passzív táppénz


nyereségtelen # 2012.04.15. 20:26

Üdv.Szeretnék valakitől tanácsot kérni.2012 jan utolsó hetén és február első hetében kiirt az orvos betegállományba,mert sajnos nem tudtam járni.A munkaadom azt mondta mikor rákérdeztem hogy mit tud a táppénzemről,hogy azt felejtsem el,mert azt kifizette annak aki engem helyettesített akkor.(Társasház takarítás a munkám.)Még azt is hozzá tette,hogy a szabadságot is felejtsem el,mivel 8 órásra vagyok bejelentve,de csak napi pár órát dolgozom,és ez fedezi a szabadság idejét.(Tavalyi évben is csak 1 hetet vettem ki,mivel egyedűl nevelem a kislányomat,és az iskola kezdésre kellett.)Kihez fordulhatnék,hogy meg kapjam a táppénzem?Mit tudnék tenni,hogy ki tudjam venni a szabadságomat,ha netán szükségem lenne 1-2 napra?Előre köszönök minden segítséget!

zizzuka # 2012.04.14. 08:18

üdvözlöm 2012 január óta tápénzen vagyok azt szeretném megkérdezni hogy eddig csak azt a pénztkapotam meg amit a cég fizet 15 napot már betelefonátunk ceglédreis hogy mi küldhessük be a tápénzes papirt de mai nepig nemtuttam feladni a többit mert nem érkedett be januárol a papirom meddig tarthatja vissz a cég a papirokat mert már eltelt najdnem 4 hónap ! hogyan tudom kiszámolni körülbelül kiszámolni hogy mennyi tápénztkapok ha órabérbe vagyok bejelentve ??és kaptam az orvosomtol adókedvezményröl papirt amit bekelett küldjek a cégnek de ugy külték a 15 napot hogy levonták amit álitolag nem kelettvolna hogyan müködik ez az ado kedvezményakkor mivel veszélyesztetett terhes vagyok !
köszönöm

Dödölle1 # 2012.01.05. 09:28

banka 2012.01.05. 10:08 Sziasztok! Nekem 2011 december 1-én volt egy munkahelyi balesetem amikor is eltörtem a bokám. Sajnos 2011 december 31-én lejárt a szerződésem. A munkaügyi központban azt mondták hogy már nincs passzív táppénz.Azt szeretném megkérdezni ha tud nekem ebben segíteni valaki, hogy ez arra is vonatkozik akinek üzemi balesete volt? Köszönöm a segítséget!

Nem, arra nem vonatkozik!!!!

A sima, T.46.§ szerinti táppénz esetében valóban nincs "passzív" táppénz, azonban a határozattal elismert T.51-55. § szerinti üzemi baleset esetén a baleseti táppénz a munkaviszony megszűnése után is folyósítható!!!!

Bővebb tájékoztatásért forduljon az üzemi TB kifizetőhelyhez, vagy a Kormányhivatalba olvadt Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

T=1997. évi LXXXIII törvény.

pazs # 2012.01.05. 09:19

Senkinek sincs passzív táppénz.

banka # 2012.01.05. 09:08

Sziasztok! Nekem 2011 december 1-én volt egy munkahelyi balesetem amikor is eltörtem a bokám. Sajnos 2011 december 31-én lejárt a szerződésem. A munkaügyi központban azt mondták hogy már nincs passzív táppénz.Azt szeretném megkérdezni ha tud nekem ebben segíteni valaki, hogy ez arra is vonatkozik akinek üzemi balesete volt? Köszönöm a segítséget!

pazs # 2011.12.30. 15:44

sebaj :)

akkor már nem tudja utólagosan kijelenteni???”dehogynem. Egyoldalú intézkedés, indokolás nélkül.

ugye jól tudom hogy betegácsiban nem lehet munkaviszonyt megszüntetni még próba idő alatt sem???
Alapesetben jól tudod, de a próbaidő pont kivétel :(, akkor lehet: indokolás nélkül, egyoldalúan, bármikor a próbaidő alatt.

