Munkajogi kérdések.


forgalmiviszonyoknakmegfe # 2017.08.27. 12:00

Üdvözlet!

Ha itt ebbe a végkielégítés kalkulátorba beírom a felmondási idő a munkaszerződésben pont alá, hogy 30 nap, akkor azt dobja ki, hogy
  • > Felmondási idő a munka törvénykönyve szerint 1.6667 hónap.

http://www.kalkulator.hu/…s-kalkulator

Mit jelent ez a gyakorlatban abban az esetben, ha szeptember elsejei dátummal kapom meg a munkáltatói (rendes) felmondásomat?
Mikor ér véget ténylegesen a munkaszerződésem?
(Ha 60 vagy 90 napot írok be, akkor 2 ill 3 hónapot ad ki a kalkulátor.)

Mi a különbség aközött, hogy a munkáltató végkielégítést vagy távolléti díjat fizet határozatlan munkaszerződés megszüntetésekor?

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.27. 06:47
  1. Fizetett szabadságot - ha egyáltalán azt érted "szabadnap" alatt - arra az időre köteles adni a munkáltató, amelyet nála töltesz munkaviszonyban.
  2. A megbízás nem munkaviszony.

Nem jogi gyakornok vagy, ugye?

Amellie # 2017.08.26. 19:46

Kedves fórumozók!

Megnéztem a szerződést, amivel kapcsolatban kérdeztem pár napja.

A szerződésem pontos neve: Eseti megbízási szerződés magánszemély részére

Ezt mindig adott hónapra szól, így minden hónapban új szerződést kötünk. A munkaköröm gyakornoki pozíció, azonban heti 40 órát dolgozom rendes munkabérért.

A kérdésem az, hogyha egy másik munkahelyre távozok, akkor ezekre a hónapokra kaphatok-e szabadnapot. Tehát az új munkahelyemen beszámítják-e az erre kapott szabadnapokat.

Érdeklődnék még, hogy hány szabad nap jár egy hónapra.

Köszönöm,
A

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.26. 07:58

Teljesen mindegy. Mivel semmiféle nyilatkozatot a munkáltató joghatályosan nem közölt vele, ezért nem is változott semmi a munkaviszonyában.

denise19 # 2017.08.26. 07:51

Köszönöm válaszát,valóban nem tartalmazta az email hogy kollegám felmentve és feladatkörét helyette XY veszi át...de ez nem egy multi cég ahol ugyan arra a vezetői pozicióra két vezetőt alkalmaznának.Valóban nem tiltja semmi hogy két vezető legyen párhuzamban egy szakmai területen ,viszont úgy gondoljuk hogy ez csak stratégiai megoldás átmenetileg pl arra hogy belekényszerítsen valakit egy lehetetlen állapotba.A feladat köre nem nagy és beosztotti létszáma sem ,tehát fizikailag is problémás erre a posztra két vezető..Természetesen a jog nem feltételezések alapján dönt de itt most egy nagyon nyomasztó élethelyzettel kell szembesülni és nem tudjuk mihez lenne joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.26. 06:39

Rossz a kérdés. (Tartalmaz ugyanis egy téves állítást.)

denise19 # 2017.08.25. 21:32

Munkatársam mai napon köremail formájában értesült arról hogy poziciójába új embert alkalmaznak hétfőtől.Ezt megelőzően se felmondást se felfüggesztést se fegyelmit se szóbeli se írásbeli előzetes értesítést nem kapott...azaz délben szembesült a ténnyel hogy vezetői poziciójába hétfőtől más kerül..mind ezt az egész cég minden részlegének szétküldték.Kérdésére az igazgató azt a választ adta hogy "hétfőn átbeszélik"Kérdésem az hogy van e joga a munkáltatónak így előzetes egyeztetés nélkül külsős embert felvenni egy betöltött állásra?Mit lépjen kollegám aki most joggal tart attól hogy felmondását még hét elején megírták csak elfelejtették vele közölni.Három gyereke van és egyáltalán nem keresett magának másik helyet.áthelyezhetik őt-bár erről sem értesítették-egy kedvezőtlenebb munkakörbe azaz belekényszeríthetik egy olyan helyzetbe hogy "magától" lépjen ki?Már az eljárás is elég furcsa.Köszönöm.

