Megbízási szerződés


Apa50 # 2018.05.08. 12:59

Tisztelt Szakértők!

Műszaki tanárként dolgozom (heti 36 óra) és felkértek szakmai vizsgáztatáshoz vizsgabizottsági tagnak egy (másik fenntartású Centrumhoz tartozó) intézménybe. A feladat ellátásához megbízási szerződést kell kötnöm az adott intézménnyel.
Kérdésem a következő: mivel a megbízásom ellátása (tanítási) munkaidőben történik, kötelezhetnek-e arra a saját intézményemnél hogy erre az időtartamra külön szabadságot, vagy fizetés nélküli szabadságot kivegyek? Ha igen miért?
Pl. ha a megbízásom idejében már nincsenek ellátandó tanóráim, vagy ha igen azt óracserével meg tudom oldani, akkor nem sérül a munkaköri leírásomból adódó feladatellátás a saját intézményemben.

Ugyanis ha a saját intézményemnél hasonló megbízási szerződéssel látok el iskolai feladatokat (pl. felügyelő tanárként az írásbeli vizsgákon), akkor ott nem kell erre a célra értelemszerűen szabadságot kivennem.

Válaszukat, esetleges jogszabályi hivatkozásukat megköszönöm.

kezelő # 2012.07.09. 16:51

Az előző kérdésemet egy kicsit bővebben megfogalmaznám.

Mivel nem tudják napokkal előre jelezni, hogy mikor lesz az a kis munka és más problémák miatt is, tovább göngyölíteném ezt a részmunkaidő problémámat, mert azt látom, hogy nem igazán tudjuk a magam helyzetére szabni.

Lehet e munkaszerződést, vagy csak valamilyen meg állapodást kötni, egy bizonyos feladat, (munka) elvégzésére? Esetleg időkeret nélkül egy összegben (havi fix összegben) megállapodva.
A munka nem is csak egy irodában történik, hanem pld. (lakossági értesítők előkészítése és kihordása postaládákba.) és még más ehhez hasonló feladatok.

kezelő # 2012.07.09. 11:32

Mivel nem lehet napokkal előre jelezni, hogy mikor lesz az a kis munka. Tovább göngyölíteném ezt a részmunkaidő problémámat, mert azt látom, hogy nem igazán tudom a magam helyzetére szabni.

Lehet e munkaszerződést, vagy csak valamilyen meg állapodást kötni, egy bizonyos feladat, (munka) elvégzésére? Esetleg időkeret nélkül egy összegben megállapodva.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.06. 15:25

Ja igen. Ezek az új dolgok még nem ugranak be automatikusan.

Goodwitch # 2012.07.06. 13:52

vagy "munkavégzés behívás alapján", bár ott elvileg 3 nappal előtte meg kell mondani, hogy mikor kell dolgozni


Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.06. 13:16

Alkalmi munkavállalás.

kezelő # 2012.07.06. 13:13

Az Exceptio-tól kapott több oldalas tájékoztatáson át rágtam magam, de be kell vallanom, hogy alig - alig értem. A munkajogot tanultaknak ez bizonyára egyszerű, vagy nem. Értem én, hogy mivel bonyolultan vannak a szabályok megalkotva, egyszerűen bikfa nyelven nem is lehet segíteni.
Azért még egyszer köszönöm.

Mégiscsak nem tudom, hogy a heti 3-4 alkalommal napi 1-2 órás munkámat, hogy lehetne bejelentve szabályosan végezni. A munka nem rendszeres, van, hogy napokig semmi feladat, de majd a következő nap talán lesz.

kezelő # 2012.07.04. 17:08

Nem ismerem a megbízási szerződés adta lehetőségeket és a munkavállalóra tekintettel a hátrányokat.
De azt sem tudom, hogy rendes munkáltatói szerződés köthető e úgy, hogy alkalomszerűen kell dolgozni heti 10-12 órát.
Ezért kérnék tájékoztatást.

pazs # 2012.07.04. 16:28

Ami a felek akaratának és a tényleges helyzetnek megfelel.
És ki ne járjon jól? :)

kezelő # 2012.07.04. 16:24

Heti tíz tizenkét órás (napi 2-3 óra) munkavégzés esetén milyen munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt érdemes kialakítani, hogy a munkavállaló ás a munkaadó is jól járjon. És még törvényes is legyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.01. 13:17

:O)

Az Mt. - sem a régi, sem az új - értelemszerűen nem vonatkozik a megbízási szerződésekre.

oktalan # 2012.07.01. 12:34

Kérdésem:

az új Mtv.szerint a megbízási szerződés esetében is jár már évi szabadság?

/Tudtommal a szabasággal kapcsolatos szabályok jövőre
lépnek hatályba.

Válaszukat előre is köszönöm

TehenészIlonka # 2012.04.05. 08:09

Ismét köszönöm a segítséget!

