Munkaügyi bírság


Márkameggy # 2009.03.17. 07:56

Adva van egy megyeszékhelyen egy 2 fős családi kisvállalkozás. Egyik nem volt bejelentve, kiszabtak 200 ezer Ft munkaügyi bírságot (Met. 7. § (2) aa) pont). A szabálytalanság egyedüli volt, egyetlen munkavállalót érintett, és első ízben került sor ilyenre.

Ez milyen bírságmértéknek számít. Átlagosnak? Alacsonynak? Érdemes emiatt 8000 forintért fellebbezni? Ha igen, milyen körülményeket érdemes felhozni a fellebbezésben, hogy legalább mérsékeljék a bírságot? Részletfizetést lehet kérni? Itv-ben sehol nem találam, de államigazgatási fellebbezési eljárásban igényelhető illetékmentesség az Itv 33. §-n foglaltakon kívül?


Carnivorous Vulgaris

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.17. 08:02

Az biztos, hogy a másodfok nem növelheti a bírság mértékét. Szóval csak az illetéket kockáztatod.

Márkameggy # 2009.03.17. 08:51

Kösz. Akkor ha jól értem mindenképp érdemes, feltéve ha fel tud még rá áldozni ennyi fellebbezési illetéket.

Ahogy nézem, részletfizetés a végrehajtásban igényelhető a Ket. 135. § (1) bekezdés alapján. Előtte nem?

A bírságmértékkel kapcsolatban megköszönnék még véleményeket, mert nem ismerem a gyakorlatát, hogy mennyit szoktak kiszabni ilyen egyszeri esetekben és fellebbezéskor van-e rá reális esély, hogy csökkentsék a bírságot. A delikvens ugyanis tényleg nem tud ennyit kiköhögni alacsony forgalom mellett és akkor lehet nem kéne még értelmetlenül elherdálni 8000-et.

Úgy tudom, hogy az "egyszeri alkalommal ingyenesen tevékenykedett az adott személy, és igazából nem dolgozik ott" szokásos védekezőszöveggel érvelve felesleges rájátszani a bírság eltörlésére, mert nem szokott bejönni, tekintve, hogy minden bírságolt ezt a kifogást hozza fel. Vagy mégis érdemes?


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2009.03.17. 09:19

Előbb kimaradt:
Ahogy olvasom a Met. 7. § (7) alapján a bírság az okozott hátrány nagyásághoz is igazodik, és így ilyen formán, nem lehet megúszni kevesebből a bírságot, mint amennyi a bejelentett munkavállaló után a járulékok és közterhek együttes összege lett volna. Jól értem?


Carnivorous Vulgaris

Munkaügyi Szaktanácsadó # 2009.03.17. 19:49

Nos, az alapvető tévedés, hogy a II. fok nem változtathat a munkaügyi bírság összegén. Láttam már olyat, amikor a II. fok megemelte az I. fokon kiszabott munkaügyi bírságot. Ugyanakkor jelen esetben ez nem várható, a "maximumot" kapta az ügyfél.

Bírságot csökkenteni a II. fok csak akkor fog, ha az I. fokú határozat meghozatala előtt a munkaügyi szabálytalanság megszüntetésre került, vagyis be lett jelentve az ellenőrzés napjára az érintett munkavállaló.

A munkaügyi bírságot 100%, hogy eltörlik, ha a munkavállaló NEM ELLENÉRTÉK fejében végezte munkát, hiszen a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. tv világosan kimondja, hogy a munkaügyi ellenőrzések csak azokra a foglalkoztatásra irányuló olyan jogviszonyokra terjednek ki, ahol a munkavégzés ellenérték fejében történt. E tekintetben a helyszíni ellenőrzés során készült tanúmeghallgatási jegyzőkönyv tekintendő elsősorban irányadónak.

Méltányosságból történő bírság csökkentésre csak akkor van esély, ha a foglalkoztató egyéni vállalkozó, őstermelő vagy magánszemély. Bt, Kft, Rt, Kht kapcsán méltányosság gyakorlására nincs mód!

Egyebekben esélytelen, ötéves OMMF gyakorlattal a hátam mögött mondom!

Márkameggy # 2009.03.18. 05:03

Köszönöm a gyakorlati összefoglalót.


Carnivorous Vulgaris

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 08:19

Ha látni láttál is olyat, az jogellenes volt. A Ket. tiltja, hogy az ügyfél fellebezésére lefolytatott jogorvoslatban a mérlegelési jogkörben meghozott első fokúnál terhesebb határozat szülessen. [Ket. 105. § (1)]

Munkaügyi Szaktanácsadó # 2009.03.18. 15:22

Igazad lehet, akkor még Áe volt érvényben, nem Ket!

www.munkaugyi-szakerto.hu

berkibarbara # 2009.09.08. 08:51

Tisztelt Szakértő!

