.10.17. 08:34

sajnos igen

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.17. 16:40

Azzal a pontosítással, hogy a kölcsönzött munkaerőre éppenséggel "különösebb" szabályok vonatkoznak. Például nincs felmondási védelem - de az indoklásnak azért okszerűnek és valósnak kell lennie.

triz # 2008.10.21. 10:53

illetve, egy év munkaviszony után azért mintha 30 nap lenne a felmondási idő.

jina # 2008.10.22. 12:16

Kedves Fórumozók
Köszönöm a segítséget! A felmondásban csoportos leépítésre, ill. a m.válalló foglalkoztatásában bekövetkezett változásra hivatkoznak.
Még egy kérdés: ha megszűnik a passzív táppénz (45 nap) akkor hova kell vinni a táppénzes papírokat? Munkanélkülisek elküldtek, hogy ők táppénzzel nem foglalkoznak!? Meg kell igényelni az OEP-től?

Öregtom # 2010.02.17. 18:35

Üdvözlök mindenkit,

kérdésem a kölcsönzött munkaerőre vonatkozó felmondási szabályok felől szeretnék érdeklődni. Milyen esetben jár a felmondási időre fizetés? Konkrét esetben a munkáltató nem tart igényt a felmondási idő ledolgozására (csoportos leépítés) de értelmezésem szerint 15 napra ez esetben is utalni kell az átlagbért, mintha a 15 nap felmondási időt ledolgozta volna a munkavállaló.
Kérdésem még hogy ha a munkavállaló részéről történik felmondás, mi a helyzet a felmondási időve? Kötelezhető-e a munkavállaló ennek ledolgozására?

Harmadik kérdés hogy ha a munkaerő kölcsönző cég hibájából másik munkaerő kölcsönző céghez megy át a munkavállaló, de a munka és a pozíció, a munkavégzés helye változatlan akkor ettől számít-e a munkaviszony kezdete vagy az előző munkaerőkölcsönző céggel kötött munkaszerződés napjától kell-e ezt számítani?

Köszönöm a választ előre is, további kellemes fórumozást.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.17. 21:03

15 napra ez esetben is utalni kell az átlagbért,
Nem. Mind a 30 napra ki kell fizetni. A munkáltató önkényesen nem rövidítheti le a felmondási időt.

Kötelezhető-e a munkavállaló ennek ledolgozására?
Persze.

A harmadik kérdést én nem értem.

Öregtom # 2010.02.18. 18:09

A harmadik kérdés a következő:

munkavállaló 2 és fél éve kezdte meg a munakviszonyát Y munkaerőkölcsönző cég által, a munkaerő kölcsönző céggel szerződésben lévő munkahelyen.
Az Y munkaerő kölcsönző cég nem fizette a különféle járulékoat a munkavállaló után, a cég ellen eljárás folyik.
A kölcsönbevevő továbbra is igényt tartott a munakvállaló munkájára, de a kölcsönző cégnél az említett okoból kifolyólag meg kellett szüntetni a Munkaszerződést.
Munkavállaló most X munkaerő kölcsönző cégnél van munkaviszonyban, a munkavégzés helye, az elvégzendő feladat változatlan, csak kölcsönző céget, vagyis munkáltatót váltott a munkavállaló.
A közeljövőben csoportos létszámleépítés várható, a felmondási idő meghatározása miatt lenne érdekes hogy mennyi felmondási időre jár fizetés.

Elnézést hogy nem írtam cégneveket, de nem akarok balhét a nyakamba.

A válaszokat köszönöm a többi kérdésre.

tomtom555 # 2011.05.01. 13:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy nagy multinál dolgozom egy munkaerő kölcsönző cégen keresztül több mint 10 éve.

Határozatlan idejű szerződésem van, az elmúlt 10 évben folyamatosan dolgoztam probléma nélkül.
Ezen a héten kaptam egy értesítést, miszerint munkaadóm nem tud tovább foglalkoztatni május 31-től.

Azt szeretném megtudni, hogy több mint 10 év folyamatos munkaviszonyom után tényleg nem jár a törvényben meghatározott minimum végkielégítés (55 nap felmondási idő és 3 hónap végkielégítés) csak azért, mert egy kölcsönző cégen keresztül dolgoztam le ezt a 10 évet???

A törvényi minimum is nagyon kevés szerintem 10 év után, de amit ajánlottak az szinte vicc!

üdv.:tomtom555

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.01. 15:59

30 nap. Mivel ez alatt egyáltalán nem kell dolgozni, olyan, mintha végkielégítés lenne. (Az viszont nincs.) A kölcsönzés már csak ilyen, és amikor megkötöttétek a szerződést, akkor erről elvileg tájékoztattak is.

dr.n.e. # 2011.05.04. 15:53

kedves tomtom555

én nem aggódnék a végkielégítés miatt, mert (olvasatom szerint):
munkaerő kölcsönzés szabályozásánál az mt. azt veszi alapul, mi van akkor, ha...a kölcsönbe vevőnél következik be a munkaviszony megszűnését előidéző ok. és bár a kölcsönbe vevőnél megszűnő munkaviszony esetére az mt. kizárja a végkielégítésre vonatkozó szabályok alkalmazását, a kölcsönbeadónál ketyeg a munkaviszonyod, és ha vele szűnik meg a munkaerő-kölcsönzés céljából kötött munkaszerződésen alapuló munkaviszony, akkor sztem neki fizetnie kell a végkielégítést.