Dolgozó részéről azonnali felmondás.


ObudaFan # 2014.12.28. 09:10

juszuf14

A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Vita esetén a bíróság dönt. A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

netmum # 2014.12.27. 21:54

Tisztelt Szakértő !

Pedagógus vagyok közel 30 éve, határozatlan idejű kinevezéssel.

November végén az üzemorvos a vérnyomásom miatt nem adta meg az alkalmasságit.
A helyzet gyors elemzése után úgy gondoltam - és ezt a munkáltatómmal meg is beszéltem - , hogy ez éppen kapóra jött, mert így ő szüntetheti meg a munkaviszonyomat és nekem nem kell abból lelki problémát csinálni, hogy én hogyan közöljem lemondási szándékomat ( ami egyébként már tervbe volt véve ) !

Először sima ügynek tűnt, ... most már nem az !
Az érintettek ( vagyis az iskola igazgatója, a KLIK igazgatója és én) egy ideig a sötétben és a bizonytalanságban tapogatóztak/tunk, aztán kiderült, hogy így sem jó, meg úgy sem lehet, de konkrét iránymutatás nem érkezett.

Jelenleg táppénzen vagyok - lehet, hogy így lemondani sem tudok ???

Hálás köszönet a válaszért !

MizsiMazsola # 2014.12.19. 12:29

Kedves Fórumozók,kedves Hozzáértők!

Két éve dolgozom egy cégnél, ahol eddig 3 havonta kaptam új, próbaidős szerződést.
"Nagy örömömre" januártól véglegesítik a szerződésem, ám sajnos a feltételek eléggé megváltoztak.
Hat havi felmondási időt irt ki a vezetőm az új szerződésben, valamint a beígért fizetésemelést is érdekesen oldotta meg.
Harmincezer forint nettó jövedelem emelkedést ígért, amit úgy kíván megoldani, hogy a bruttó bért emeli ezzel az összeggel, majd kiegészíti autó futás néven a hiányzó összeggel.
Én eddig is, is a továbbiakban is autóbusszal járok munkába, és jogosítványom sincs.
Eddig szerettem ezt a munkát, ám ez az emelés sem a nyugdíjba, sem pedig a gyermekvállaláskor kapott jövedelmen nem eredményez az előzőektől nagyobb eltérést, így a munkahely váltás gondolat is felmerült bennem.
Amennyiben találok egy másik, kedvezőbb feltételeket biztosító munkahelyet, jogilag helytálló az azonnali felmondás, és indokolható is ezekkel a dolgokkal?
Valaki a fórumozók közül járt már hasonló cipőben?

Köszönöm a segítséget!

BellatrixL # 2014.12.18. 19:19

Kedves fórumozók!

Sem a kinevezésemben, sem a munkaköri leírásomban nem szerepel a próbaidő kikötése, azonban köztisztviselőként tudtommal kötelező próbaidőt kikötni - minimum 3 hónap, maximum 6 hónap -, azonban sehol nem találtam meg az iratokban. Ha nem szerepel benne, akkor a maximumot kell nézni - tehát a 6 hónapot -, vagy esetleg ez valami belső szabályzatban lehet benne? Egyébként ahogy én tudom, általánosan 6 hónapos próbaidőt szoktak kikötni a közig. szerveknél.

juszuf14 # 2014.12.11. 18:37

Üdvözletem!
Hogyan lehet határozott idejű munkaszerződést felmondani?
A fiam dec 3-án beadta a felmondását( egy hónapja dolgozott, egy nappal lépte túl a próbaidőt), a tanulmányai úgy alakultak, hogy nem tud mellette teljes munkaidőben dolgozni. Kérte, hogy jan. 3-tól engedjék el. Azt a választ kapta, hogy az általa kért felmondási dátum nem került jóváhagyásra. Mi a teendő?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.03. 06:11

OFF
Hoppá! Természetesen nem kisgergely posztjára reagáltam. Az este még itt volt egy hosszabb lélegezetű írás egy munkavállaló jogellenes felmondásáról. Az éjszaka elvitte a cica.
ON

ObudaFan # 2014.12.02. 21:47

Azt lenne inkább célszerű megvárni valószínűleg, amíg a munkáltató mond fel, vagy ajánl fel egy közös megegyezést. Ha te mondasz fel, akkor nem lesz végkielégítés és a teljes felmondási időt ki kell tölteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.02. 16:57

Mi a kérdés?

kissgergely # 2014.12.01. 17:18

Üdvözletem!
8 éve dolgozok a cégnél műszakvezetőként. 5 napja közölték velem, hogy megszüntették a munkakörömet, és a helyette felajánlott, alacsonyabb beosztást nem szeretném elfogadni.
Mit javasolnak, hogy mondjak fel, hogy ne járjak rosszul, úgy, hogy lehetőleg a felmondási időt se kelljen kitöltenem?
Valamilyen esetben jár nekem végkielégítés?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.11.28. 21:53

gelsomino

Ha a munkáltató az átvételt megtagadja, akkor szerintem kézbesítettnek kell tekinteni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.27. 14:53

Nem erre válaszoltam.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.27. 14:52

Korrekt a levél.

gelsomino # 2014.11.27. 14:25

ObudaFan

Köszönöm szépen! Tehát ebben a munkáltatónak el kell fogadni az egyoldalú nyilatkozatot, ugye?

Még egy kérdés: Ha tértivevénnyel küldött próbaidő alatti azonnali hatályú munkavállalói felmondást a munkáltató nem veszi át, akkor az e-mailen megküldött beszkennelt nyilatkozat kézbesítettnek és hozzáférhetőnek tekintetendő? Én legalábbis így értelmezem az Mt. 24. §-át...

ObudaFan # 2014.11.27. 14:14

kmary

Közalkalmazottaknál a lemondási idő két hónap, tehát ha a januáron január elejét érted, akkor máris lecsúsztál róla, kivéve ha a munkáltató rugalmas.

ObudaFan # 2014.11.27. 14:12

gelsomino

Próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül azinnali hatállyal felmondhatja a munkaszerződést.

gelsomino # 2014.11.27. 14:05

Munkavállaló általi próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás esetén mondhatja azt a munkáltató, hogy nem fogadja el a felmondást?

kmary # 2014.11.25. 14:08

Üdvözletem !

Pedagógus vagyok, határozatlan idejű kinevezéssel.
Januártól máshol szeretnék dolgozni.

Mikor és hogyan közöljem lemondási szándékomat,
hogy a lehető legkorrektebb legyek a munkáltatómmal,
de én se járjak rosszul ?

Köszönöm szépen !

Kitty88 # 2014.11.24. 21:44

Tisztelt Tagok!
Segítséget szeretnék kérni.Lassan 5 éve dolgozom egy cégnél határozatlan idejű szerződéssel. Úgy döntöttem, hogy meg szeretném szüntetni a munkaviszonyom.A szerződésben nem került feltüntetésre a felmondási idő.
Kérdésem az lenne, hogy a felmondási idő ebben az esetben mennyi, vagy pedig a közös megegyezés adja.
Valószínűleg nem számítanak a felmondásomra, így tartok a reakciótól ami éri őket. Jelenleg még 5 nap szabadságom van,melyet eredetileg a karácsonyi és szilveszteri időszakra kellett meghagyni.
Ebben az évben le szeretném zárni ezen a munkahelyen a dolgokat, mert januárban egy másik cégnél kezdenék.
Amennyiben jövő hét elején felmondok és mondjuk megbeszéljük, hogy még egy hetet ott vagyok, utána ki kellene adnia a szabadságomat is, ugye?
És arra a két hétre(egyik jövő hét), másik az 5 nap szabadság hete. Akkor december közepén megszűnne a munkaviszonyom a szabadság letöltése után, ugye?
Az lenne az utolsó nap és a két heti bérem még kötelező lenne kifizetnie?

Köszönöm előre is a segítséget és választ.
Kitty

ObudaFan # 2014.11.17. 21:43

boczig

Bírósághoz. A kérdés legfeljebb az, hogy pert lesz-e érdemes indítani, vagy rögtön felszámolást.

