passzív táppénz


Dödölle1 # 2010.04.18. 07:55

Abahazi 2010.04.16.

„üdvözlöm!
következö kérdésekben kérném a segitséget:

a táppénzt az állam vagy a munkáltató fizeti”?

Ha a munkahelyen működik TB kifizetőhely úgy a fizetéssel együtt a munkáltató fizeti.
Amennyiben a munkahely nincs TB kifizetőhely (főszabály szerint ha cégnél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg tartósan a 100 főt) a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár.

mi az ‚aktiv‘ és a passziv táppénz közti különbség”?

Aktívnak a munkaviszony alatt, passzívnak a munkaviszony megszűnése után folyósított táppénzt nevezzük.

Különbség: A passzív csak 30 napig folyósítható, a volt munkáltató nem fizeti ki annak az 1/3-át, és a napi összegének van egy alacsonyabb korlátja mint az aktív táppénznek.

illetve a munkaviszony megszűnését követő 3 napban kérhetem a táppénzt,DE kérhetem e utána?

A táppénz igényt 6 hónapra visszamenőleg lehet előterjeszteni. (Magyarul ha az orvosi igazolásokat 6 hónapon belül bármikor leadod -és jogosult vagy rá- azt kifizetik.) Az orvoshoz viszont azonnal és nem majd csak 6 hónap múlva kell elmenni!!!

7 hónapja dolgozom és május 1.-től megszűnik a munkám.elötte nem dolgoztam.igaz e hogy ‚csak‘ 7 hónapig járna maximum a táppénz?

a választ előre is köszönöm!
erzsébet

Nem, nem igaz. a munkaviszony megszűnése után csak 30 napig folyósítható táppénz függetlenül attól, hogy előtte 2 hónapot, 7 hónapot, vagy 7 évet dolgoztál.
Bővebb információért javasolom, hogy keresd fel a REP PEEO Osztályvezetőjét, illetve olvasd vissza az előző hozzászólásaimat.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.04.18. 07:45

üdvözlöm!
következö kérdésekben kérném a segitséget:

a táppénzt az állam vagy a munkáltató fizeti”?

Ha a munkahelyen működik TB kifizetőhely úgy a fizetéssel együtt a munkáltató fizeti.
Amennyiben a munkahely nincs TB kifizetőhely (főszabály szerint ha cégnél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg tartósan a 100 főt) a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár.

mi az ‚aktiv‘ és a passziv táppénz közti különbség?

illetve a munkaviszony megszűnését követő 3 napban kérhetem a táppénzt,DE kérhetem e utána?
7 hónapja dolgozom és május 1.-től megszűnik a munkám.elötte nem dolgoztam.igaz e hogy ‚csak‘ 7 hónapig járna maximum a táppénz?
a választ előre is köszönöm!
erzsébet

Abahazi # 2010.04.16. 16:27

üdvözlöm!
következö kérdésekben kérném a segitséget:

  • a táppénzt az állam vagy a munkáltató fizeti?
  • mi az 'aktiv' és a passziv táppénz közti különbség?
  • illetve a munkaviszony megszűnését követő 3 napban kérhetem a táppénzt,DE kérhetem e utána?
  • 7 hónapja dolgozom és május 1.-től megszűnik a munkám.elötte nem dolgoztam.igaz e hogy 'csak' 7 hónapig járna maximum a táppénz?

a választ előre is köszönöm!
erzsébet

Dödölle1 # 2010.04.13. 11:55

kissho2010.04.13. 13:26

Dödölle, ez igen, szeretnék ilyen okos
lenni én is :-))))

A látszat csal. :)

Köszönöm a gyors és kimerítő válaszodat!
Szívesen.

"A kisdobos ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget."

Üdv. :)

kissho # 2010.04.13. 11:26

Dödölle, ez igen, szeretnék ilyen okos lenni én is :-))))
Köszönöm a gyors és kimerítő válaszodat!
Mivel friss bérszámfejtő lap éppen van nálam, ezért rögtön tudom mondani, hogy a bruttó 560000 volt, nettó 46480, ja és startkártyás mert gyes-ről visszatérő voltam. Mivel te nagyobb összegekkel számoltál ezért ebből tuti valami nagyon kis összeg jönne ki.
De akkor legalább nem kell kicsit se csalnom, a lelkem is nyugodtabb lesz, megyek a munkanélkülibe, az álláskereső segély úgy tudom huszonvalamennyi ezer.....
Remélem jogosult leszek rá, akkor nyomozok ez irányba.
Köszönöm mégegyszer!

