munkáltató állatal történő kamerás megfigyelés


the big cat # 2004.11.14. 13:54

Amennyiben a munkálttaó tájékoztatja a dolgozókat a kamerás megfigyelésről, minden további nélkül figyelheti a dolgozókat, és a megfigyeléséket fel is használhatja ellenük. De videóra nem rögzíthetik a személyek előzetes beleegyezése nélkül (mainek kifejezettnek és nem hallgatólagosnak kel lennie), és azt nem is tárolhatják, mert a képmás személyes adat, annak kezelésére csak feljogosítás alapján van mód. Aki feljogosítás nélkül kezele személyes adatot bűncselekményt követ el.

Arifiú30 # 2004.11.14. 10:40

Sziasztok !
Nem igazán munkajogi kérdés, inkább személyiségi jogokról beszélnék, de hátha van valaki aki ebben a témában is otthon van. A munkahelyemen ahol röpke 3800-an dolgozunk, az üzemcsarnok területén kamerák kerültek felszerelésre, azzal a munkáltatói indokkal, mert az általunk készített termékek csomagolása során esetleges vagyoni kár keletkezik, akkor vissza lehessen nézni a felvételt és megállapítható legyen a felelős.
A kamerák folyamatos 24 órás megfigyelést végeznek, melyek a vagyonőrők szolgálati helységében kialakított kameraszobában kerülnek rögzítésre. A kamerákat nem nézi senki, csak abban az esetben ha valamilyen büncselekmény, vagyon elleni kár keletkezik (bár az étkezdékben is vannak kamerák).
Az elmúlt héten egy dolgozónk írásbeli figyelmeztetésben részesült, mert állítólag 5 percre elaludt a munkahelyén.
Közvetlen fönöke (művezetője) állítólag visszanézte a felvételt és azon ez látszik is.
A kérédsem a következő. a munkáltatónál vagyonvédelmi célból felszerelt kamerák szolgálhatnak e erre a célra, illetve ez nem sért személyiségi jogokat? Nincsenek szabályozva olyan dolgok, hogy ki, mikor, miért, kinek a jelenlétében nézheti vissza a felvételeket, ezeket meddig kell megörizni, ...stb.
Úgy gondolom, hogy itt nem folyhat dolgozói megfigyelés, illetve ezeket nem használhatják fel a munkavállalók ellen.
Előre is köszönöm segítségeteket.