2009 évben 3 hónapja üzemeltettem egy Élelmiszer jellegű kisboltot, ahol 2 alkalmazottam dolgozott változó munkarendben. A munkaügyi ellenőrzésnél megállapították, hogy az egyik alkalmazott Április hónapban 5,5 órával túllépte a havi munkaidő keretet, és mind a két alkalmazott (39 és 3 alkalommal) éjszakai munkaidőben dolgozott, mivel reggel 5:30-tól 21:00-ig vagyunk nyitva.
2007 óta vagyok magánvállalkozó, de hosszab nyitva tartású üzletet 2009.0.05. óta üzemeltetek, és sajnos nem tudtam, hogy ilyenkor az alkalmazottaknak éjszakai pótlékot kellett volna fizetnem.
A munkaügyi ellenőrzés után 1 héten belül ki is fizettem az alkalmazottaknak a bérpótlékok, melyet el is fogadtak, de ettől függetlenül megbüntettek 50.000.-ft-ra, mert megsértettem Mt 146. § (1) és Mt. 147. § (1) és (2) törvényeket.
Segítséget szeretnék kérni, hogy érdemes-e ilyenkor fellebbezést benyújtani?
És ha igen akkor milyen indokokat írjak a fellebbezésembe, hogy esélyem legyen az eltörlésre, vagy csökkentésre?
Nagyon SZÉPEN KÖSZI A SEGÍTSÉGET: BARBI

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 08:57

*

berkibarbara # 2009.09.08. 09:19

Tisztelt KBS!
Nem tudtam elolvasni a válasz, légyszi írd le mégegyszer.Nagyon várom a segítségedet.
Köszi:Barbi

berkibarbara # 2009.09.09. 08:48

Kedves Béla!

2009 évben 3 hónapja üzemeltettem egy Élelmiszer jellegű kisboltot, ahol 2 alkalmazottam dolgozott változó munkarendben. A munkaügyi ellenőrzésnél megállapították, hogy az egyik alkalmazott Április hónapban 5,5 órával túllépte a havi munkaidő keretet, és mind a két alkalmazott (39 és 3 alkalommal) éjszakai munkaidőben dolgozott, mivel reggel 5:30-tól 21:00-ig vagyunk nyitva.
2007 óta vagyok magánvállalkozó, de hosszabb nyitva tartású üzletet 2009.01.05. óta üzemeltetek, és sajnos nem tudtam, hogy ilyenkor az alkalmazottaknak éjszakai pótlékot kellett volna fizetnem.(sőt a könyvelőm sem tudott róla)
A munkaügyi ellenőrzés után 1 héten belül ki is fizettem az alkalmazottaknak a bérpótlékok, melyet el is fogadtak, de ettől függetlenül megbüntettek 50.000.-ft-ra, mert megsértettem Mt 146. § (1) és Mt. 147. § (1) és (2) törvényeket.
Segítséget szeretnék kérni, hogy érdemes-e ilyenkor fellebbezést benyújtani?
És ha igen akkor milyen indokokat írjak a fellebbezésembe, hogy esélyem legyen az eltörlésre, vagy csökkentésre?
Nagyon SZÉPEN KÖSZI A SEGÍTSÉGET: BARBI

rozsa0703 # 2009.09.13. 09:18

Tisztelt Fórumozók!
Az a kérdésem lenne, hogy a kereskedelemben, vendéglátóiparban történő ellenőrzéskor (ÁNTSZ, Fogyasztóvédelem, Hatósági állatorvos) hibát talál, a működtető részére büntetést szab ki, akkor a munkáltató tovább adhatja-e a munkavállaló felé ennek kifizetését, ha a munkaszerződésben ez nem szerepel.
A válaszokat, a segítséget előre is köszönöm!

Rózsa

zz81 # 2009.09.13. 09:31

Tisztelt Barbi,

A törvény nem ismerése nem mentesít a büntetés alól, ez egy nagy alapigazság, ezért nem hiszem, hogy túl sok esélyed lenne megúszni a büntetést. (Jogban nem vagyok járatos, szóval ez csak kívülálló vélemény, nem szakemberként mondom).
Esetleg, ha a törvény egy -tól-ig határt ír elő büntetésként, kisírhatod, hogy az alsó büntetési határt fizesd meg, ha nem szándékos volt a hiba, és pótoltad a mulasztást.

merges # 2009.09.13. 15:58

Kedves Rózsa!

