Munkajogi kérdések.


Ács Milán # 2017.08.30. 17:27

Tisztekt Szakértők!

2016.02.01.óra vagyok határozott munkaszerződéssel alkalmazásban a munkáltatómnál.
A határozott idejű munkaszerződésem 2018.decemberig szól.
5 hónapja nem kapom meg a nettó béremet, illetve a járulékokról nem küld bevallást és nem is fizeti meg.

A kérdésem a következő:
Ha rendkívüli felmondással felmondok, mivel a munkáltató nem teljesítette a munkáltatói kötelezettségeit, akkor az mellett, hogy igényt tartok az 5 havi elmaradt béremre, mire tarthatok még igényt?
Gondolok itt arra, hogy munkáltatói felmondás esetén a munkáltató köteles megfizetni a határozott idő végéig járó, de max. 12 havi munkabért. Munkavállalói rendkívüli felmondás esetén is jár-e/követelgető-e a 12 havi bér?
Válaszukat előre is köszönöm!

Lyonee # 2017.08.30. 14:27

drbjozsef!
Miért szólsz hozzá olyanhoz, amihez fogalmad sincs?!
Hozzászólásod minden állítása valótlan, a feltett kérdéshez pedig semmi köze.
"azt ne felejtsd el, hogy évente 50%-kal emelték a pedagógus fizetést, már életpályamodell is van, sokkal szabadabb az oktatás, rengeteg a pénz, csak kérni kell, és a dolgok is jó irányba mennek, vitathatatlanul."

drbjozsef # 2017.08.30. 13:02

Ghostface,

próbaidő alatt indoklás nélkül felmondhatnak neki.

Megmondom én mit csinálnék : bemennék a főnökhöz, zsebemben egy felvételre kapcsolt mobiltelefonnal, és megkérném, hogy közös megegyezéssel váljunk el egymástól, még egy havi fizetés kifizetésével, és rákérdeznék a szabálytalan dolgokra : szabadságok, fizetés, munkaidő, betegszabadság, miegymás. Aztán megemlíteném, hogy a kollégák védelmében kénytelen leszek bejelentést tenni a NAV-nál, a Munkaügyi felügyeletnél, meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A lényeg, hogy sokat beszéljenek, minden szabálytalanság elhangozzon, legyen felvéve. Aztán azzal már azt csinál, amit akar..........

Lehet, semmi sem fog történni, jogszerű a felmondás a próbaidő miatt, de egy próbát megér, már csak a lelkének, egy kis szívatás a faszkalap főnöknek.

Ilyen helyen amúgy sem maradnék egy percig sem. De egy kis szórakozás jól fog esni.

Jusztasz # 2017.08.30. 11:18
  • Én a helyében nem ragaszkodnék egy ilyen munkahelyhez.
  • Amennyiben próbaidejét tölti, úgy ez időszak alatt bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt.
  • A hatályos munkajogi szabályok megsértése miatt lehetősége van panaszt, vagy közérdekű bejelentést tenni.

2013. évi CLXV. törvény a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről

1. § (3) A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja.

(4) Panasszal és közérdekű bejelentéssel bárki fordulhat a panasszal vagy a közérdekű bejelentéssel összefüggő tárgykörben eljárásra jogosult szervhez (a továbbiakban: eljárásra jogosult szerv). A szóbeli közérdekű bejelentést az eljárásra jogosult szerv írásba foglalja és a közérdekű bejelentő számára másodpéldányban átadja.

2. § (4) Az eljárásra jogosult szerv a vizsgálat befejezésekor - a minősített adat, illetve törvény alapján üzleti, gazdasági vagy egyéb titoknak minősülő adat kivételével - a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről - az indokok megjelölésével - a panaszost vagy a közérdekű bejelentőt haladéktalanul értesíti.

3. § (2) A panaszost vagy a közérdekű bejelentőt - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - nem érheti hátrány a panasz vagy a közérdekű bejelentés megtétele miatt.

(4) Ha nyilvánvalóvá vált, hogy a panaszos vagy a közérdekű bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és

  1. ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, személyes adatait az eljárás lefolytatására jogosult szerv vagy személy részére át kell adni,
  2. alappal valószínűsíthető, hogy másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárás kezdeményezésére, illetve lefolytatására jogosult szervnek vagy személynek kérelmére át kell adni.

4. § (1) A közérdekű bejelentést a közérdekű bejelentések védett elektronikus rendszerében (a továbbiakban: elektronikus rendszer) is meg lehet tenni. A közérdekű bejelentések megtételére és nyilvántartására szolgáló elektronikus rendszer üzemeltetéséről az alapvető jogok biztosa gondoskodik.

