Fizetésemelés


kisgabo # 2003.12.25. 08:46

5 éve dolgozom egy cégnél. Sajnos az elmúlt 2 évben én sem kaptam fizetés emelést, mikor ezt előszőr irásban firtattam csak szóban leszóltak. Eltelt 1 1/2 év újra levélirásra sarkaltam magam eredménye 0 mint az előzőnek, de legalább irásbeli választ kaptam hogy a magatartásom miatt maradtak el a manik... :o) felmondani nem akarok mert hitelem van, igy pofátlanul visszaélnek a helyzetemmel, és hazugságokkal röviditenek meg. Ritka visszataszitó gátlástalan banda. Remélhetőleg a mostani tulajváltás hoz valami megváltást és a régi puszipajtások elmennek a .....ba, és nem a "nyelvmesterek" hanem a valóban munkát végzők kerülnek előtérbe. Vagy végkielégitéssel kirugnak, mindkét megoldás jó csak történjen már valami.

Royal # 2003.12.15. 12:09

Szia Big Cat

Köszönöm a válaszodat. Tehát akkor a munkaadó jóindulatán mulik a fizuemelés.

A prémium, meg jutalmak törvényesek, rajta vannak a bérlapon (már amikor kapok is) nem feketén zsebbe kapom. A 2. pontodban megfogalmazottak azért nem jók ide, mert a fizetésemelést jutalomban kapjuk. Tehát a besorolási bér változatlan marad. De a jutalom egy olyan dolog ami csak adható. Nem törvénysértés nem adni jutalmat a dolgozónak, igy szerződésszegés sincs. Az a baj nálunk, hogy a munkavállaló sziv mindenhogy. És mikor körüljárjuk a témát, rájövünk hogy jogilag valahogy mindig minden beleköthetetlen, és törvényes.

the big cat # 2003.12.15. 10:42
  1. A különböző járulékokat, adókat a járulék és adóalapot képező jövedelem után kell fizetni, és ebbe a jutalmak, bónusok ilyesmik beletartoznak, hacsak nem feketén kapod, zsebbe. Ez viszont adócsalás, amiben tettestárs lennél.
  2. A munkabérből levonásnak csak a munakvállaló konkrét, előzetes, írásos beleegyzése nyomán van helye, ennek hiányéban a levonás az egyik legdurvább munakszerződésszegés, sőt sikkasztásnak is minősülhet. ha ismértlődik, az ok rendkívüli munkavállói felmondásra. A munkáltató sem fegyelmi jogkörében, sem egyébként jogos kára megtérítése ellenértékeként nem vonhat le semmit a munkabérből.
  3. A munkabér, annak változása, szerződéses megállapodás kérdése, semmiféle szabály nincs az emelésére. Ha nem tetszik, hogy nem emelnek, maximum felmondhatsz.
Royal # 2003.12.15. 00:58

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék fizetésemeléssel kapcsolatban. Én mostmár 3. éve vagyok egy cégnél, de a fizuemelést rendszeresen prémiumban (ujabban jutalomban) kapom meg. Tehát az alapbér változatlan marad.i Igy a pótlékok is, mivel az az alapbérnek bizonyos hányadai. Még nem is ez lenne a legnagyobb gond, hanem az, hogy ezt a prémiumot alkalmasint nem restellnek hó végén részben, vagy egészben, levonni, ilyen olyan okokra hivatkozva. (csunyán néztem, késtem 1 másodpercet stb) Tehát magyarul kaptam is fizuemelést meg nem is. Igy akrva akaratlanul mozgobéren vagyok. A kérdésem az lenne, van e törvényileg szabályozva a fizetésemelések mértéke (ugytudom nem) és hogy azt miképpen legyenek emelve. Törvényes-e ez az eljárás? Magyarán kötelességem-e elfogadni januárban, ha azt a pitiáner ezer forintot meg nem haladó fizetésemelésemet is jutalomban akarják adni, vagy jogosan tiltakozhatok? Jár-e fizetésemelés a dolgozónak év elején, vagy ez csak adható?