jogellenes felmondás?!


the big cat # 2004.11.28. 05:36

A keresetet ki lehte egészíteni. javaslom, hogy ügyvéded is keress.

kollarits # 2004.11.27. 17:34

Tisztelt the big cat !

Köszönöm a tanácsot!
Valóban!
Egy Részvénytársaságnál a kereskedelmi részleg nem szünhet meg, " csak maximum átszervezik"!
Ez állt az első felmondásomban is!
Most peedig MESZÜNTETÉS!! Holott a 2003 májusi közgyűlés a részleg bővítését szavaszta meg!
Íme egy részlet a közgyűlés határozatából, amely megerősítí az általam mondottakat, ahol nyilvánvaló, hogy a 2003 májusi közgyűlés határozata a bejelentés után a Cégbíróságon hatályossá válltak

9/98. 5155 '03 Vegyi áru nagykereskedelme

Hatályos: 2003/07/07 ...
9/101. 5154 '03 Vasáru-nagykereskedelem

Hatályos: 2003/07/07 ...
9/102. 5190 '03 Egyéb nagykereskedelem

Hatályos: 2003/07/07 ...
9/103. 5246 '03 Vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelem

Hatályos: 2003/07/07 ...
Ha egy Rt. meg akar szüntetni egy kereskedelmi egységet, akkor a közgyűléssel nem a bővítését szavaztatja meg!!
A nagyobb baj az volt az Rt. vezetése részéről, hogy mivel belecsöppentem egy kereskedelmi részlegbe ,és így sok minden transzpanens lett a számomra!
Itt akár lopásokról, korrupcióról, hamis, vagy alulszámlázott szerződésekről is szó lehet!
Ahogy a Gazdasági Igazgató váltása megtörtént 2003 májusában, elkezdődött ellenem a hadjárat!
Az " első fordulót" túléltem, miután tájékoztattam a Vezérigazgatót a fentiekről!
Én a felmondásom utáni nap már beadtam egy kersetetet a Munkaügyi Bíróságra.
Most már sok mindemben pótolnám a keresetemben foglatakat!
Van erre mód?
A cég közben megkapta a levelet a Bíróságtól és 20- 30 nap határidőt kapott a " felkészülésre"?
Én 2 órát!


István

the big cat # 2004.11.27. 14:27

Viszont felhívom afigyelmed, hogy csak 30 napod van a jogellenes felmondás megtámadására!

the big cat # 2004.11.27. 14:26

Hát ha a kereskedelmi részleg nem szűnt meg, vagy épp csak átnevezték, de minden funkció megmaradt, különös tekintettel a te funkciódra, akkor felmondása indoka hamis, a felmondás jogellenes, és javaslom indíts pert. A te esetedben tekintettel sajátos helyzetedre a diszkriminásió miatti nyilvánvalóan súlyos megrázkodtatás okozta életminőségromlás mindenképpen 8 számjegyű nem vagyoni kárigényért kiállt. Közben próbálj elhelyezkedni, ez legyen dokumentálva, hogy lásásk te leget tettél kárenyhítési kötelezettségednek. Követeld a munakviszoynod helyreállítását, az elmaradt béred,, annak kamatait, az okozott vagyoni károkat, és a fentiekre hivatkozva a nagyon angy összegű nem vagyoni kárt.

kollarits # 2004.11.27. 12:21

Sziasztok!

Diszkrimináció magas fokon!

Jelenleg rokkantnyugdíjas vagyok!
Kálváriám akkor kezdődött, amikor 5 évvel ezelőtt egy baleset következtében testem 35 %-a megégett. Ezek után életmentő és korrekciós műtétek sora következett, de a gondok nem értek véget. 2002 áprilisában, részmunkaidőben a szombathelyi ÉPSZÖV Rt. -helyezkedtem el, ahol anyagkezelő és-kiadó munkakört láttam el. Nem volt számomra új a munka, mivel korábban nagy tapasztalatokat szereztem e területen, de hiába a szakértelmem, nem tudták elfogadni a heges bőröm látványát!
Hallottam megjegyzéseket: úgysem fogsz sokáig nálunk dolgozni te varangyosbőrű. Máskor fogatlan buzinak tituláltak. Október 29.-én szinte 2 óra leforgása alatt eltávolítottak a cégtől, holott a 3 nappal előbbi leltár eredményét sem tudták. A raktárkulcsokat " csak " át kellet adnom egy kollégának, melyben közel 5 millió Ft értéket kezeltem. Vártak egy újabb pillanatra, hiszen egyszer 2003 augusztusban " átszervezés indoklással" már kaptam egy felmondást " csak a Vezérigazgatónak írt levelem eredményeképp VISSZAVONTA a felmondási határozatot. Vagyis " időt kaptam"!
(Talán féltek a jogkövetkezményektől? ) A 10 nappal ezelőtti felmondásom indoka " kereskedelmi részleg megszüntetése", holott ez év májusi közgyűlés ellenkező határozatot hozott! Vagyis bővíteni a kereskedelmet! Segíteni szeretnék magamon és a hasonló helyzetben lévő sorstársaimnak is. NINCS JOGA SENKINEK MÁSKÉPP BÁNNI VELÜNK, MINT A TÖBBI EMBERREL!
46 évesen már nem " csak" testileg, hanem lelkileg is megnyomorítottak!
Egyik cég " felelős vezetője sem tehet ilyen kijelentéseket!!

Én úgy gondolom, emilyen jogállamban, úgy az EU egyik államában sem engedhető meg ez a magatartás!
Biztosan tudom, hogy a külsőm miatt küldtek el!

Várom véleményeteket!


István

Szakbarbár # 2004.11.24. 09:58

Nyugdíjasnak nincs +3 hónap, viszont ha nem tartották be a csoportosnak a forgatókönyvét - ilyen-olyan értesítések, konzultációk, akkor jogellenes, ilyen miatt már nyert pert egy kollégám. Tavaly, Szolnok Megyei Munkaügyi Bíróságon úgy kapott érte 4 hónapot a 2-12-ből, hogy másnaptól volt új munkája, úgyhogy különösebben sírni sem tudott, csak simán jogellenes volt a dolog.

the big cat # 2004.11.24. 08:50

A 30 nap a felmondás közlése előtti 30 napra vonatkozik. ennek hiányában a felmondás jogellenes.

Ma már nincs valódi védett kor, az Mt. ezen szabálya csak azt mondja, hogy különösen indokolt esetnek kell lenni, de ez gumiszabály, a csoprtos leépítés indoka nyilván elég nyomós indok. Talán akkor nem, ha teljesen azonos munkakörben fiatalbbak maradnak ott. De ezt azért nem reckíroznám. Viszont így több végkielégítés jár, asszem +3 hónap.

barbarella # 2004.11.24. 08:13

Sziasztok!
Kérdésem a következő: csoportos létszámleépítés miatt elbocsátottak. A felmondás úgy szól, hogy nov. 22-től számítva 45 nap felmondási időt jan. 5-re felmondanak. A munkavégzés alól december közepétől mentenek fel.
Az Mt. csoportos létszámleépítésre vonatkozó rendelkezéseit olvasva az a sanda gyanúm, hogy engem a felmondás előtt 30 nappal, írásban kellett volna erről a döntésről értesíteni. Honnantól számít ez a 30-nap: nov. 22-től (akkor szerintem a felmondás jogellenes volt, hiszen ha nekem nov. 22-én adják a kezembe a felmondást, akkor okt. 22-én kellett volna az előzetes értesítést kapnom), vagy jan. 5-től visszafelé számolva?
Másik kérdés: 4 éve korengedményes nyugdíjasként dolgoztam megszakítás nélkül a cégnél, mert a szolgálati időm hamarabb meglett. A nyugdíjat megállapító határozat szerint a nyugdíjkorhatárt 2005. nyarán érem el (60. életév). Olyat is hallottam, hogy a nyugdíjkorhatárt nők esetében is felemelték 62 évre, tehát még az is lehetséges, hogy "védett korban" vagyok - emiatt nem lehetett volna elbocsátani. Igaz-e ez, hiszen lehet, hogy a korengedményes nyugdíjra más szabályok vonatkoznak, mint a rendes nyugdíjra. Válaszotokat előre is köszönöm!


barby

Csinszki # 2004.11.22. 08:05

Köszönöm a válaszokat!

the big cat # 2004.11.21. 18:15

felhívnám a figyelmed, hogy nem vagy köteles a közös megeyzést sem elfogadni, és a táppénz alatt, ahogy Szakbarbár írta, nem is mondhatnak fel. Felmondási idő pedig jár, végkielégítés még nem.

Szakbarbár # 2004.11.21. 13:14

A határozott idő után továbbdolgoztál, nyilván a közvetlen felettesed tudtával tetted, hiszen azóta hónapok teltek el, úgyhogy automatikusan határozatlan idejűvé változott.

Ezt a munkáltató rendes felmondással és legalább 30 napos felmondási idővel szüntetheti meg, ennek a fele alól fel kell menteni a munkavégzés alól, végkielégítés Mt. szerint nem jár.

A betegszabadság+ 1 évet nem meghaladó keresőképtelenség alatt és ennek hosszától függően utána még 15 illetve 30 napig felmondási tilalom van, nem lehet közölni a felmondást, úgyhogy nem is indulhat el a felmondási idő.

Ha ennek ellenére mégis kiküldik, akkor az jogellenes, 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. (Aki aztán valószínűleg sokkal többet fog megítélni pénzben az 1 hónapos felmentési időnél, mert ha nem kéred a munkába visszahelyezést, akkor az ítélet jogerőre emelkedéséig jár a bér (vagy különbözet, ha kevesebbért elhelyezkedsz) és 2-12 havi átlagkereset)

Soha nem értem, hogy miért kockáztatnak ennyit a munkáltatók, ha 1 hónappal megúszhatnák. Talán azért, mert a legtöbben úgysem mennek bíróságra. Remélem, Te nem az ő táborukat fogod gyarapítani.

Csinszki # 2004.11.21. 12:06

Egy tanácsot szeretnék kérni.
A helyzet a következő: Van egy határozott idejű szerződésem amely még 2004.március 1-jén jött létre 3 hónapra. Azóta nem írtunk újabb szerződést és a munkáltató nov.19-ével meg akarja szüntetni a munkaviszonyomat közös megegyezéssel a táppénz ideje alatt. Vittem neki az általam írt felmondást de ő nem akarta azt kitölteni majd aláírni arra hivatkozva, hogy hogy nekem nem jár a felmondási idő és a végkielégítés. Én a felmondási időre és a végkielégítésre nem is tartok igényt ezért úgy gondoltam hogy azokat a részeket majd kihúzzuk. Ezért egy ő általa írt felmondást akart velem aláíratni. Én közöltem vele, hogy a táppénz ideje alatt nem vagyok hajlandó aláírni a felmondást. Erre azt a választ kaptam hogy akkor majd levélben kiküldi.
Mit tudok ilyenkor tenni?
Köszi:Csinszki