Csak úgy nem háríthatja tovább, és ilyen kikötést nem is tehet a munkaszerződésbe. Azonban, ha a büntetés a személyes közreműködésed/szabály-szegésed miatt kapta, akkor azt a MT felelősségi szabályai szerint továbbháríthatja feléd.

rozsa0703 # 2009.09.13. 21:57

Kedves Mérges!
Az történt,hogy a cég megvásárolt egy üzletet,áruval együtt,boltvezetőként dolgoztam ott,egy hét alatt kellett a régi üzletet leltároznunk,feltöltenünk,a régi készletet átnézni szav.idő szerint és átpakolni a cég elvárásai szerint,majd megnyitni,ez után kb.2-3 hétre a Kereskedelmi felügyelőség ellenőrzést tartott,pontosabban próbavásárlást.Ez azt jelenti,hogy az árut megveszi,kifizeti,és a pénztárnál szól,hogy próbavásárlás történt.Ezután tételesen megvizsgálják, hogy minden termék jól lett-e számlázva.A méréseknél a mérleg ki volt-e tárázva,az árak ki vannak-e helyezve,darab ár,kg-os ár ezeket mind figyelembe vették.Megvizsgálták azt is,hogy a Működési engedély,a Vásárlók könyve stb ki van-e helyezve.Sajnos a pénztáros az egyik terméket nem jól számlázta,mert nem volt rajta árcimke,és nem ment el megnézni a pontos árat.Ez volt a szabálytalanság,más minden rendben volt.
A cég emiatt kapott büntetést,amit ki is fizetett,de utólag a dolgozókra ráosztotta és kifizettette.
Ha cég nevére jött a büntetési határozat akkor neki kell fizetni,ha a dolgozó nevére jött volna akkor kellett volna fizetnie ugye?
Hasonló eset történt egy másik üzletben,ott a Hatósági Állatorvos talált lejárt fogyasztási idejű terméket,szintén büntetés lett a vége,és ezt is a dolgozók fizették ki.
Sajnos nem tudok tanácsot kérni senkitől,ezért írtam ide.
Nagyon szépen köszönöm a választ előre is!
Még annyit a Mt-ben nem találtam erre vonatkozó törvényt,hol lehetne ezeknek a dolgoknak utánanézni?

Köszönettel: Rózsa

nandy # 2009.09.13. 22:02

Nr. 166. §-tól írja.

nandy # 2009.09.13. 22:03

Bocsánat, Mt., azaz a Munka Törvénykönyve

merges # 2009.09.14. 06:41

A hatóságok az üzemeltető vállalkozást/vállalakozót vizsgálják. A büntetést nem is tudják az alkalmazottaknak kiszabni.

A felelősség megállapításánál vizsgálni kell, hogy a bírság kiszabás alapjául szolgáló cselekmény, kinek a munkaköréből adódott (kinek/kiknek a kötelezettsége lett volna pl. a szavatossági idő figyelése, vagy az árcímke felhelyezése, ill. ennek ellenőrzése, stb...). Ezeket a munkaköri leírásnak - ha nem is ilyen részletességgel, de - tartalmaznia kellene.

Györgyi76 # 2009.09.14. 10:33

Szép napot minden kedves szakértőnek, fórumozónak!

Nem tudom valójában hova passzolna a kérdésem, de remélem jó helyre írok és tudtok nekem segíteni.

Nemrég szültem, a szülés előtt GYES-en voltam a nagyobbik a gyerekkel.
Szülés után jeleztem a főnöknőmnek a szülés tényét( amivel természetesen tisztában volt, tudott róla értelemszerűen,hogy babát várok)

Kértem tőle a TGYÁS- igényléséhez szükséges papírok kiállítását.Ez volt 2009.június 12.-én.
Közben ő jelezte, hogy mondjam vissza a GYES-t.

De, mivel az első gyermekem születésénél is nehézségekbe került nekem kiállítania a TGYÁS-papírjaimat, így nem mondtam vissza a GYES-t, mivel nem akartam bevétel nélkül,pénz nélkül maradni két kisgyerekkel.

Teltek-múltak a hetek, többszöri kérés, telefonhívás után sem küldte a papírjaimat (amit én ugye nem tudtam így időben leadni) végül !! nagy nehezen, Július 31.-én!!! Tehát szülés után közel 2 hónappal küldte a papírjaimat az ügyintézés elindításához.

Augusztus elején,mikor végre sikerült asz OEP-felé leadnom a papírokat-jött a pofon, hogy nem kapom meg visszamenőlegesen a pénzemet és azt a közel 2 hónapot is elveszítem a 168 napig járó TGYÁS- állományból.

Kérdésem az lenne, ha tudom bizonyítani hogy a munkáltató késedelme miatt ért kár(hiszen tudta,hogy vissza kellene mondanom a GYESt- ezáltal bevétel nélkül maradtam volna- mégis nem kis kieséssel küldi a foglalkoztatói igazolást- tudok valamit tenni a MUNKÁLTATÓ-ellen? Mert változatlanul úgy vélem, kárt okoztak nekem azzal,hogy nem küldték időben a papírjaimat.

Segítségeteket előre is köszönöm !!

rozsa0703 # 2009.09.14. 12:56

Kedves Mérges,nandy!

Átolvastam a Mt. idevonatkozó részét,de sajnos a mi esetünkre nem találtam választ,ugyanis ezt a szakszöveget úgy lehet alkalmazni ha a jogban járatos
szakember végzi.Én sajnos nem vagyok jogász így most mehetek ügyvédhez,ami igen sokba kerül 65 ezer Ft a fizetésem,ha Munkaügyi Bírósághoz fordulok akkor fizetnem kell,vagy a per eredményétől függ, hogy kell-e ha igen kinek kell fizetni?
Ha Munkaügyi Bírósághoz fordulok akkor valószínű,hogy felmondanak,ha mégsem akkor csak azért nem mert végkielégítést kellene fizetni,de ha továbbra is megmarad a munkaviszonyom,biztosan úgy megkeserítik az életem(részben már így is az), hogy én nem fogom bírni idegekkel és én adom be a felmondásomat.
Egyszerűen nem tudom,hogy mit tegyek,így erkölcsileg és anyagilag is megalázva nagyon nehéz a választás!
A segítséget nagyon szépen köszönöm!

Rózsa

merges # 2009.09.14. 17:25

Kedves Rózsa!

Néhány mondat alapján, a körülmények és a tények teljes ismerete nélkül, nem lehet felelősen, pontos megoldást szolgáltatni. Dönteni sem tudunk helyetted, legfeljebb segíteni merre indulj.

Nem kell egyből bíróságra menni, igaz már nem kötelező az előzetes egyeztetés, de lehetséges. Valamint a Munkaügyi Felügyelőségek is jelenthetnek alternatívát, ha jogsértést tapasztaltok a munkáltató részéról. A jogi segítségnyújtásért sem feltétlenül kell fizetni, próbáld meg első körben pl. a Jogpont hálózatot:
http://www.jogpont.hu/

nandy # 2009.09.14. 18:01

Györgyi:

A TGYÁS hat hónapra visszamenőleg igényelhető, szóval nem veszett az ügyed.
Abban mindenkinek igaza van, hogy nem jár egyszerre gyes és TGYÁS, előbbit le kellett volna mondani, mielőtt az utóbbit igényled.

rozsa0703 # 2009.09.14. 21:25

Kedves Mérges!

Nagyon köszönöm,a Jogpontról még nem is hallottam,te voltál az aki felhívta a figyelmem erre a lehetőségre!
Köszönet még egyszer!
Rózsa

Bianconero # 2009.09.14. 21:51

Sziasztok!

Egy kis jogi segitséget szeretnék kérni.
Az eset röviden: munkáltató próbaidő alatt felmond, én szó nélkül elfogadom (1 köcsög volt), bemegyek elszámolni, ilyen-olyan jogtalan kamuval le akar húzni úúúúúgy, hogy még a nem kevés túlórát ki se fizeti, én nem értek egyet és megtagadom az általa kiszámolt pénz átvételét, mondván h akkor majd más úton fogom megkapni, erre ő nekem esik, dulakodás alakul ki, irodában borul minden.
A nagy döbbenet hatására (meg az eszemre hallgatva) vissza se ütöttem (utólag nagyon bánom)!! Gondoltam majd jól beperelem! Kamera nem látta, 1 kollega csak hallotta az egészet, de kötve hiszem h tanuskodna, féltené a szaros munkahelyét.
Nekem 1 fénykép és orvosi látlelet a sérülésekről a birtokomban.
Elsősorban arra lennék kiváncsi, hogy ilyen esetben nagyságrendileg mekkora összegű kártérítési igénnyel lehet élni a bíróságon??
Nagyon szeretném megszorongatni a keménykedő főnököt, csak hogy tudja már h mit lehet és mi az amit kurvára nem!!!!!!
Hallottam már olyan (jogi) véleményt, h olyan remek a magyar jogrendszer, h közel se biztos h én jönnék ki jól az ügyből! Főleg ha a (fül)tanu nem áll mellém, akkor hiába az orvosi látlelet.
Mondjuk ha ez így van, akkor sincs nagy gond .. akkor jönnek a farkastörvények ... de azért mindenképp szeretném legalább a letépett nyaklánc póló, látlelet stb. költségét kifizettetni a köcsöggel!!

Előre is köszi a figyelmet és esetleges segítséget!