Dödölle1 # 2010.04.13. 07:39

kissho 2010.04.13. 09:08

Ápr. 30-án megszűnik a munkaviszonyom, közös megegyezéssel, bezár a cég. Passzív táppénzt szeretnék igénybe venni vagy munkanélkülire menni, számítana minden fillér és nem tudom mi érné meg jobban. 6 órás munkaviszonyban voltam az elmúlt egy évben minimálbérre bejelentve. kissho 2010.04.13. 09:08 -------------------------------------
Válasz:

A táppénz havi bruttó összege -a megadott adatok alapján és nagyon leegyszerűsítve- kb. az előző évi, 71.500 Ft-os minimálbér 50%-a, azaz 35.750 Ft.- lesz.

(Természetesen ez akkor igaz, ha az előző évben nem volt kieső napod, nem részesültél betegszabadságban,bár 6 órás voltál, de a teljes minimálbért megkaptad.)

Amennyiben a munkahelyen működik TB kifizetőhely úgy a TB ügyintéző, ha nincs úgy a REP PEEO Osztályvezetője tud bővebb felvilágosítással szolgálni.

--------
  • Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

kissho # 2010.04.13. 07:08

dödölle, igazad van. Csak ez egy nagyon hajtós munkahely, pont 1 hete műtöttek, de jöttem dolgozni, mert itt akkor van bérem ha dolgozom. Pedig fájdalmaim és egyebek vannak. Ezért csak egy kicsit csalnék, még ha ez még elítélendő is.....

hhhhh # 2010.04.12. 12:25

Köszönöm!

nandy # 2010.04.12. 12:14

Szólítsd fel írásban, lehetőleg tértis levéllel, a fizetésre, megfelelő határidő kitűzésével (pl. 8 nap)

hhhhh # 2010.04.12. 12:00

Tisztelt nandy4
Már nagyon sok segítséget kaptam tőled. Íme lenne egy új kérdésem, a volt munkáltatóm egy évnyi szabadságot nem fizetett ki nekem papíron sem. 27 nap szabadságot fizetett ki a kb 60 nappal szemben. Mi a teendőm, hogy érvényesítsem a jogaimat pontosabban hol kell intézni. A volt munkáltatóm egy önfejű ember, beszélni vele nem lehet, persze ha neki kellene fizetni.
Köszönöm!

Dödölle1 # 2010.04.12. 11:34

kissho 2010.04.12. 13:14
Passzív táppénzt szeretnék igénybe venni vagy munkanélkülire menni....
kissho 2010.04.12. 13:14

Tisztázandó: Keresőképtelen beteg vagy?

Úgy tűnik, hogy nem. Ebben az esetben pedig "joggal való visszaélésnek, illetve a TB jog nem rendeltetésszerű használatának minősíthető a "terved".

A "passzív" táppénz nem szociális ellátás!

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

45. § (1) A betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott.

(2) A keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 30 napon át;

44. § Keresőképtelen,

  1. aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;
  2. aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
  3. akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.
kissho # 2010.04.12. 11:14

Sziasztok!

Meglepő módon segítséget szeretnék kérni. Ápr. 30-án megszűnik a munkaviszonyom, közös megegyezéssel, bezár a cég. Passzív táppénzt szeretnék igénybe venni vagy munkanélkülire menni, számítana minden fillér és nem tudom mi érné meg jobban. 6 órás munkaviszonyban voltam az elmúlt egy évben minimálbérre bejelentve.

nandy # 2010.04.04. 21:37

A volt munkáltatónak. Lehetőleg vetesd át vele, hogy később ne tudja letagadni...

hhhhh # 2010.04.04. 15:27

Köszönöm nandy!
És kinek kell adjam a táppénzes papírt, tb vagy volt munkáltató?
Köszönöm

nandy # 2010.04.04. 10:07

Ha a munkaviszonyod megszűnt, akkor már csak passzív táppénzre vagy jogosult. De csak abban az esetben, ha április 3-ig bekövetkezik a keresőképtelenség.
Passzív táppénz 30 napig jár, egyszeri alkalommal további 30 nappal meghosszabbítható méltányosságból.

Nem biztos, hogy erre a pár napra vissza kell mondani a GYED-et, mert választhatsz a GYED és a táppénz között, kérdés, hogy melyikkel járnál jobban. Ha a GYED összege magasabb, mint a táppénzé lenne, akkor is vetesd magad betegállományba április 3-ig bezárólag, de csak a GYED lejárta utáni naptól kérjed a folyósítást.
Gyes-t viszont a p. táppénz lejártáig ne kérj, mert nem jár egyszerre mindkettő (hasonlóan a GYED-hez).