és ha leakar valamit vonni a pénzéből arról neki egy papírt kell írnia jól tudom???
ööö... ha úgy érted, hogy egyoldalúan nem vonogathat, csak a munkavállaló hozzájárulásával vagy bírói ítélettel, akkor jól tudod.

A telefonálás nem használ, írjatok tértivevényes levelet.

crazygee # 2011.12.30. 14:54

kedves Pazs az elöbb véletlenül pasz lettél :):) bocsánat!!!

de mivel mi dec 27.én telefonon beszéltünk a cégvezetővel (akkora sikerült elérni, mert üresek az irodák pl székhely, telephely) de mi említettük hogy kórházban van ugyebár akkor már nem tudja utólagosan kijelenteni??? és ugye jól tudom hogy betegácsiban nem lehet munkaviszonyt megszüntetni még próba idő alatt sem???

és ha leakar valamit vonni a pénzéből arról neki egy papírt kell írnia jól tudom???

pazs # 2011.12.30. 14:47

A cég kihagyásával nehéz lesz, mert ugyan pl. az OEP és a NAV tud tájékoztatást adni, de péntek délután van...

Ha édesapád próbaidőn volt, akkor egyoldalúan, indokolás nélkül bármikor megszüntethető a munkaviszonya, úgyhogy nem tudtok az ellen tenni, ha eddig nem jelentették volna ki, akkor ne tegyék... de ha nem tették volna, azóta is járna a munkabér/betegszabadság/táppénz, amit a cégnek kell (részben) állnia, úgyhogy hülyék lettek volna nem kijelenteni.

hogy mivel nem tartanak igényt a munkájára ezért semmilyen papirra nem kell várnia
ez nem igaz, menjen az írásbeli felszólítás.

a pénzét pedig a nov és dec havit pedig január 10. én kapja meg.

A pénzét legkésőbb a munkaviszony megszűnését követő 3. munkanapon kell(ett volna) megkapnia, szólítsátok fel erre is írásban. Jár rá kamat, de az nem lesz valami sok.

Ha nem fizet a cég vagy nem kapnátok meg a papírokat, menjetek be a munkaügyi bíróságra panasznapon, ott segítenek megírni a keresetlevelet.

A segélyekben (sajnos? szerencsére?) nem vagyok otthon.

crazygee # 2011.12.30. 14:39

Kedves pasz

köszi a gyors reakciót!!! a következő van!! hogyan tudom ellenőrizni hogy van-e még munkaviszonya??? de úgy hogy a cégét kihagyjam a dologból hogy ne hogy gyorsan kijelentsék?? továbbá a cég telefonon azt állította, hogy mivel nem tartanak igényt a munkájára ezért semmilyen papirra nem kell várnia a pénzét pedig a nov és dec havit pedig január 10. én kapja meg.

és milyen lehetősége van hogy ne maradjon pénz nélkül milyen segélyeket kérhet igényelhet elötte kb egy évig volt mukanélküli most pedig kb 2 hónapig volt bejelntve?

én is tudom hogy papirokat kell kapnia mert jövedelmet kapott stb...

pazs # 2011.12.30. 14:22

Passzív táppénz már nincsen. A papírjait december 16-ig meg kellett volna kapnia, szólítsátok fel a munkaadót írásban, hogy adja ki. Ha nem teszi, perelnetek kell.
Ha nem "jelentették ki" (azaz nem szűnt meg a munkaviszonya), akkor viszont igazolatlanul hiányzik december 13 óra (gondolom, azóta nem járt a munkahelyén), ami meg rendkívüli felmondási ok.

crazygee # 2011.12.30. 14:20

sziasztok a segítségetekre lenne szükségem az édes apámat 2011,12,13.-án kirúgták a munka helyéről próba idő alatt de a mai napig semmiféle papírt nem kapott meg. közben édes apám pszichiátriára került, onnan pedig rehabilitációs kezelésre jár... a kérdésem az volna hogy ha esetleg nem jelentették ki még a munkahelyéről akkor mi a helyzet?? ha pedig már ki jelentették de nem kapta még meg a papírjait akkor kaphat-e passzív táppénzt vagy milyen megoldás van erre?? hova kell fordulni ezzel kapcsolatosan
kérlek segítsetek nagyon fontos!!! előre is köszönöm!!!

