végkielégités


mizsei77 # 2011.02.23. 09:30

53 éves vagyok 36 éves közalkalmazotti jogviszonyom van. 2011 március 01-el munkáltatóm megszünteti a munkaviszonyomat. 4 év múlva lennék jogosul a nők kedvezményezett nyugdíjának igénybevételére. Jár e nekem az emelt összegű végkielégítés?

Veci # 2011.02.23. 08:25

Érdekes olvasnivaló a végkielégítéssel kapcsolatban, a visszamernőleges törvényt hatálybalépésével:
A nyugdíjasok egy részét is különadóztatja a kormány
http://index.hu/…lonado_elol/

Tá j é ko z t a t ó a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 98 százalékos
mértékű különadó új szabályairól

http://www.apeh.hu/…zabalyok.pdf


Üdvözlettel Veci

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 09:46

A rokkantsági nyugdíjas csak akkor minősül ezen szabályok vonatkozásában nyugdíjasnak, ha kapja is azt a nyugdíjat. Az tehát nem elég, hogy jogosult lenne rá; és ha jól értem, akkor te jogosult sem vagy.

terekm # 2011.02.05. 08:39

T. Szakértők!
2004.áprilisától állt fenn munkaviszonyom munkáltatómmal. Innen mentem GYES-re - fizetés nélküli szabadságra, GYES lejár 2012.januárban.
Ezalatt 2009.11.01-ig rokkantsági nyugdíjban részesültem, miután rokkantsági nyugdíjamat megszüntették, 2009.11.01-től rendszeres szociális járadékban részesülök.
2009. dec. 01 kelttel kaptam meg a munkáltató csoportos létszámleépítésről szóló tájékoztatását, aminek keretében a felmondási védelem letelte után megszűnik a munkaviszonyom, azaz 2012.01.02-át követően.
Eközben dolgoztam máshol részmunkaidőben GYES mellett, eleget téve tájékoztatási kötelezettségemnek a főállásom felé(1992. évi XXII. Törvény 107. § (1) bekezdése).
Jár-e végkielégítés?
Figyelembe véve Munka tv. 95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].
Hogyan kell azt értelmezni, hogy "legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül" ? Én a csoportos létszámleépítésről szóló levél megérkezésekor már nem voltam nyugdíjas, de előtte igen....
Előre is köszönöm segítő véleményeket, Móni

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.04. 14:26

Akkor se jutsz hamarabb pénzhez, ha te mondasz fel, ha viszont megvárod, míg a felszámoló felmond (vagy törlik a céget), akkor több jár.

"Tanácstalan" # 2011.02.04. 13:15

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérném a segítségét:
A cégnél (csökkent munkaképességűeket foglalkoztató Kft.), ahol dolgozom 2011. január közepén megindult a felszámolás. Bért nem kaptunk 2010. áprilistól pedig 2011. február elejéig dolgoztunk. (Mindig hitegettek átalakulással, új tulajdonossal, stb.) A felszámolóval sikerült felvenni a kapcsolatot és ő azt mondta, hogy nem tudott rólunk, munkavállalókról (mi egy vidéki telephelyen dolgoztunk, nem a központban). Azt mondta, hogy „Adják be a rendkívüli felmondásukat, megjelölve a bérigényt és egyebeket; különben várhatják, hogy én mondok fel.”
A kérdéseim az alábbiak:

  • Beadjam a rendkívüli felmondásom a bérigényemmel, végkielégítés igénnyel, felmondási időre járó bérigénnyel, (bruttó vagy nettó összegben; a cég fizeti-e belőle a közterheket, mint rendes esetben- pl. szja, egyebek),
  • vagy adjam be 40 napon belül az eddig elmaradt bérkövetelésemet és várjam meg, amíg vagy felmond a felszámolóbiztos, vagy megszűnik a cég, így a munkaviszonyom is. Jár-e bér azon időszakra, amikor nem végeztünk munkát a felszámolás ideje alatt? Ha igen, mennyi. Ha a munkaviszonyomat nem én szüntetem meg, akkor mikor kapom meg az elmaradt béremet (április-január) és van-e valami esély arra, hogy a felszámolás végén még megkapom a februártól járó összeget (ha jár) a végkielégítésemet és a felmondási időre járó béremet? (Mindent összeszedve – bér+végkielégítés+felmondási időre járó bér – belefér a bérgarancia alapból igényelhető összegbe.)

Válaszát, előre is köszönöm,
„Tanácstalan”

Moflika # 2011.01.24. 16:29

Szép napot ! Segítséget szeretnék kérni egy hozzáértő emberkétől.
1971.07.01.-től folyamatosan dolgozom.Betegállományba sosem voltam. Kérdésem: Meglehet nekem a szükséges 40-év szolgálati időm 2011.06.30.-án?
A másik kérdésem,hogy 27 éve dolgozom a mostani munkahelyemen,ami sajnos megszűnik. Kérdésem: hány hónap végkielégítés jár a 27 évre. Segitségeteket előre is köszönöm.(Moflika)


Tisztelt Mindenki !

Segítségre lenne szükségem..megpróbálom röviden leírni történetemet.
Fiam 1 éve elvált a feleségét?l,a gyerekeket az any

Tittaaa # 2010.12.15. 16:07

Tisztelt Jogi Fórum!
Olyan helyzetbe került a cégünk, hogy sajnos lassan kiürül a kassza. Bevételeink csak csordogálnak, de ingatlan és egyéb tárgyi eszköz vagyonunk nagyon magas. (nem terhelt) Akik itt maradtunk a cégnél mindannyian 10 vagy több, mint 10 éve itt dolgoznak. Vélhetően a novemberi fizetésünket sem kapjuk a hónapban kézhez. Azt szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató módosíthatja-e szerződésünkben meghatározott fizetésünket mondjuk minimálbérre és kötelesek vagyunk-e ezt elfogadni? Ha nem fogadjuk el, akkor jár-e a végkielégítés, vagy az dolgozói felmondásnak minősül? Van-e lehetőség olyan szerződés megfogalmazására, hogy a fizetés mondjuk 3 hónapig csökken, és ha utána sem áll talpra a cég akkor a korábbi bruttó fizetés legyen a kifizetendő végkielégítés alapja.
Megtisztelő válaszokat előre is nagyon köszönöm.
Egy aggódó Team tagja.
T.


Tittaa

végrehajtó1 # 2010.12.12. 19:22

Munkaügyibíróság.Ahol a kamatokat és az egyébb költségeidet is kérd.Ha megnyerted akkor végrehajtás.

Ancsapancsa60 # 2010.12.12. 18:15

Nem akarja az Önkormáyzat kifizetni a végkielégítésemet!
Október 15-én lejárt a felmentési időm,de a különadó miatt ennek kifizetése tolódott.Ígérgettek,a MÁk számfejtette , és a számlámra utalva nov. 2-án bérjegyzékem is van, de PÉNZ az nincs!!! Nincs rá pénze az Önkormányzatnak. De ez törvényesen jár!!! Mit tehetnék???

Veci # 2010.12.08. 09:16

bugyuta
Nem vagyok szakértő ezt te is tudhatod, szerintem a másik topicban találkozhattunk.

  • Fel nem mondj addig, amíg Közlönyben nem olvasod a tv. módosítást (akár még akkor is lehet meglepi, ha valamit nem értünk jól a Közlöny megjelenéséig). Ne legyen már ennyire sürgős, mert az eddigi idő volt a hosszú és nem az az 1-2 hónap.
  • Azonkívül a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés nem mindig a munkavállalónak lehet kedvező. Honnan vagy te abban biztos, hogy megállapodtok abban, hogy a 35 nap felmondási időt megkapod, és azt nem kell letöltened.
  • Arra is számíts, hogy nem adnak felmondási időt, hanem másnaptól megszűnik a munkaviszonyod, mert mi érdeke fűződne a munkáltatónak ahhoz, ha te felmondasz, hogy még 35 napot fizessen, ha ettől olcsóbban is rövidre zárhatja a távozásod.
  • Teljes biztos vagy-e abban, hogy megvan a 40 év jogosultsági időd? Ezért várd meg a tv. módosítás hatályba lépését és a kormányrendeletet, ami szabályozza, hogy mit kell beleszámítani a 40 év jogosultsági időbe. Pillanatnyilag még úgy áll, hogy a szakmunkásképzési idő (bár van beadva módosító indítvány erre vonatkozólag az ellenzék részéről, de nagyon nem bíznék abban, hogy el is fogadja a 2/3-os többség) és munkanélküli ellátás nem tarozik bele.
  • A 40 év jogosultsági időben a munkaviszony és a gyermekellátással kapcsolatos idők együtt kell meglennie. Jól számolj, nehogy félreérts valamit.
  • A prémiumfeladat kifizetése az én értelmezésem szerint is a munkaviszony alatt lehetséges. De ha te dec. 31-el felmondanál (ne tedd a fentebb leírtak miatt), akkor le kell dolgoznod a felmondási időt, de ha ti "közösmegyezni" akartok, hát azzal is számolj, hogy a munkáltató úgy elfogadja a te kérésed, hogy pislogni sem érkezel. Bocs az erősebb fogalmazásért, de te akarod megoldani január 1-től a munkáltató létszámgondját? Ha eddig birtál várni akkor várj addig, amíg minden letisztázódik, a Nyugdíjbiztosító is pontos tájékoztatást tud adni a kedvezményes nyugdíjbavonulásról.

MOST NE RONTSD EL a hirtelen lépéssel, ezt csak nagyon-nagyon jó indulattal tanácsolom neked.


Üdvözlettel Veci

bugyuta # 2010.12.08. 07:53

T.szakértő!
2011.febr.1-től (tervezem) a nyugdijazásom elinditását. (40 év) Úgy terveztem,hogy ha dec.végén a törvény megszületik, munkahelyemen -közös megegyezéssel-felmondásomat beadom. Itt jönnek a kérdések, amelyekkel nem vagyok tisztában: 35 nap a felmondási idő, amelyet 99%-hogy nem kell letöltenem, mert a kereskedelemben pangás van év elején, és örülnek ha nem lopjuk a napot a munkahelyen annyian, viszont a kérdés az, hogy ha van egy prémiumfeladatom/unk melynek kifizetése akkor történhet meg, hgy dec.31-én munkaviszonyban állok. Ebből következik, hogy kifizetése a januári fizetéssel történik. Ha én dec.végén felmondok, de még a felmondási időt "töltöm" 35 napig, ki kell fizetnie a munkáltatónak a prémiumot, vagy megvonhatja. Üdv. Bugyuta

pazs # 2010.12.07. 17:02

Krisztián23: hát ha egyszer kijelentetted, hogy a közös megegyezésben leírtakan kívül további igényed nincs, akkor nem nagyon van mit tenni így utólag. Előre kellett volna érdeklődnöd. Jó hogy nem hajlandó a munkáltató végkielégítést fizetni, ha egyszer a közös megegyezésben nincs benne (ez ugyanis nem felmondás, nem jár alapból semmi, csak ami le van írva a közös megegyezésben).

Krisztián23 # 2010.12.07. 16:37

T. Szakértő!
2010.12.01-vel megszűnt a munkaviszonyom( közös megegyezéssel), 6 év után. A munkáltatóm nem hajlandó végkielégítést fizetni. A kérdésem az lenne hogy támadható-e ,mert az aláírt munkaviszony megszüntetéséről szóló szerződésben szerepel egy olyan mondat " a munkáltató és a munkavállaló egybehangzóan kijelentik, hogy egymással szenben- a jelen megállapodásban szabályozottakon túlmenően- a munkaviszonyból eredő egyéb igényük nincs". Tehát ebbe beletartozik a végkielégítés is, illetve megtámadható utólag, hogy aláírtam már?

Rebeka52 # 2010.07.06. 22:26

T.Szakértő!
Ma kaptam kézhez a szolgálati idő elismerési határozatomat, 10 napon belül fellebbezhetnék, de nem találtam még határozott indoklást, hogy jogos-e a problémám. 6 hónap időtartamról van szó, amit "okmányok hiányában nem tudnak beszámítani"a nyugdíjamhoz. Konkrétan: munkaviszonyom végkielégítéssel 1994.12.10. nappal megszűnt. Kórházba kerültem 1994.12.02.-n, 1995.május 31-ig.A kórház által kiállított igazolásokat munkahelyemen családtagom leadta. Ott "inaktív táppénznek" nevezték, és az ügyintéző azt mondta, hogy majd a társadalombiztosításnál visszakeresik ezt az időt, csak írjam rá most a "szolgálati idő adatlapra". A visszaérkezett határozat szerint nem lehet beszámítani.
1994.12.11-én ezek szerint be kellet volna jelentkeznem a munkanélkülire? Nem állt módomban. A kórházi ápolás után azonnal megtettem.
A végkielégítésem időtartama, a 6 hónap sem számít ezek szerint? Köszönöm válaszát, nem szeretnék feleslegesen fellebbezést benyújtani, de így még 6 hónappal tovább kell dolgoznom.

fan-tom # 2010.06.17. 20:41

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni.
2000 óta dolgoztam egy Kft-nél,ami ellen 2009 nyarán felszámolás indult.Egy havi bérem és a végkielégítésem járna,de nem tudom,hogy megkapom e egyáltalán,ugyanis senki nem mondta,hogy a Magyar közlönyben való megjelenéstől számított 40 napon belül kell beadni az igényemet.Így erre sajnos nem került sor.A felszámoló hölgy lekezelően azt mondta,nehogy már Ő fizesse ki saját zsebből.Érdeklődnék ,hogy a bérgarancia alap mire van?Van e még esélyem,fordulhatok e esetleg valahova?

Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 11:06

Azt akarod kérdezni, hogy a végkielégítés szempontjából beleszámít-e a munkaviszonyba. Bele.

kovacs.nora # 2010.05.27. 08:44

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Gyesem 2010.június 9-én lejár. Ezen időpont után már megszüntetheti amunkaviszonyomat, úgy gondolom. De kérdésem továbbra is arra irányul, hogy az így eltöltött 9 éves munkaviszonyra végkielégítés jár-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 06:56

Gyes alatt nincs rendes felmondás.

kovacs.nora # 2010.05.26. 16:26

Tisztelt Fórumozók!

2001júniustól jelenleg is laklamazásban állok egy kft-nél. 2001 októberétől táppénzen , majd a mai napig folyamatosan gyesen vagyok. Ha a munkáltatóm rendes felmondással megszüntetné a munkaviszonyomat, végkielégytésre jogosult lennék-e?
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.25. 07:08

Állj, állj! Azt viszont simán megteheti, hogy neked csak azt adja, ami a kollektív szerződés szerint kötelező, másoknak meg többet. A közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés feltételei egyénenként változhatnak.

hotibi # 2010.05.23. 20:58

nandy köszönöm szépen
hotibi

nandy # 2010.05.23. 20:13

Ha harminc napon belül akar a törvényben meghatározott számú embert elküldeni, akkor nem mondhatja azt, hogy őket csop. küldi el, téged meg rendessel, ugyanabban a 30 napos időszakban.

hotibi # 2010.05.23. 18:43

nandy, köszönöm válaszod. Cégünk kollektív szerdősése az MT-ben meghatározottaktól is kedvezőbb.
Viszont most hogy csoportos létszámleépítést jelentett, az érvényben lévő kollektív szerződésben meghatározottaktól is többet igér elbocsájtás esetén. Ehez képest van akit mégis "csak" a kollektív szerint fizet ki..monván hogy téged rendes felmondással küldünk le, nempedig a csoportos leépítés keretein belül.

üdv
hotibi

nandy # 2010.05.23. 09:43

csak a kollektívszer­ződésben foglaltakat nyútják ami kedvezőtlenebb.

Ilyen nincs... Valamit félreértesz, vagy rosszul fogalmaztál. A Kollektív Szerződésben nem lehet érvényesen kevesebb juttatást előírni, mint ami a törvény szerint járna.

Azt megtehetik, hogy csak csop. leépítés esetére írnak elő dupla végkielégítést, sima elbocsátásnál nem. Tehát megtehetik.

De a csop. létszámleépítésnek vannak szabályai, nem döntheti el egyoldalúan a munkáltató, hogy mi minősül csoportosnak, és mi rendesnek...

Mt.
94/A. § (1) Csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató a döntést megelőző féléves átlagos statisztikai létszáma szerint309

  1. húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz munkavállaló,310
  2. száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka,
  3. háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja harmincnapos időszakon (94/C. §) belül a működésével összefüggő ok miatt megszüntetni.

(2) Ha a munkáltató fél évnél rövidebb ideje alakult, az (1) bekezdésben meghatározott átlagos statisztikai létszámot az adott időszakra vonatkozóan kell megállapítani.
(3) Ha a munkáltatónak több telephelye van, az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását telephelyenként kell megállapítani azzal, hogy ugyanazon megyében (a fővárosban) található telephelyek esetében a munkavállalók létszámát össze kell számítani. A változó munkahelyen foglalkoztatott munkavállalót azon a telephelyen kell számításba venni, amelyen a csoportos létszámcsökkentésről szóló döntés meghozatalakor irányadó beosztása szerint végez munkát.311