A táppénz alapja az az összeg lesz, amely alapján a GYED-et megállapították, de maximum a jelenlegi minimálbér 150%-a, azaz bruttóban max. 110.250,-Ft, ebből még vonnak szja-t, de ha adójóváírást kérsz, akkor az szja összege kevesebb lesz.

hhhhh # 2010.04.03. 12:29

Szia!
Igen, én vagyok az. Tehát március 31.-én a munkáltatóm kiadta a papírjaimat közösmegegegyezéssel. Nem dolgoztam közben csak szabadság megváltás volt március 31.-i dátummal, a gyedem lejár április 7.-én. Közben mélyvénátrombózis gyanújával kerültem orvoshoz, ajánlotta
nekem hogy kérjek táppénzt mert ez igen hosszú gyógyulás lesz. Közben mondjam le azt a néhány nap gyedet. Ez így lehetséges, és mi a táppénz alapja, a volt munkáltatómnak kell küldenem a táppénzes papírt. Köszönöm válaszod!

nandy # 2010.04.03. 10:39

Azért nem ártana elmondani az előzményeket, mert nehéz összekanalazni a különböző topikokból...

Te voltál az, akinek a GYED alatt lejárt a határozott idejű szerződése. Már csak azt kellene tudni, hogy mikor járt le a GYEd, és hogy azt követően dolgoztál akár egy napot is...

hhhhh # 2010.04.02. 15:26

Jó napot kívánok!
2010.03.31.-én megszünt a munkaviszonyom közös meggyezéssel, mától (04.02)táppénzen vagyok ha ez lehetséges. Ha igen, meddig jár nekem táppénz és mi a táppénz alapja. Folyamatos munkaviszonyom volt 3 évig.
Köszönöm!

siskin7 # 2010.04.01. 15:12

Köszönöm szépen!

Dödölle1 # 2010.04.01. 06:18

"a tegnapi táppénzes papírt sem jól adta, mert csak 7 napos, azt mondták…ehhez ne feltétlenül én értsek már"

siskin7 2010.03.31. 20:47

--
A háziorvos jogszerűen járt el akkor, amikor az első megjelenéskor "csak" 7 napra szóló nagyalakú orvosi igazolást állított ki.

Lásd:

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

10. § (1) A keresőképtelenség okát a 2. § (1) bekezdés a)-c) pontjaiban megjelölt orvos a biztosított dokumentációjában rögzíti,

továbbá kiállítja az 5. számú melléklet szerinti „Orvosi Igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba vételről” elnevezésű nyomtatványt.

Tartós keresőképtelenség esetén a keresőképtelenségi állomány 8. napjától a keresőképtelenség igazolására a 6. számú melléklet szerinti az „Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről” megnevezésű, nyomtatványt kell - legalább 2 hetenként - kiállítani.
Az 5. és 6. számú mellékletek szerinti igazolásokat az orvos munkahelyi és személyi orvosi bélyegzője olvasható lenyomatával, valamint aláírásával ellátva és a rendelő címét feltüntetve kell a beteg részére átadni.

(2) A kórházi kezelés idejét az „Igazolás fekvőbeteg-gyógyintézetben történő gyógykezelésről” elnevezésű, 7. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell igazolni.

anne01 # 2010.03.31. 19:02

siskin7

Kezdő táppénzes papírt (négyzet alakút) mindig 7 napról állítják ki.

siskin7 # 2010.03.31. 18:47

Először is, nagyon szépen köszönöm a választ!
De mielőtt szó érné a ház elejét: az nem az én hibám, hogy ,,meg lehet vele beszélni" ilyen dolgot. Én nyílt lapokkal játszottam, mondtam neki, mit szeretnék, ő mondhatott volna NEM-et, mert mire fel?..Mindenesetre adott beutalót a pszichiátriára, ahol már ismernek...nem fontos. Teljesen elfogadtam volna, ha nem teszi meg, mert jogos...de nem azért teszem, mert sokan mások is megteszik. Igen, megtehetik, olyan az orvos.
Mindenesetre maradok magammal annyiban, hogy a tegnapi táppénzes papírt sem jól adta, mert csak 7 napos, azt mondták...ehhez ne feltétlenül én értsek már..szóval holnap megyek vissza, aztán letisztázok mindent, úgy a legjobb.
De mindenesetre még egyszer köszönök mindent!

nandy # 2010.03.31. 08:32

De az orvosokat végigellenőrizni nyilván macerásabb, mint egy-két mondatot átjavítani a törvényben :((
Sajnos az adózás terén sem jobb a helyzet...

Dödölle1 # 2010.03.31. 08:09

Tulajdonképpen egyetértek. :)

Egyjogász # 2010.03.31. 07:18

Ja, hát igen, a kérdező is így fogalmaz:

"A háziorvossal megbeszéltem, hogy szeretnék passzív táppénzen lenni"

Mondjuk, előző beírásom szerint, én nem a passzív táppénzt csökkentettem volna 30 napra, hanem az olyan orvosokat, akikkel "meg lehet beszélni", hogy az egyébként makkegészséges embert táppénzre vegye, úgy megbüntetném, hogy többet az életben ne jusson eszébe bárkit is kiírni kamuból táppénzre......