Dödölle1 # 2011.11.22. 11:45

A 2011.07.01. után bekövetkező keresőképtelenségek esetén a "passzív" táppénz intézménye megszűnt, azaz így sem jár a passzív táppénz.

Amennyiben indokolt, azaz betegsége hosszú időn át tartó, a foglalkozás különös veszélye során alakult ki, úgy orvosa kezdeményezheti a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárást az OMMF-nél.
A feltételei, mint ahogyan érzékeltettem elég szigorúak!!!)

tünüs # 2011.11.22. 10:22

Megszeretném kérdezni,hogy van-e még passzív táppénz.November 26-ával jár le a szerződésem és valószínűleg már nem lesz hosszabítás.időközben a munkahelyemen csavarozás miatt kezdődő ínhüvelygyulladást kaptam és gyógyszert meg krémet kaptam rá de én attól függetlenül bár kezelem de dolgozom vele,mert kell a meló.Főnököm is tud róla de attól függetlenül nem tett el a csavarozásról vagyis nagyon fáj a kezem és nem javul.Így sem jár a passzív táppénz vagy mit tegyek?Előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.07.29. 07:12

Szerintem megszünt a passzívtáppénz intézménye

hhhhh # 2011.07.29. 06:30

Július 13,-án kerültem táppénzre ma voltam az orvosnál és mivel nem látta rendeződni a problémám nem írt ki dolgozni. A táppénzes papírt amit adott kivittem a munkahelyemre, ahol közölték hogy leépítés van e hónap végén lejár a szerződésem és nem kapok új munkaszerződést, én sem és még sokan. Lehetek e passzív táppénzen, vagy menjek vissza az orvoshoz hogy szüntesse meg a táppénzemet. Köszönöm válaszát előre is. Marika

note # 2011.07.01. 07:58

Kérdésem a következő.
Aznap történt munkabalesetem "még munkaidőben"mikor meg szűnt a munkahelyem.Az OEP határozata alapján 1 évig
lehetek táppénzen.Mivel egy komoly térdműtét vár rám
így valószínű meg is lesz az 1 év.Nekem valamit befolyásol az új törvény?
Köszönettel:

Dödölle1 # 2011.06.29. 09:47

Csak sajtóhír van, kihirdetett jogszabály -tudomásom szerint- egyelőre nincs.

Döntött a parlament, 2011. június 30-át követően kezdődő keresőképtelenség esetén megszűnik a passzív táppénz.

269 igen szavazattal, 45 nem ellenében elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az egészségügyi salátatörvény célja a Széll Kálmán Tervben foglaltak maradéktalan végrehajtása.

escargot # 2011.06.24. 16:05

Üdvözletem!

Meg tudnátok mondani, mikortól szűnik meg a passzív táppénz?

Köszönöm

dolgozolaany # 2011.06.18. 13:59

Kedves Mindenki!

Passzív táppénzzel kapcsolatban lenne kérdésem: csoportos létszámleépítés volt nálunk, jelenleg a felmondási időmet töltöm, ami kedden 21-én jár le, tehát ez a munkaviszonyom utolsó napja. A kifizetések (felmondási idő+ végkielégítés) már megtörténtek május elején.
Fogfájással mentem orvoshoz 3 hete, de 2 szájsebészeti műtét lett belőle. A 2. műtétem hétfőn, 20-án lesz. El tudok-e menni passzív táppénzre, mivel a munkaviszonyom utolsó napja 21-e, vagy nem, mert minden kifizetés megtörtént, a papírokat is megkaptam májusban és csak papíron van még munkaviszonyom???

Ha nem vagyok jogosult, akkor a munkaügyi központba kell mennem, ezt tudom, de a műtét után a gyógyulási idő kb. 2 hét és ezért lenne jó, ha jogosult lennék a P.Táppénzre.

A segítséget előre is köszönöm!

Évi

PKKata # 2011.06.01. 08:02

Tisztelt Szakértők!

