Kártérítés igénylése


the big cat # 2004.11.19. 11:27

Erre sajnos nem lehet konkrét választ adni. A munkahelyi balesetből eredő károkat a munkálató köteles megtéríteni, nektek meg bizonyítani kell, hogy mennyi volt a károtok, ha a munkáltató vitatja.

Kárként mindenképpen elszámolható a táppénz és a munakbér közötti különbözet, persze a baleseti táppénz 100% ha jól emléxem, így itt igazán nem lehet kár, plusz ha van munakképességcsökkenés, akkro annak arányában egyösszegű, vagy járadékkártérítést kérhettek, és ha mondjuk az esztétikai problémák életminőségromlást is okoznak, akkor nem vagyoni kárt is igényelhettek. valamint természetesen a felmerült orvosi költségek megtérítést is kérhetitek.

Példaként hoznám, hogy egy volt munakvállónkkal most állaodtunk meg, hogy 4 millió forintot fizetünk egyösszegben. Neki a csuklója tört össze, úgy, hogy ki kellett merevíteni, tehát alig lesz munka amit el tud látni, és még fiatal. Fájdalmai is vannak, és kezelésre kell járnia még sokáig.

Ha viszont nincs munkaképesség csökkenés, akkro az össze a valós anyagi káron felül csak inkább jelképes összeg lehet.

krisz0718 # 2004.11.18. 20:37

Sziasztok! Egy pici segítségre lenne szükségem. A férjem 1 éve munkavégzés közben a cég gépjárművével egy fának ütközött aminek következtében a bal alkarja szilánkosra törött, emiatt műteni kellett (fémlapkával csavarozták össze a kezét). Egy hónapja újra a műtőasztalon volt, mert ki kellett venni a fémeket a kezéből. A lényeg az, hogy amikor a baleset volt a cég küldött egy kártérítés igénylő lapot amit azzal küldtünk vissza, hogy majd ha kiveszik a kezéből a fémanyagokat akkor jelezzük, ha van igény kártérítésre. Nos, mi úgy gondolnánk, hogy mivel két darab "gyönyörű" 13 cm-es heg maradt és a jobb alkarhoz képest enyhén deformált lett a bal alkar, talán kérhetnénk valamennyi kártérítést (ami bevallom nagyon jól jönne). Ami a fő gond, hogy nem tudjuk, hogy ilyenkor mi a gyakorlat. A kártérítés összegét ki állapítja meg? Ha nekünk kell, akkor mennyi az az összeg amit kérhetünk? Sajnos mivel én Gyed-en vagyok a férjem táppénzen ezért jelenleg nem állunk anyagilag jól, így ha egy mód van rá segítsetek konkrét válasszal, hogy ne kelljen még külön ügyvédért is fizetni. Válaszotokat előre is köszönjük. Sziasztok! Üdv: Krisz0718