Kölcsönzött munkaerő jogai - felmondás


groszfater@gmail.com # 2015.03.31. 19:31

Gondolod szükség van a narratívára...
Az esetek 90%-ban eléri a célját,kiveri a biztosítékot.

wers # 2015.03.31. 17:12

Valamit szerintem nagyon félre értesz, és nem lenne hátrány pontosabban tudni, mit akarnak alá íratni. Amit leírsz, az valahogy nem stimmel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.31. 17:11

Ez badarság.

fodzsolt # 2015.03.31. 17:07

Üdvözlet!
Jelenleg egy kölcsönzőn keresztül vagyok alkalmazott egy cégnél. A közelmúltban olyan változások történtek, ami miatt elvileg már nem kölcsönzött munkaerőként fognak alkalmazni, hanem rendes munkaerőként. Mindezt úgy, hogy ugyanúgy a kölcsönző cég állományában leszek. (Gyakorlatilag a két cég ugyanazoknak a kezében van, csak valamiért jobb volt nekik kölcsönzőként dolgoztatni).
Egy kollégámmal már aláíratták a papírokat, ami elvileg egy "munkaviszony megszüntetés közös megegyezéssel", de tartalmilag az van benne, hogy megszűnik a kölcsönzés, és másnaptól rendes alkalmazottként foglalkoztatják, az eddigi munkakörében.
A kérdés az lenne, hogy a munkaviszony így megszakad-e, vagy továbbra is onnantól számít, amikor kölcsönzött munkaerőként felvettek?

szantoandràs # 2015.03.04. 12:37

Ti

Judy76 # 2015.01.08. 11:21

Legalább erre az egy kérdésemre adjatok választ :

Próbaidő alatt álló, kölcsönzött munkaerőnek szóban felmondanak a munkavégzés helyén (nem a kölcsönbeadó munkáltató!!), majd 2 héttel később írásban közös megegyezéssel kívánják megszüntetni a munkaviszonyát.

Hibázott-e a munkáltató?
Származhat-e bármi előnye a munkavállalónak ebből?
Köszönöm.

Judy76 # 2015.01.08. 10:56

A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. Tekintettel arra, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére a Munka Törvénykönyve (Mt.) munkavégzés alóli felmentést nem ír elő, a munkavállaló a munkaviszony megszüntetése napjáig köteles munkát végezni. Lehetőség nyílik azonban arra, hogy a felek az Mt. rendelkezéseitől a munkavállalóra nézve kedvező irányban eltérjenek és a közös megszüntetés esetére felmentési időben, esetleg végkielégítésben állapodjanak meg. Felmentési idő kikötésekor az elszámolást, munkakörátadást célszerű az utolsó, munkában töltött napon megejteni.
A munkáltató által kiküldött megállapodás tartalmilag nem tér ki a felmondási időre, illetve a munkavégzésre kötelezés vagy felmentésről sem esik szó. Ebben a formában - tekintettel arra, hogy ráadásul próbaidő alatt álltam a hivatalos verzió szerint - egyszerű felmondással elküldhettek volna, indoklás nélkül mivel ez volt a szándékuk. Ehelyett kaptam egy közös megegyezésest, amivel már csak azért sem értek egyet, mert én nem akartam megszüntetni a munkaviszonyomat.
Ha nem írom alá (mert akkor elfogadnám) mi a következő lépés, mit tegyek, mit ne tegyek, mire számíthatok, hova menjek?

Judy76 # 2015.01.08. 06:27

NEM IGAZI KÉRDÉSEK ???
Miért nem, a te fogalomtáradban mi számít igazi kérdésnek?Nem vitatkozni akarok, de te folyamatosan kioktatsz miközben segíteni nem tudsz és talán nem is akarsz. A kérdésemet (a legelsőt) nem hozzád címeztem, hanem bárkihez, aki érdemben hozzá tud szólni... ebbe a párbeszédbe önként léptél be.
Tény, hogy rajtad kívül senki nem állt szóba velem.
A munkajog ennyire problémás, vagy más oka van ennek.. nem tudom, viszont ez a jogi fórum közel sem olyan mint pár éve. Akkor a hozzáértők segítségével ügyvéd nélkül sikerült gyermektartásdíj és kapcsolattartás ügyben nyernem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.08. 05:59

Egyrészt ezek nem igazi kérdések, másrészt a 4.-re válaszoltam is. Arra is azt mondtad, hogy te ezt már amúgy is tudod.
Én feladtam, te vitatkozni akarsz, ahhoz meg nekem nincs kedvem.

Judy76 # 2015.01.08. 05:19

Én csak arra válaszoltam, amit kérdeztél. Miért kérdezel olyat, amit amúgy is tudsz?

Nézzük:
1/„Rendben van, értem, akkor ez két külön viszony... de akkor még mindíg nem tudom, hogyan kellene nekem bizonyítanom, hogy közölték "nem akarnak többé látni”?

2/„egyáltalán mi közöm nekem a 3. céghez, akiknél ténylegesen végeztem a munkát???

3/„De ha már itt tartunk, ez a visszadátumozás ebben a formában nem egy újabb szabálytalanság, vagy jogsértés, vagy nem tudom minek nevezzem?

4/„Ezért tudnom kellene, hogyan ránthatom le a leplet, az ottani munkaügyi kilengésekről? Rendszerbe rögzített személyes adatok, kamerafelvételek, telefonbeszélgetések állnak rendelkezésre, melyek mind azt bizonyíthatnák, hogy semmi nem úgy történik, ahogy papíron le van írva... ezek pl. felhasználhatóak (kikérhetőek-e) egy hivatalos eljárás során? Van-e ilyen vizsgálati lehetőség?

5/„Ha ezzel - a kiküldött verzióval - nem értek egyet, mi a teendőm?

Ezek voltak a kérdéseim és te nem ezekre válaszoltál.
A munkáltató nem a kölcsönbe vevő, hanem a kölcsönbe adó
Az hogy ki a kölcsönbevevő és ki a kölcsönbeadó eddig is tudtam ezt pl. sosem kérdeztem!

Bónusz kérdés: Kapcsolódóan az 5/-hez, kezemben egy papírhalmaz, amivel nem értek egyet, hova-kihez menjek? Vagy várjak? Mire és meddig? Sosem voltam ilyen helyzetben :(

A "bizonygatás " kapcsán, már az utolsó munkanapomat megelőzően, valamint azóta is több hirdetést feladtak az álláshelyre, nem a munkáltató (kölcsönbeadó) még csak nem is a kölcsönbevevő, hanem a 3. cég. Anno is az ő hirdetésükre adtam be a pályázatomat.... Ezeket a hirdetéseket lementettem .jpg fájlként, hátha...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 20:51

Én csak arra válaszoltam, amit kérdeztél. Miért kérdezel olyat, amit amúgy is tudsz?

Judy76 # 2015.01.07. 19:40

... és akkor még mindíg nem tudom, hogyan kellene nekem bizonyítanom, hogy közölték "nem akarnak többé látni".. ?
sőt, továbbra sem tudtam meg semmi olyat, amit eddig ne tudtam volna....

Judy76 # 2015.01.07. 19:38

Most komolyan... megint ott tartunk, hogy ismétlem magam.
De nem baj, akkor még 1x:

  1. cég - munkáltató (kölcsönbeadó)
  2. cég - kölcsönbevevő
  3. cég - ?? a tényleges munkavégzés ennél a kft.-nél történt, akikkel én semmilyen jogviszonyban nem álltam, nem állok, de azt sem tudom, hogy a másik 2 cégnek van-e és ha igen, milyen jellegű szerződése a 3.-al, mert erre vonatkozólag soha, semmilyen dokumentumot nem láttam.
Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 18:51

A munkáltató nem a kölcsönbe vevő, hanem a kölcsönbe adó.

Judy76 # 2015.01.07. 17:58

Én a munkáltatómmal soha nem találkoztam, nem tudom azt sem, hogy a Kft. aki " foglalkoztatott, milyen kapcsolatban állt vele, mert nem ő volt a kölcsönbevevő! Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa mondta ki a végszót, ott és akkor.
Rendben van, értem, akkor ez két külön viszony... de akkor még mindíg nem tudom, hogyan kellene nekem bizonyítanom, hogy közölték "nem akarnak többé látni".. ?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 17:49

A biztosítási jogviszony és a munkaviszony két különböző dolog. Az egyik egy magánjogi, a másik pedig egy közjogi jogviszony.

Judy76 # 2015.01.07. 17:48

Egyébként a szóbeli közlésnél a váltótársam is jelen volt.

Judy76 # 2015.01.07. 17:46

24/48-as beosztás alapján az utolsó munkanapom 12.10.-e volt, 11.-én reggel adtam át a szolgálatot, ekkor közölték velem szóban. Mindezt az a tény is alátámasztja - és ez szerintem elég "bizonyíték" - hogy 11.-én megszűnt a biztosítási jogviszonyom, kiléptettek mielőtt bármilyen írásos "megállapodás" készült volna, az aláírásommal ellátva. Amit alá kellene írnom, azt saját kezűleg postai úton (ami szintén bizonyítható) az iratokban szereplő dátumokhoz képest 2 héttel később küldtek ki nekem.
De ha már itt tartunk, ez a visszadátumozás ebben a formában nem egy újabb szabálytalanság, vagy jogsértés, vagy nem tudom minek nevezzem?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 17:35

Csakhogy az is tény, hogy hosszabb ideig nem jelentkeztél munkára. Tudod bizonyítani, hogy a munkáltató felmentett a munkavégzési kötelezettség alól?

Judy76 # 2015.01.07. 17:29

Ezt most hogy érted? Kinek mit kell bizonyítania?

Munkaviszony: Adott, hogy mettől meddig illetve, hogy ez alapján mivel ők akartak megválni tőlem, egyszerűen felmondhattak volna írásban, indoklás nélkül, próbaidő alatt stb...,ahogy a nagykönyvben meg van írva, ehelyett szóban közölték velem, majd 2 héttel később postán, tértivevényesen, kiküldték a közös megegyezéses megállapodást, hogy írjam alá visszadátumozva.
Ezek tények!
Munkabér: A munkaviszonyban hivatalosan eltöltött időre vonatkozó novemberi és decemberi bérjegyzéket is az említett postai levélben kaptam meg december végén, szintén visszadátumozva az aláírásomra várva, miközben bért nem kaptam a munkáltatótól.
Ez is tény!
Sem bérpapírt, sem írásos felmondást, vagy arra vonatkozó dokumentumot nem vettem át a postai levelet megelőzően, az aláírásommal ellátva.
Akkor most?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 17:08

akkor csak azzal a nappal vagyok köteles elfogadni, amikor ezt írásban közlik velem
Igen.

addig a napig nekem munkabér is jár
Ez már nem ilyen egyértelmű, felmerül, hogy ki mit tud bizonyítani.

Judy76 # 2015.01.07. 16:28

A biztosítási jogviszonyomat 12.11.-el megszüntették. Ha nem fogadom el a közös megegyezést és esetleg ennek következtében (végre) felmondanak, akkor csak azzal a nappal vagyok köteles elfogadni, amikor ezt írásban közlik velem, és természetesen nem visszadátumozva??? Értelemszerűen addig a napig nekem munkabér is jár, amit követelhetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 16:12

Mivel nem mondtak fel, ezért tulajdonképpen fennáll a munkaviszony. Ha akarod.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 16:12

Mivel nem mondtak fel, ezért tulajdonképpen fennáll a munkaviszony. Ha akarod.

Judy76 # 2015.01.07. 15:31

"Tulajdonképpen nem is szűnt meg a munkaviszonyod."

"A próbaidő alatt azonnali hatállyal lehet felmondani."

Akkor most van munkaviszonyom vagy nincs???