Tehát ha jól értem, a megbízási szerződés nem minősül munkaviszonynak.
Akkor nem számít a megbízási szerződés keretein belül végzett munka ideje a nyugdíj számításánál sem?

(Ez a bizonyos munkáltató azt állítja ugyanis, hogy ugyanúgy fizeti a járulékokat, mintha normál munkaviszonyban lennék, az a különbség csupán, hogy nincs fiz. szabadság, betegszab. és fix bér, csak a főnök által "beárazott" elvégzett munka mennyisége és minősége alapján határozódik meg minden hónapban a munkavállalónak kifizetett bér összege, és persze nincs felmondási idő sem.)

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2012.04.04. 20:40

Például a megbízási jogviszony megszüntetése eltérő a munkaviszonytól. A kártérítési felelősség szabályai is mások. Nem kell alkalmaznia a munkaidőre, rendkívüli munkára vonatkzó szabályokat és még sok más a munkavállalóra kedvezőtlen eltérés van.

www.bodnarugyvediiroda.hu

ObudaFan # 2012.04.04. 20:11

Nem, a megbízási szerződés nem munkaszerződés.

A munkaszerződés és megbízási szerződés elhatárolását a 7001/2005 (MK 170.) FMM-PM együttes irányelvben foglalt szempontok szerint lehet elvégezni, ami itt megtalálható: http://www.drvilmanyi.hu/…%A1nyelv.pdf

TehenészIlonka # 2012.04.04. 20:03

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Ezek szerint a megbízási szerződés nem is tekinthető munkaviszonynak?

Még nem írtam alá szerződést, nem is láttam azt, amit az előbb leírtam, a már ott dolgozók tapasztalatait összegzi. A járulékokról egyelőre csak annyit tudok, amennyit az ott dolgozók mondtak, vagyis azt, hogy "minden szükséges járulékot" fizetnek.
Ezek szerint a megbízási szerződés nem is tekinthető munkaviszonynak?
(Én jelenleg normál alkalmazotti munkaviszonyban dolgozom, csak most kaptam egy ajánlatot, a munka érdekesnek tűnik, azonban a megbízási szerződés körüli furcsaságok és amiket eddig hallottamaz ott dolgozóktól, elgondolkodtatnak, ugyanis azt mondják a főnökök, az emberek egy része azért dolgozik (akár évekig) megbízási szerződéssel, mert nem vehetnek fel embereket normál alkalmazotti munkaviszonyba.

Hogyan állapítható meg a szerződés alapján, hogy színlelt megbízási szerződésról van-e szó?
És ha igen, akkor ennek milyen következményei lehetnek egy munkáltatóra/munkavállalóra nézve?

Előre is köszönöm a választ!

Sherlock # 2012.04.04. 19:03

Ez valószínűleg munkaviszony, nem megbízás, bár elég kusza a dolog. Milyen járulékokat fizet a munkáltató ha megbízási szerződéssel melóztok? Minimálbér teljesítménybér mellett is jár. Menj el egy ügyvédhez, aki megnézi a szerződést.

TehenészIlonka # 2012.04.04. 18:56

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő:

Ha valaki akár több éven át napi nyolc órában váltott műszakban dolgozik egy munkahelyen (ugyanúgy, mint a többi munkatárs, aki normál alkalmazott), havonta egyszer-kétszer hétvégi műszakban is, a havi bér 100%-ban teljesítménybér, nincs fizetett szabadság, betegszabadság és táppénz jogosultság; a munkáltató állítólag fizet minden járulékot és mindez megbízási szerződésnek nevezett jogviszony kereteiben valósul meg, az jogilag rendben van és munkaviszonynak minősül?

(Az egyik probléma ezzel az, hogy aki ilyen megbízási szerződés keretein belül van alkalmazva, a teljesítménybéres rendszer miatt ha beteg/nyaral, akkor a fizetése nagyon lecsökken.)

Előre is nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.06.22. 20:21

Megbízási szerződéssel éppen bármennyi ideig lehet valakit foglalkoztatni, csak az a kérdés, hogy ez valóban az-e. A leírtak alapján elképzelhető, hogy ez egy munkaszerződést leplező színlelt megbízási szerződés.

lord3436 # 2011.06.22. 14:58

Január 1 óta dolgozom megbízási szerződéssel...Most a nyári szabadságok előtt derült ki, hogy nekem nem jár semmiféle fizetett szabadság; sem táppénz (nem mintha erre vágynék).

Rendes 8 órás munkarendben dolgozom főállásban.

Hozzá tartozik ehhez, hogy először január 1-től április 30-ig szólt a szerződésem utána pedig május 1-től július 31-ig lett egy új kötve. Tehát végeredményben folyamatosan dolgozom megszakítás nélkül.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig lehet valakit folyamatosan így foglalkoztatni? Mi ennek a törvényi szabályzása?

Augusztus 1-től megint új szerződést kell majd kötnöm örülnék ha valaki az erre irányuló hatályos jogszabályt is be tudná nekem másolni mert én nem találtam.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm