Szabadság kiadás


the big cat # 2005.03.06. 18:15

Az mindenkire vonatkozik.

Miért járnál jobban? Egy munkanap a anppalosoknak hány műszak van? Egy. Hány napot kell kivenniük? Egyet.

Máshonnan nézve: A nappalosnak van két 12 órás műszakja a két munkanap alatt, egy napot kivesz, egy 12 órás műszakot meg lehúz.

Neked ugyanazon 48 óra alatt van egyszer egy 7 órás darab műszakod, aztán egy 12 órás áthúzódó, meg egy 5 órás darab műszakod. Az egyik napra szabadságot írnak ki, és a 12 órás áthúzódó műszakot nem kell ledolgoznod.

Persze ez az ideális eset, de a munkáltató problémája hogy a saját egyenlőtlen műszakbeosztását megoldja.

loko # 2005.03.06. 16:26

Az MT 135. § (3). nem hiszem, hogy vonatkozik a mozdonyvezetőkre. Ugyanis mi megszakítás nélküli munkarendben dolgozunk. A heti pihenőnapot "az adott hónap szombatjai és vasárnapjai száma által meghatározott módon kell kiadni oly módon, hogy két szolgálat között legalább 48 óra megszakítás nélküli pihenőidő legyen." Tehát heti átlagot tekintve megvan a két pihenőnap, csak ez egy-egy konkrét hetet tekintve lehet több is és kevesebb is, mivel a pihenőnapok "elcsúszhatnak".
Ha "the big cat" érvelését fogadom el, akkor jobban járok, mint az állandó nappalosok, mivel az éjszakai műszakra kivett egy nap szabival igazából két munkanap alól mentesülök.

the big cat # 2005.03.06. 15:31

Mt. 135. (3).

okostojás # 2005.03.06. 14:22

Az érvelésedet értem, csak azt nem tudom, hohy az MT mely pontjaira hivatkozzon akár a munkavállaló, akár a munkáltató, ha munkaügyi bíróság elé kerül a dolog.

the big cat # 2005.03.06. 12:52

Sem hátrány sem előny nem érheti. eygetértek. Ezért egy műszakra csak egy munaknapot írhat ki szabadságnak.

Ugyanis tételezzük föl, hogy valahogy mindig úgy jön ki, hogy épp éjszakai műszakban van. Akkor minden egyes 1 napos szabihoz két napot kell kivennie? Míg az aki az összes stabiját nappali műszakban veszi ki, annak csak egyet?

A problémát nem a megszakítás nélküli munakrend, vagy amunakidőkeret okozza, így nem si az azokra vonatkozó jogszabályhelyeken kell a megoldást keresni, hanem az, hogy az ő "munkanapja" nem esik egy be a naptári nappal.

okostojás # 2005.03.06. 08:50

Sziasztok!
Szerintem onnét kéne megközelíteni a kérdést, hogy mi minősül munkanapnak. Kicsi körülnéztem a neten és találtam egy - Legfelsőbb Bíróság által kiadott - állásfoglalást, ami támpontot nyújthat. Idézem: "A munkavállalót megillető szabadság mértékét a törvény munkanapban határozza meg (Mt. 131-132. §), és ennek megfelelően a szabadságot munkanapban rendeli kiadni [Mt. 135. § (1) bekezdés]. Ezért határozza meg, hogy mely napokat kell munkanapnak számítani a szabadság kiadásánál, illetve hogyan kell biztosítani az ötnapos munkahétnek megfelelő szabadságidőt, ha a munkaidőt hetente nem öt munkanapra osztják be [Mt. 135. § (2)-(3) bekezdés]."
Namármost én úgy gondolom, hogy egy mozdonyvezetőt (vagy bárkit) sem hátrány, sem előny nem érhet a szabadság kiadás során az általános (nappalos) munkarendűekhez képest. Ha én lennék loko munkáltatója, a csak egy napot érintő munkanapjára egy szabit, a két napot érintő munkanapjára két szabit adnék.

loko # 2005.03.06. 08:39

"the big cat" !
Az utolsó kérdésemre nem válaszoltál. Mi a helyzet abban az esetben?

the big cat # 2005.03.06. 05:30

És aki normál munkarendben éjszakai műszakban dolgozik? Annak szerinted két napot kellene kivenni? ha nem, akkor ebben az esetben miért igen? Egy műszakja marad ki.

Hogy jön ehhez a pihenőnap kéréds?

okostojás # 2005.03.05. 20:19

Azt hiszem, hogy The big cat egy kicsit mellébeszélt. Szerintem az ördög ügyvédjének lesz igaza. Az MT 135. egyértelműen fogalmaz. A szabadság kiadásánál a munkarend szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Márpedig az éjszakai szolgálat másnapra eső részében is munkát végez. Akkor meg miért ne lenne az is munkanap?
Ha jól értettem, loko folyamatos munkarendben van foglalkoztatva, így heti kettőnél több pihenőnap is kiadható. Erre egyértelműen vonatkozik az MT 135. 2. bekezdése.

loko # 2005.03.05. 18:21

Bizonyára én nem voltam elég érthető, de nem a szabadság megszakításáról van szó. Megpróbálom egy gyakorlati példával szemléltetni a problémát.
Pl.: A kiadott munkaidő beosztásom szerint kedden 22 órától szerdán 10 óráig munkavégzési kötelezettségem lenne. Időközben kiederül, hogy szerdán 8-ra a gyereket orvoshoz kell vinnem. Jelzem a munkáltatónak, hogy a keddi 22 órás beosztásomra szabadságot kérek. Az általad felvetett értelmezés szerint a munkáltató keddre beír egy nap szabadságot és elszámolja azt 12 órával. (Így nincs sem túlóra, sem hiányóra). Most jön a csavar. Szerdán egy munkatársam beteget jelent. A munkáltató megpróbálja helyettesíteni valakivel, akinek aznapra nincs munkavégzési kötelezettsége, sem szabadsága, sem pihenőnapja. (Rendkívüli munkavégzés MT 126.§ 1.) Azt fogja látni, hogy én ezeknek a feltételeknek megfelelek, mivel csak keddre van beírva a szabadság és szerdára elrendeli a rendkívüli munkát.
Így aztán úgy járok, mint Mátyás király az okos lánnyal, kértem is szabadságot, meg nem is.

the big cat # 2005.03.05. 17:40

A szabadság megszakításához a munkáltatónak joga van, de nem értem, hogyan függ ez össze a mi problémánkkal? Két munakvégzés között 11 órának mindenképpen el kell telnie.

loko # 2005.03.05. 16:49

Köszönöm a gyors választ "the big cat". Most egy kicsit az ördög ügyvédje leszek, de megpróbálok a munkáltató fejével gondolkodni. Egy korábbi topikon azt írtad, hogy a szabadságot munkanapra kell kiadni. A két napra áthúzódó munkavégzés egy, vagy két munkanap? (MT 135. § 1.)
Ha az álláspontod szerint az éjszakai szolgálat első napjára írnak be szabadságot, akkor elvileg a második napon jogszerűen berendelhetnek rendkívüli munkavégzésre (természetesen a megfelelő díjazás ellenében). Holott nekem lehet, hogy a második napra lenne programom, azért is kértem szabadságot.

the big cat # 2005.03.05. 16:11

nagyon jó a kérdés, és eltartott egy darabig, amíg megállapodtam magammal, mi is a véleményem. Szóval példát véve arról, hogy hogyan kezeli a munkajog az egyik napról a másikra áthúzódó éjszakai műszakokat mondjuk péntek és szomba között, aza véleményem, hogy amunkálattódnak iylen esetben 1 nap szabadságot szabad csak elszámolni mégpedig vagy 8 óra vagy a munakidőbeosztás szerinti 12 óra távolléti díjjal.

Az áthózódó műszakoknál sem kella szombati részre hétvégi pótlékot fizetni, és a normál munakrendben dolgozó áthózódó műszakja is csak a műszak kezedetének napjára számolható el szabadság.

loko # 2005.03.05. 13:55

Üdv Mindenkinek!
Rendszeresen olvasom a fórum munkajoggal foglalkozó oldalait, mivel több hasznos hozzászólás található benne. Most én is szeretnék kérdést feltenni, ami a szabadság kiadásra vonatkozik. A MÁV-nál dolgozom, mint mozdonyvezető. Kéthavi munkaidőkeretben dolgozom, a munkaidő beosztásomat a tárgyidőszak előtti hónap 20.-án kapom meg. Ez tartalmazza, hogy melyik napon mikor és mennyit kell dolgoznom, illetve ki vannak jelölve a szabadságok és a heti pihenőnapok is. A szabadságot a dolgozók előzetes meghallgatása után a munkáltató ütemezi és beépíti a vezénylésembe. Ekkor a szabadságra a napi munkaidőnek megfelelő (Kollektív Szerződés szerint 7,2) órát számol el. Eddig ez rendben is van így. A gondom akkor kezdődik, amikor a hónap közben akarok szabadságot kivenni (legalább 15 nappal korábban). A munkáltatóm álláspontja szerint a munkából távol töltött idő miatt sem túlóra sem hiányóra nem keletkezhet. Ezért a tárgyidőszakban kiadott szabadságos napra annyi órát számol el, amennyi az adott napra betervezett munkaidőm lett volna.Ez egy nappali szolgálat esetén érthető is, így beírnak egy nap szabadságot. A probléma akkor kezdődik, amikor éjszakai szolgálatra szeretnék szabadságot kérni. Pl.: az eredeti munkaidő beosztásom szerinti kezdés 19 óra, a befejezés 7 óra. A munkáltatóm úgy értelmezi, hogy mindkét napra kiadja a szabadságot, csak az elsőre 5 órát, a másodikra 7 órát számol el. helyesen jár el?
Megcsavarva a dolgot! Mi a szabadság kiadás helyes módja akkor, ha a munkaidőm vége után a heti pihenőnapom kezdődik? Mivel folyamatos munkarendben dolgozom, ez havonta egyszer esik hétvégére, egyébként általában hétköznap adják ki.(A MÁV-nál a heti pihenőnap tartama 48 óra, amelybe egy teljes, 0-tól 24-ig terjedő napnak bele kell esnie.)
Remélem, hogy valaki tud tanácsot adni. Előre is kösz!