Amellie # 2017.08.25. 12:35

Hétfőn megnézem, hogy pontosan hogyan fogalmaz a szerződés.

nonolet # 2017.08.25. 08:41

A hotel azonban felel a lopásért ...

Kivéve: ha volt ugyan széf(megőrzési) lehetőség, de nem vette igénybe.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.25. 05:48

Az attól függ, és igen. (Amennyire bármely munkavállalónak felmondhatnak.)

boboka56 # 2017.08.25. 05:37

Üdv!
A gyerekem kiküldetésben volt egy másik országban.A hotel ahol lakott ellopták a napidíját.A rendőrség kijött vizsgálta jegyzőkönyv felvéve,majd értesítik. Mivel nem marad pénze a cég még aznap haza rendelte.Kérdésem megfizettethetik e vele az összeget(400euro)vagy akár fel is mondhatnak neki?

nonolet # 2017.08.23. 21:35

Nem teljesen világos, hogy

  • megbízási szerződést kapsz havonta

vagy

  • határozott idejű (1 hónapra szóló) munkaszerződést

    (és ezt nevezed mégis megbízásnak)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.23. 20:59

Megbízottnak nincs se szabadnapja, se szabadsága. Ezek a munkaidőbeosztáshoz kapcsolódó fogalmak, a munkajogviszonyon kívül nem értelmezhetőek.

Amellie # 2017.08.23. 20:13

Sziasztok!

Szakavatott jogásznak tenném fel a következő kérdéseimet.

Jelenleg havi megbízásos szerződéssel dolgozom. 29 éves vagyok. Tehát minden hónapban az adott hónapra írok alá egy határozott szerződést. Amennyiben fél év után munkahelyet szeretnék váltani, a szabadnapjaimat átvihetem a következő helyre?

Mennyi szabadnap jár? Azokat felhasználhatom akkor is, ha a következő munkahelyen próbaidőm van? Ha felhasználhatom a szabadnapokat, akkor melyik állásom fizetését határozzák meg azokra a napokra?

Köszönettel,
Amellie

nonolet # 2017.08.23. 08:15

dzsozi79

AMÍG NEM dokumentálod a dolgokat addig mit akarsz?!
(jelenléti ív, stb.)

Amíg önként maradsz és melózol egy ilyen helyen addig mit akarsz?

nonolet # 2017.08.23. 08:13

Laller21

"ott a bérpapír aláírva pecsét dátum X ft-ról és ott az utalás JÓVAL kevesebbről.
Ez minek minősül?
Szabálysértés bűncselekmény okirathamisítás vagy egyéb?"

Tartozásnak.

Fel kell szólítani a különbség megfizetésére.

HA nem teszi, el kell indulni a behajtás útján...
(elsőre fizetési meghagyás)

dzsozi79 # 2017.08.23. 07:53

Üdv !

Látom rossz helyen próbálok segítséget kérni. :(
Nincs valami szervezet ahol megtehetem a bejelentést-feljelentést ?
4 éve károsítja a munkavállalót,és az államot.
Ez nekem magas.

Na köszi a nagy semmit.

drbjozsef # 2017.08.23. 07:14

laller,

ha a papíron minden rendben van, akkor ott nincs gond.

Ha nem fizeti ki a teljes munkabért a valóságban, akkor az az Mt megsértése, polgárjogi igény, pert indíthatsz az elmaradt járandóságod miatt az illetékes munkaügyi bíróságon. (Esetleg előtte fizetési meghagyást indíthatsz, ha ellentmond, megintcsak per lesz belőle)

Joga van még a Munakügyi Hatóságnak is vizsgálódni, ott tehetsz bejelentést, ők felszólíthatják, majd bírságolhatnak, ha a munkáltató megszegi a munkabér kifizetésére vonatkozó szabályokat.

laller2121 # 2017.08.23. 05:51

Hamis bérpapír kiadása minek minősül? Szabálysértés bűncselekmény okirathamisítás vagy egyéb?

Minek minősül ez a cselekmény a munkáltató részéről?
Kiadja a havi fizetésről a bérpapírt rajta helyesen szerepel a szerződés szerinti btto bér, ott vannak a levonások tb szja stb majd ebből helyesen kiszámolja a nettó bért és odaírja nettó bér X ft dátum utalva adott bankszámlára. Pecsét aláírás.
Ezt így kiadja a munkáltató.

De nem annyit utal el hanem kevesebbet, és ez napnál világosabban látszik a bankszámlakivonaton.
Nincs mit részletezni nincs mit magyarázni különösebben ott a bérpapír aláírva pecsét dátum X ft-ról és ott az utalás JÓVAL kevesebbről.

Ez minek minősül?
Szabálysértés bűncselekmény okirathamisítás vagy egyéb?

Shiroi # 2017.08.22. 15:20

Bocsánat, nem találtam szerkesztés gombot (nem tudom egyáltalán van-e ezen a fórumon).
Most vettem észre, hogy "tovább is vihetné".
Nem vagyok biztos benne, régen olvastam, elég körülménesen is van leírva, ezért fordultam kérdéssel a negatívval kapcsolatban. (de mintha a pihenőnapokat/szabadságokat vihetné át, de azt is csak bizonyos ideig, talán a következő balansz vége a végső határidő, de tényleg nem vagyok biztos benne).
Mindenesetre valóban érdekelne az idevonatkozó törvényi rész, amely lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy negatív balanszt átterheljen (egyébként legjobb tudomásom szerint a munkáltatónak azért jó a munkaidőkeret, mert ide-oda tudja rángatni az embereit, akár egy héten 8órányi akár 80órányi munka van. A rizikófaktor pedig pont abból adódik, hogyha rossz az ütemezése, akkor bukhat órákat, mert fixen havonta napi 8órás munkát fizet, és ha rosszul ütemez és/vagy nem jön meg a várt leterhelés, akkor azt nem róhatja fel a munkavállalónak, ergó nem terhelheti rá a negatív egyenleget semmilyen formában)

Shiroi # 2017.08.22. 15:13

Hmmm... legjobb tudomásom szerint a pozitív balansszal el kell számolnia mindenképpen, ez fel sem merült, mint kérdés (márcsak alapvető logikával azért is, mert amennyiben nem kellene elszámolnia a pozitív balansszal, akkor a cégek 99+%a szimplán éves munkaidőkeretben ledolgoztatna 400órát a 8órás havi bérért). Vagy tudnád linkelni/idézni azt a törvényi részt, ahol le van írva, hogy munkaidőkeret esetén nincs pozitív végső balansz kifizetés?

Köszönöm szépen.

wers # 2017.08.22. 14:48

Szerintem elég korrekt a munkáltató, mert a pozitívat sem kellene kifizetnie, tovább is vihetné. Legalábbis azzal, amit leírtál, nincs gond. Vagy jobb lenne, ha a mínuszt levonná a következő munkabérből, és nem engedné a ledolgozást?

Shiroi # 2017.08.22. 14:29

Sziasztok,

Nem tudom, hogy ebben tudnátok-e segíteni (amennyiben nem, esetleg olyan weboldalt mondani, hol megtalálom a 100%ig biztos választ).

A kérdés:

Munkahelyemen éves munkaidőkeret van 2017.01.01-től. A vezetőség úgy döntött, hogy a leterheltség miatt a keretet lezárja most augusztus végén és egy újat indít szeptember 1től. Vannak olyan munkatársak, akiknek a balansza az időszak végére negatív marad és van, akinek pozitív. A munkáltató a pozitív egyenleget kifizeti természetesen az időszak végén, ugyanakkor a negatív egyenleget tovább kívánja vinni. Ez tudtommal tövényileg nem szabályos. Vagy tévednék? Esetleg van bármiféle kivétel/mód rá, hogy ezt a munkáltató törvényesen megtegye?

Előre is köszönöm a válaszokat/segítséget.

wers # 2017.08.22. 11:28

Utólag már csak kifizetni tudja... a ki nem adott szabadságot.
Nem, csak a munkaviszony megszűnésekor.

wers # 2017.08.22. 11:26

hogy „jobb,” ha önként vezeti
bocs, de kimaradt, vagy ellopták útközben a "jobb"-ot