Azt már lehet tudni, hogy mikortól szűnik meg a passzív táppénz?
Olyan helyzetbe kerültem, hogy sajnos nagyon nem lenne mindegy, hogy ki tudom-e használni, vagy nem :(
Június 30-ával lejár a határozott idejű munkaviszonyom egy állami szervezetnél (EU elnökség végével), addigra 5 hónapos kismama leszek (október 27-re vagyok kiírva), így esélyem sincs munkát találni TGYÁS-ig. Meghosszabbítani ugyanemiatt (+ amiatt, hogy 4-en várnánk helyre) nem fognak.
2009 októbere óta dolgozom, így a kellő időm megvan, hogy kaphassak normális TGYÁSt, GYEDet, de szeptember végéig nem mehetek TGYÁS-ra. Hogy addig is meglegyen a biztosítottságom, azt gondoltam, hogy a kettő közti időben kihasználnám a passzív táppénzt + elmennék munkanélkülire, de lehet, hogy csak munkanélküli lehet belőle? És mi lenne a helyzet, ha már most elmennék téppénzre terhesállományba? A dokim már többször ki akart írni, mert nagyon meleg van a munkahelyemen és a stressz sem kevés, ami alapján régen beleférek a veszélyeztetett kategóriába.

Nagyon szépen megköszönöm bárki válaszát, segítségét.

Üdv, Kata

végrehajtó1 # 2011.05.12. 12:49

Látszat intézkedések.

Ezeket a cselekményeket eddig is lehetett büntetni...

Dödölle1 # 2011.05.12. 12:43

Szigorítják a táppénzszabályozást

Megszűnik a passzív táppénz - erről döntött a kormány.

Azzal indokolták, hogy ezt a fajta ellátást sokszor nem valódi betegség miatt veszik igénybe. Arról is döntés született, hogy a jövőben az az orvos is köteles lesz fizetni, aki jogosulatlanul állapította meg egy betegnél a táppénzt.

A táppénzt érintő több változásról is döntött szerdai ülésén a kormány. Ezek egyike, hogy megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás, mert azt sokszor nem valódi betegség miatt veszik igénybe.

Nagy Anna kormányszóvivő szerint, aki valóban beteg, annak táppénzellátásban kell részesülnie, aki pedig a munkanélküliség elől menekül, azt az álláskeresésre kell, hogy ösztönözze a rendszer.

A kormány arról is döntött, hogy soron kívüli ellátásra jogosult az, aki táppénzen van. Így ha az orvos akár diagnózis, akár terápia miatt ellátást rendel el, akkor soronkívüliséget biztosító beutalót adhat a betegnek. Ennek van egy feltétele, mégpedig, hogy a beteg 15 napja táppénzen legyen.

Szigorítás emellett, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy betegnél a táppénzt, köteles lesz maga is visszafizetni a felvett pénzeket. Nagy Anna szerint ennek az a nyilvánvaló üzenete, hogy nem fogadható el, hogy a közpénzek kárára bárki visszaéljen az ilyen jellegű ellátásokkal.

További változás a pénzbeli ellátások iránti igényekhez kapcsolódik. A jövőben ugyanis - az adóbevalláshoz hasonlóan - elektronikus úton is be lehet nyújtani ezeket az igényeket. Az ehhez szükséges program az Országos Egészségbiztosítási Pénztár oldalán érhető el - világított rá Nagy Anna.

Április 30-tól már voltak változások, akkor a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének felső határa: míg korábban a minimálbér legfeljebb 400, úgy mostantól csak 200 százaléka lehet, vagyis nem haladhatja meg a napi 5200 forintot.

Két évre is börtönbe kerülhet ezentúl a táppénzcsaló

A közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét kezdeményezi a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával - jelentette be a kabinet döntését a kormányszóvivő.

Nagy Anna elmondta: a módosítás értelmében új fogalom épül be a Btk.-ba: a költségvetési csalás. Eszerint bárki, aki közpénzekkel él vissza, az 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható.

A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a Btk. hatékonyabban tudja megvédeni a költségvetést. Nagy Anna szerint a módosítás sok kiskaput lesz képes bezárni és "minden, költségvetésnek kárt okozó cselekmény bekerül a látótérbe." A költségvetési csalás alá tartozik például az adócsalás, a munkáltatással összefüggő csalás, a csempészet, az áfa-csalás, vagy a jövedéki adócsalás is.