ObudaFan # 2014.11.17. 21:42

naborsi

Az a szabályos, ha akkor közlöd vele, amikor meg is akarod szüntetni.

boczig # 2014.11.17. 10:02

Tisztelt Tagok!

A 11.11.-én írt levelemhez kiegészíteném, azóta megoldottuk és előre egyeztetett időpontban elutaztunk Győrbe, hogy férjem átvehesse a kilépő iratait és a fizetését. Azonban zárt ajtók fogadtak. Az épületben lakók tájékoztattak, hogy elvétve van nyitva az iroda. Telefonos egyeztetés után egy felpéci címre irányítottak (120km-en túl még + 20km és vissza) ami a szerződésen is szerepelt. Meglepődésünkre egy 30 éve elhagyatott épülethez értünk. A póstás rendszerint viszi oda a bírósági ill. behajtói leveleket amiket soha senki nem vesz át, hiszen lakatlan. Többszöri telefonos egyezkedésünk után sem voltak hajlandóak felfedni tartózkodási helyüket, kitérő válaszokat kaptunk. Majd 1 órás telefonos könyörgés után azt az ígéretet kaptuk, hogy akkor hajlandóak még aznap elutalni a pénzt, és feladni postán az iratokat. Sajnos egyik sem érkezett meg. A cégjegyzék alapján bírósági végrehajtás van mindhárom cégre (kölcsönbeadó, kölcsönbevevő, stb). Korábban e-mailen átküldtek 2 iratot a kilépő papírcsomagból, amin egy olyan könyvelői cég szerepel aki ellen szintén eljárás folyik. A telefonszámok tulajdonosai titkosítottak. Tisztelettel kérdezem, hova fordulhatnánk ahol érdemben segítséget kaphatunk, hogy férjem kilépő iratait és járandóságát megkaphassuk, és persze nem évekbe telik. A korábbi kérdéseimre, sem kaptam választ.
Tisztelettel

boczig # 2014.11.11. 07:35

Abban szeretném a véleményüket kérni, hogy férjem a próba idő alatt azonnali hatállyal felmondott. A cég Győrben van, a munkavégzés pedig Pesten. A belépő iratokat és a fizetéseket rend szerint Pestre hozták fel. Most, hogy felmondott egy jobban jövedelmező munka reményében, így nem hozták fel a fizetését, sem a kilépő papírjait, hanem le kell utaznia Győrbe. Ez 5 gyermek mellett, melyek között van tartósan beteg (liszt érzékeny, speciális étrendet igényel), nem tudjuk megoldani, hogy leutazzon, sajnos nem telik az úti költségre. E-mailben kértük a céget, hogy legalább a fizetést legyenek szívesek akár postán akár számlára utalva elküldeni, mert fizetés hiányában nem tudunk élelmiszert venni, illetve Győrbe utazáshoz is szükséges lenne a jövedelemre. Az új cégnél majd 1 hónap múlva kapja az első fizetést, de már csak 1-2 napig tart ki az ennivaló. Írásban nem nyilatkoznak hogy miért nem tudják postázni, vagy utalni a pénzt. Telefonos konzultáción azt a választ kaptuk, hogy nem kellett volna felmondani, a család sorsa pedig nem az Ő problémája. Meg teheti-e a cég, hogy ilyen módon járjon el, és a megélhetést, leutazást is ellehetetlenítse? Mik a lehetőségeink, hogy valamilyen módon, rövid határidőn belül hozzá juthassunk a megkeresett pénzhez?

ObudaFan # 2014.11.10. 21:15

Zastava

Végkielégítésre a felmondást közlő munkavállaló csak akkor számíthat, ha azonnali hatályú felmondással él, éspedig azért, mert a munkáltató

a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.10. 17:18

Ajaj.
Mire alapoznád azt az azonnali hatályú felmondást?

Zastava # 2014.11.10. 11:16

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha 4 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen és fel szeretnék mondani, számíthatok-e végkielégítésre, illetve hogy azonnal felmondással vagy rendes felmondással érdemes-e távozni, melyik verzióval jár jobban a dolgozó?

Várom válaszát, üdvözlettel
J. Andrea