Versenytilalmi megállapodás


marlenka # 2009.08.27. 09:49

Kedves Fórumozók!

2007 októberétől álltam munkaviszonyban (határozatlan munkaszaszerződéssel) a korábbi munkáltatómmal, ahonnan idén márciusban a válságra hivatkozva elbocsátottak. Több állásközvetítőnél is próbáltam új munkahelyet keresni, de a sikertelen próbálkozások után úgy döntöttem, hogy elfogadom a korábbi cégem konkurenciájának ajánlatát, és egyéni vállalkozóként kezdtem dolgozni nekik. Miután a korábbi cég értesült erről, felszólított, hogy azonnal hagyjam abba a tevékenységet, amivel rontom a cég gazdasági érdekeit.
Valóban van egy ilyen tétel a munkaszerződésemben (mint ahogy a cég valamennyi szellemi dolgozójának függetlenül a beosztásától), hogy a fizetésünk 10%-át arra vonatkozóan kapjuk, hogy 1 évig nem létesíthetünk olyan munkaviszonyt, vagy tagsági viszonyt, amely a munkáltató érdekeit sérti. Ez a bizonyos versenytilalmi korlátozás nem egy külön megállapodás, hanem a munkaszerződés része, amelyet a munkabérben való megállapodás után írtak bele a szerződésbe, tehát kénytelenek voltunk aláírni.
A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok, ha perre viszik az ügyet, és esetleg veszítek? Csak a 10%-okat kell visszafizetnem, vagy egyéb kártérítési kötelezettségem is lehet?
A jelenlegi munkámat semmiképp sem szeretném feladni, mert valamiből el kell tartanom a családomat, és a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy találnék más munkát.

Előre is köszönöm a válaszokat!