6. § (1) A közérdekű bejelentő az elektronikus rendszer útján az alapvető jogok biztosánál tett közérdekű bejelentése során kérheti, hogy személyes adatai kizárólag az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyen hozzáférhető.

Ghostface # 2017.08.30. 11:05

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi esetben mit lehetne tenni:
Testvéremet a múlt héten felvették próbaidőre egy céghez. A felvételi beszélgetésen két dologra hívták fel a figyelmét. Egyszer, hogy a fizetése két részből tevődik össze, bejelentik őt alapbérre, a többit pedig kézhez kapja. A másik dolog pedig, hogy a szabadságából minimum 1-1 hetet félre kell rakni a nyári, és a téli leállásra is. Ő ezt elfogadta, de a tegnapi nap folyamán a munkatársaitól hallotta, hogy nincs is olyan, hogy szabadság, sem olyan, hogy betegállomány, mert ha valaki ilyet szeretne, az elmehet szabira, vagy betegállományba, csak épp az fizetetlen távollét, ezekre a napokra, nem fog fizetést kapni. Ezután bement a főnökéhez megkérdezni, hogy is van ez pontosan, mire behívták őt és a többi dolgozót is egy tárgyalóba ahol elmagyarázták neki, hogy ezt mindenkinek elmondják, biztos ő nem figyelt oda, vagy nem értette, ha nem tetszik neki akkor kiléphet. Miután a főnök elment több munkatársa is elmondta neki, hogy őket is átverték ugyanilyen módon. Ma bement dolgozni, és fél nap után hivatta a főnöke, és közölte vele, hogy ki van rúgva, de nem a tegnapi kérdése miatt, hanem mert beszéltek a munkatársaival, és azt mondták nem fejlődött rendesen az elmúlt egy hétben. Persze Ő elég jóban van a munkatársaival, és megkérdezte kivel beszéltek róla, és mindenki azt mondta, hogy vele nem...
Lehetne ilyenkor munkaügyi bírósághoz fordulni, vagy bármit tenni?
Előre is köszönöm a válaszukat!

drbjozsef # 2017.08.30. 06:39

murzo,

azt ne felejtsd el, hogy évente 50%-kal emelték a pedagógus fizetést, már életpályamodell is van, sokkal szabadabb az oktatás, rengeteg a pénz, csak kérni kell, és a dolgok is jó irányba mennek, vitathatatlanul.

Amellie # 2017.08.29. 18:51

Köszönöm a válaszokat, sok új információt kaptam belőlük. Ezek szerint, ha jót akarok magamnak, akkor minél hamarabb lépnem kell erről a helyről.

murzo # 2017.08.29. 04:40

Jajj, már megint valaki, akinek fogalma sincs a pedagógusi munkáról,de azt nagyon tudja,hogy nem dogozunk meg a pénzünkért...ha tudsz ilyen állást valahol,ahol fizetnek azért ,amit nem csináltál meg, szólj, légyszíves. Akkor elmondom: ahogy az előbb is írtam, 52 óra munka van nekünk előirányozva egy hétre. 20 órát tanítok, 20 órát pedig-ami kötetlennek mondanak, de nem teljesen az- egyéb pedagógiai tevékenységgel töltök. Például, ebédeltetem a gyerekeket, fogorvoshoz, egyéb programokhoz kísérem őket, terveket készítek, naplót írok, konzultálok a szülőkkel, legalább heti egy értekezleten részt veszek, dolgozatot készítek, javítok, készülök az óráimra és még rengeteg mindet ....Szóval a fenntartó úgy gondolta, hogy mindezeket ezután is megcsinálom-mert ki csinálná meg helyettem?-és a fennmaradó 12 órából-amit senki más nem tölt már pedagógiai munkával-na, abból kapom az órakedvezményt. Érteni? Megkérem, hogy most már csak az válaszoljon,aki akar és tud is. Köszönöm

nonolet # 2017.08.28. 22:44

"Nem ledogozott órákból"

Hát talán lekéne dolgozni a fizetésért... hmm?
Elvben biztosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 19:07

Persze. Három is. Négy is. Etc.

Mencike # 2017.08.28. 18:21

Segítséget kérnék. További jogviszony (másodállás) foglalkoztatás esetén lehet-e határozatlan idejű a munkaszerződés? Tehát egy embernek lehet-e kettő határozatlan idejű szerződése? Köszönettel. Nagyon sürgős lenne a válasz.

murzo # 2017.08.28. 16:13

Bocsánat, 40 órás munkahetet akartam írni.

murzo # 2017.08.28. 16:12

Még egy kérdés. Nekünk pedagógusoknak a munkaszerződésben 41 órás munkahét van rögzítve. Elvileg a 20+ 32 órával 52 órás munkahetünk van. Nincs itt valami anomália ,mármint a szerződést meg az " új" rendelkezéseket illeti a pedagógusok munkaidejéről?

murzo # 2017.08.28. 16:10

Köszönöm a válaszokat, bár sokra nem mentem velük. A logikát én is látom-legalábbis a munkáltató részéről-nem ezt szerettem volna megtudni. Én is kiszámoltam a 5 óra kedvezményt, nem ez a kérdés. Hanem, hogy jogosan tehetik e meg? Nem ledogozott órákból adni órakedvezményt. Ennyi erővel minden kollégám órakedvezményt kap. Nem beszélve arról, hogy más tisztségek után is jár órakedvezmény, azok a kollégáim mind megkapták az órakedvezményt a kötelező óráikból.Szóval a kérdésem továbbra is az, hogy jogosan jár e- el a munkáltató?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.28. 15:15

Nekem az 52 10%-a nem négy, hanem 5. Még lefelé kerekítve is.

drbjozsef # 2017.08.28. 13:57

A törvény szerint munkaidőkedvezmény jár nekem a munkaidő távolléti díjjal fizetett- legalább 10 százalékában

Én nem értek hozzá olyan jól mint nonolet mindenhez (is) kétszer, de a kötelező óraszámra nem távolléti díj jár, az szerintem a kötetlen rész esetén értelmezhető csak, nem?

Tehát havi 3,2 óra kedvezmény jár, csak a 32 órából levonva. A heti 20 órát le kell dolgozni teljesen.

Vagy nem tudom.

nonolet # 2017.08.28. 12:35

Mindenesetre logikusnak tűnik...

Hisz a kötetlen munkaidő is munkaidő!
CSAK nem kell benti MUNKÁVAL tölteni.

murzo # 2017.08.28. 12:26

Tisztelt Szakértők!
Munkavédelmi képviselő vagyok egy iskolában. A törvény szerint munkaidőkedvezmény jár nekem a munkaidő távolléti díjjal fizetett- legalább 10 százalékában. A kötelező óráim száma heti 20, ezen felül a törvény még elrendel hetente 32 óra kötetlen munkaidőt,amit nem kell nekünk az intézményben tölteni, ha végeztünk a munkával hazamehetünk. Nyilvántartás sem készül a kötetlen munkaidőről. A fenntartó most úgy próbálja meg megadni a munkaidőkedvezményt, hogy 1 órát a kötelező óráimból, 3-at pedig a kötetlen 32 óra terhére!
Mit tudok tenni? Szabályos ez így?
Köszönettel, Szarvasné Szabó Anna

nonolet # 2017.08.27. 20:21

"és a nyugdíj időd se ketyeg"

Pontosabban: ez is attól függ, hogy mennyit kapsz havonta...

nonolet # 2017.08.27. 20:20

" Minimálbért kapok, aminek a nettója úgy tudom, hogy 84.788 Ft. Én mégis 90 781 Ft-ot kapok kézhez. Ezek szerint lehet, hogy a munkáltató valamit nem fizet be utánam?"

NE a bérkalkulátort nézd! mert nem bért kapsz.
Hanem a megbízási díj adózását...

nonolet # 2017.08.27. 20:15

Eseti megbízási szerződés magánszemély részére

Mivel ez NEEEEM!!! munkaviszony
így
ERRE neked kb. SEMMI nem jár!!!!

Csak a levonásokkal csökkentet pénzed.

TB ellátás AKKOR jár neked
ha
a MINIMÁLBÉR 30%-ánál több a megbízási díjad.

A mondott
"rendes munkabér" vélhetően több,
tehát TB-d van, ennyi.

(szabadságod viszont nincs és a nyugdíj időd se ketyeg)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.27. 15:36

(Megbízásos jogviszonyban a minimálbér se értelmezhető, mert az is munkajogi fogalom.)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.27. 15:35

Előfordulhat, hogy a megbízás színlelt és munkaviszonyt leplez. A kérdés, hogy kész vagy-e az ebből fakadó jogkövetkezmények érvényesítésére.

Amellie # 2017.08.27. 15:03

Nem, nem vagyok jogi gyakornok. Bár sokszor jó lenne legalább annyira jártasnak lenni a jogban...

Akkor ezek szerint hiába dolgozok heti 40 órát (hajnalban, este, ünnepnapokon és hétvégéken is), nem jár semmilyen fizetett munkanap (szabadság), mivel megbízásos szerződésem van. És itt még az sem változtat a dolgon, hogy gyakornoki pozícióban vagyok.

Szomorú. Mindenesetre köszönöm a választ!

Felvetült bennem még egy kérdés. Minimálbért kapok, aminek a nettója úgy tudom, hogy 84.788 Ft. Én mégis 90 781 Ft-ot kapok kézhez. Ezek szerint lehet, hogy a munkáltató valamit nem fizet be utánam?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.27. 14:50

:D