További újdonság, hogy akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki visszaél a társadalombiztosítási, szociális, vagy más jóléti juttatással, így például a rokkantnyugdíjjal, vagy a táppénzzel. Ennek a bűncselekménynek 20 ezer forint lesz az értékhatára

Dödölle1 # 2011.04.22. 06:34

totyikabt 2011.04.21. 21:15

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 62. § (1) szerint: A táppénz iránti igényt a biztosítottnak a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztatónál kell bejelenteni.

(2) A táppénz iránti igényt a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhely, egyéb esetben az egészségbiztosító bírálja el és folyósítja.

A fenti jogszabályok alapján tehát: a táppénzes papírt ( orvosi igazolást) -munkaviszony megszűnése esetén- a volt munkáltatóhoz kell elvinni, leadni. Ha ott van TB kifizetőhely a táppénzt ők folyósítják.
TB kifizetőhely általában ott van, ahol a cég alkalmazottainak a száma eléri a 100 főt. Az, hogy van-e kifizetőhely az adott cégnél, vagy nincs azt a cég munkaügyi-tb ügyintézője, esetleg a könyvelője vagy a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztálya, tudja megmondani.

Ha nincs akkor a volt munkáltató „Foglalkoztatói igazolás“ nyomtatványt köteles kiállítani és az előírt okmányokkal (TB. igazolvány, táppénzes papírok stb.) 5 napon belül köteles megküldeni a munkáltató székhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének . Ekkor a táppénzt Ők folyósítják.

A 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 37. § (1) szerint: Ha a foglalkoztatónál társadalombiz¬tosítási kifizetőhely (a továbbiakban: kifizetőhely) nincs, a foglalkoztató a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyedre, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó igény elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal – gyermekgondozási díj iránti igény esetén az igénybejelentéssel – együtt 5 napon belül a székhelye (telephelye) szerint illetékes Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének megküldi.

A foglalkoztató a foglalkoztatói igazolásokat két példányban köteles kiállítani, és annak egy példányát öt évig megőrizni. Ezen nyomtatvány a www.oep.hu honlapról letölthető.

Jó tudni, hogy a Ket. novella és a hozzá tartozó egyéb TB. jogszabályok módosítása következményeként a táppénz igényt a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató elektronikusan is beküldheti a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének. (Kivétel: Nem küldhető be elektronikusan a TB igazolvány és a szigorú számadású jövedelemigazolás. Részletesen lásd a Kormányrendelet vonatkozó szakaszait.)

A foglalkoztató az igény, illetve igazolások átvételét (beérkezését) hitelt érdemlő módon –azaz átvételi elismervénnyel- köteles igazolni.

ez idő alatt lehet -e a munkaügyi központhoz fordulni munkanélküli segélyért, vagy csak a passzív táppénz lejárta után kell megkeresni?

Egyidejűleg két ellátás nem folyósítható! Természetesen igényelhet álláskeresési járadékot, azonban azt csak a táppénz lejártát követően fogják megállapítani.

Amikor jelentkezik a Mügyi Központban kérni fogják a TB igazolványát amit viszont le kell adni a tp. igénnyel és amely okmányt csak akkor fogja visszakapni, ha a táppénz ellátás utolsó részletét is leszámfejtették, illetve az ellátás tartamát ezen okmányba bevezették.

totyikabt # 2011.04.21. 19:15

Szeretném megkérdezni, hogy passzív táppénz esetén ki lesz a folyosító, ki fogja a táppénz összegét utalni. A volt munkáltatómat kell megkeresni a táppénzes papírral, vagy a tb-hez kell vinni?
Illetve ez idő alatt lehet -e a munkaügyi központhoz fordulni munkanélküli segélyért, vagy csak a passzív táppénz lejárta után kell megkeresni?
Választ előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2011.03.17. 09:12

Tegnapi hír:

Felére csökken a táppénz
2011. március 16. 17:42

Az államháztartási törvényhez beterjesztett javaslat értelmében a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett.