szerződés nyelve


Bogie # 2005.04.21. 14:30

Értem én, hogy mit akar, de a dolgok megerőszakolása nem vezet sehová. Ezzel együtt, ha valaki kéri, akkor kiadjuk.

Karika # 2005.04.21. 14:24

Az Mt. 99. § magyarázata már részletesebb, itt már a referencia szó is megtalálható:

A munkáltatók részéről egyre gyakrabban jelentkező igény, hogy az alkalmazni kívánt munkavállalóról referenciával rendelkezzenek.
Ennek egyik módja, hogy a munkavállaló korábbi munkáltatójától kér referenciát, vagy előregondolva, már a jogviszonya megszüntetésekor vagy csak akkor, amikor ez éppen aktuálissá válik. A munkáltató törvényi kötelessége, hogy ezt kiadja, de csak a jogviszony megszüntetésétől számított egy ében belül. Természetesen előfordulhat, hogy ezt követően kéri a régi munkavállaló a működési bizonyítványt, aminek kiadása az egy éven túl, a munkáltató döntésétől függ.
A működési bizonyítvány elsősorban azt kell, hogy tartalmazza, hogy a munkavállaló milyen munkakört töltött be. A munkavállaló kifejezett kérésére köteles a munkáltató a munka értékelését is elvégezni. Amennyiben a munkáltatónál rendszeres a teljesítmények éves értékelése, akkor eleget tehet a munkavállaló ilyen irányú kérésének azzal, hogy azt kiadja, de elvégezheti ezt, a kérés aktualitásakor.

Bogie # 2005.04.21. 14:15

Igen, közben előjött nekem is. Köszi!

Csak ez nekem inkább egy igazolás, mint referencia. Igazából lehet, hogy valami köznépi félreértelmezésből fakad nálam az értetlenkedés. A referencia levél számomra nem egy száraz igazolás, hanem egy összetettebb, emberközeli valami, ami akár érzelmi töltetet is tartalmaz. Olyas valakiért vállalok referenciát, akit magam is alkalmaznék továbbra is. Ezért nem értem, hogy miért is lenne a kettő ugyanaz. Ajánlani kötelezően nem lehet valakit, igazolni, hogy ott dolgozott és azt adott időben, hogyan értékelték a felettesei azt lehet, akár kérésre is.

Mondom, valószínűleg ez fogalomzavar inkáb, mint jogi.

Ezért is kérdeztem, hogy hol látjátok az MT-ben a referencia adási kötelezettséget, mert én sehol. Aztán felfedeztem ezt a működési bizonyítványt, amivel még a gyakorlatban sosem találkoztam.

Azért még egyszer köszi!

Karika # 2005.04.21. 14:09

Itt találod meg a jogszabályi hivatkozást:

Mt. 99. § (1) A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.
(2) A működési bizonyítvány tartalmazza:

  1. a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört,
  2. a munkavállaló munkájának értékelését.

(3) A munkáltató a (2) bekezdés b) pontjában foglalt körülményről csak a munkavállaló kifejezett kérésére adhat tájékoztatást.

Bogie # 2005.04.21. 14:07

Ez a régebben működési bizonyítványként emlegetett valami, munkakör+értékelés lenne, a munkavállaló kérésére a munkaviszony megszüntét követő egy éven belül? Vagy?

Bogie # 2005.04.21. 13:57

Bocs, ez bebuktam és még most is csodálkozom, hogy létezik ilyen kötelezettség. Az MT melyik része rendelkezik erről és mit is nevez referencia levélnek? Előre is köszi a választ.

Gondolom, a kötelezettség a munkavállaló kérésével jön létre vagy ezt is rosszul gondolom. Nekem egyébként ez most új, mármint, hogy létezik ilyen kötelezettég.

the big cat # 2005.04.21. 13:20

A helyzet az, hogy a referencia levél kiállítási kötelezettséget a Mt. előírja, tehát a munkáltató köteles azt kiállítani, de sem a nyelvét, sem a tartalmát nem szabja meg semmi. Viszont ha magyarul adják ki, nincs akadálya arról fordítást készíteni. Akár saját magad is megteheted, és csatolod mindkettőt.

Bogie # 2005.04.21. 13:06

Nem meglepő módon Magyarországon magyar a hivatalos nyelv és mióta EU tagok vagyunk ezért az EU nyelv is lett. Ebből következik, hogy hivatalos szerveknek bárhol az EU-n belül felkészültnek kell lenniük a magyarnyelvű dokumentumok fogadására. Más kérdés, hogy a gyakorlatban nem ilyen egyszerű a dolog.

Ennek aztán a munkaerőpiachoz azonban nem sok köze van. Ha feletteseid nem akarnak referencia levelet adni neked, akkor nem adnak, ha magyarul adnak, akkor az van. Azt, hogy hol dolgoztál és meddig azt a kilépőpapírjaid igazolják.

A referencia levél az pont az a műfaj, amit akkor ad a munkáltató, ha érdemesnek látja. Senki nem köteles referencia levelet kiállítani és főleg nem kívánság szerint.

beszterce # 2005.04.21. 12:56

ehhez kapcsolódik a kérdés:

kértem a cégtől kilépésemkor referenci (ajánló-)levelet.
azt a választ adták, hogy olyat csak magyarul tudnak adni (tudni kell, hogy ez első 5-ben lévő kereskedelmi bankok egyikéről van szó)
kérdés: ez létezik, hogy csak magyarul adnak ilyet? hiszen nekem pont azért lenne rá szükségem, hogy külföldön igazoljam a munkámat.
azt mondták: a hivatalos nyelv a magyar.
pedig már eu tagok vagyunk. van erre valami jogszabály, vagy csak ahogy éppen amilyen kedvük van, úgy csinálják?
köszi

Bogie # 2005.04.09. 17:41

Köszi Nagymacska :)
Jó hétvégét!

the big cat # 2005.04.09. 09:42

A felek szabadon dönthetnek a szerződés nyelvéről.

Bogie # 2005.04.08. 20:32

Magyar munkáltató és magyar munkavállaló között elegendő-e a pl. angolnyelven megírt szerződés vagy mindenképpen szükséges egy magyarnyelvű változat is? (Hogy miért pont angolul van a szerződés? Azért mert maga a cégcsoport nem magyar és közös nyelvként az angolt használja a szervezet.)