Munkaköri leírás tartalma


Bogie # 2005.04.20. 16:32

Persze, az pedig iktatja a kukába. Ezért kérdeztem. Ha nem veszi át tőle, akkor olyan, mintha le sem írta volna.

Persze, ezek igen faramuci helyzetekben jöhetnek elő, de azért sajnos ma nagyon sok helyen tapasztalható a joggal, illetve a vélt vagy valós helyzetelőnnyel/ erőfölénnyel való visszaélés.

Banyamancs # 2005.04.20. 15:37

Amikor engem bűncselekmény (adatok visszamenőleges hamisítása) elkövetésére akartak rávenni anno, akkor figyelmeztettem erre a munkáltatómat, majd közöltem, hogy amennyiben írásba adja az utasítást, megcsinálom. Amúgy nem. Nem adta írásba. Én meg nem csináltam meg. Az már más miatt van, hogy azóta eljöttem. :-))

Írásban átnyújtja a munkáltatónak, nem kell tértivevényes levél.

Bogie # 2005.04.20. 15:10

Ha egy kicsit gyakorlatiasabban közelítjük meg, akkor felmerül néhány kérdés ezzel kapcsolatban.

Ezeket az utasításokat ugye nem szokták írásba foglalni, mert majd bolondok lennének nyomot hagyni. Hogyan tagadja meg a munkavállaló a munkát, ha erre az MT (meg azért a józan paraszti ész szerint is)kötelezi? Küld egy tértivevényes levelet?

Banyamancs # 2005.04.20. 14:57

Úgy döntöttem, egyszerűbb, ha bemásolom ezt a részt:

104. § (1) A munkavállaló a munkát a munkáltató utasítása szerint köteles ellátni.
(2) Nem köteles a munkavállaló teljesíteni az utasítást, ha annak végrehajtása jogszabályba vagy munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik. Ha az utasítás végrehajtása kárt idézhet elő és a munkavállaló ezzel számolhat, köteles erre az utasítást adó figyelmét felhívni. Utóbbi esetben az utasítás teljesítését azonban nem tagadhatja meg.(3) A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.
(4) Az utasítás jogszerű megtagadása nem menti fel a munkavállalót az alól, hogy munkavégzés céljából továbbra is rendelkezésre álljon, és a jogszerű utasításokat teljesítse.
(5) Ha a munkavállaló az utasítás teljesítésének jogszerű megtagadása következtében nem végez munkát, a kieső időre távolléti díjra jogosult.

Bogie # 2005.04.20. 14:45

Érdekelnek a részletek is, Banyamancs! :)

Joci: szerintem a problémák gyökere nem jogi indíttatású a HR területén, de ez már nagyon offtopic lenne...

Joci # 2005.04.20. 14:41

Bogie!
Örülök, hogy te is így gondolod, nem vagyok jogász, de az a meglátásom, hogy nagy káosz uralkodik még nálunk munkajog terén.

Banyamancs!
Engem érdekel! Köszönöm!


Joci

Banyamancs # 2005.04.20. 14:11

Bocsánat, nem okoskodni akarok, de félreérthető lehet a dolog, amit olvastam egyikőtöknél: a munkavállaló nem minden esetben tagadhatja meg az utasítás végrehajtását és vannak olyan esetek, amikor viszont kötelező megtagadnia! Nem részletezem, csak ha érdekel ez bővebben valakit!

Bogie # 2005.04.20. 13:34

Látom Joci, amíg én itt elmélkedtem, te küldtél közben valamit. Ezek szerint egyáltalán nem olyan sötét a helyzet, mint feltételeztem és a kérdés csak az ördög nem alszik alapon jött elő. Egyébként igazad van, hogy ha lehet a lépkedjünk előre néha a HR terén is :)

Bogie # 2005.04.20. 12:38

Off. Az azért nem is javasoltam, hogy azonnal adja be a felmondását.

Egyetértek, hogy megpróbál valaki jogilag korrekt megállapodást kötni. Viszont ez a mondat nem okozhat különösebb problémát egy normális esetben. Ha az eset nem normális, akkor meg jobb időben nézelődni. Pontosan azért, mert nem könnyű jó helyet találni.

Joci # 2005.04.20. 12:36

Köszönöm Kála!

Bogie!
Hopp, tényleg úgy lehet érteni, pedig erről szó sincs az én esetemben.
(Off- Egy másik, hasonló beosztású munkatársamnak volt olyan felettese, aki többször hivatkozott erre a pontra, amikor megkérdőjelezhető munkát sózott rá a beosztottaira)
Nekem nagyon jó a viszonyom a közvetlen felettesemmel. Tehát annyira nem ez a mondat aggaszt, hanem az a középkori mentalitás, ami az itteni idősödő munkatársak között van.
Szerintem egy uniós tagország közszolgálatánál nincs helye az ilyen erősen megkérdőjelezhető dolgoknak. A versenyszféra az más kérdés, szerintem ott semmin nem kell csodálkozni, ami a munkajogi kérdéseket illeti.
Tényleg csak jogilag szerettem volna tisztába lenni a dologgal. :)

Mégegyszer köszönöm a segítséget :)


Joci

Kála # 2005.04.20. 12:23

Joci: Nem igazán van rendben, úgyhogy szerintem nyugodtan jelezd, hogy ebben a formában aggályosnak tartod - és kérd, hogy legalább annyit tegyenek meg, hogy kiegészítik valami hasonlóval: "Esetenként elvégez minden olyan képzettségének és beosztásának megfelelő egyéb feladatot, amivel a felettesei megbízzák"

OFF Bogie: Azért napjainkban nem olyan egyszerű egyik munkahelyről átváltani egy másikra - és amiket itt a fórumon is olvasok, csak azt tudom mondani, jobb félni, mint megijedni.

Bogie # 2005.04.20. 11:51

Off. Értem, hogy jogilag tisztában akarsz lenni a dologgal, de mint féligmeddig HR-esnek az a megérzésem támadt, hogy valami nincs rendben ott ahol vagy, hogy ennyire aggódsz emiatt a mondat miatt. Valamilyen szinten sérülhetet a kölcsönös bizalom, ami az alapja a munkavállaló és a munkáltató hosszan tartó, eredményes kapcsolatának. Hú, de megkörítettem! :)

Egyébként rendben vannak körülötted a dolgok, közvetlen felettes, egyebek? Ez a mondat engem akkor aggasztana, ha nem bíznék meg azokban, akiktől utasításokat, feladatokat kaphatok. Akkor viszont másik állás után néznék, mármint, ha nem látnék esélyt a helyzet változására.

Joci # 2005.04.20. 11:35

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Igen, pont ez a bajom ezzel a mondattal, hogy bizonytalanná teszi az amúgy rendesen kidolgozott munkaköri leírást. Ezzel az erővel akár ebből az egy mondatból állhatna az egész.
A cég munkaügyi előadójának szóbeli véleménye szerint ez így rendben van, a munkavállalót egyéb módon védik az ellen, hogy esetleg nem a képzettségének és a beosztásának megfelelő feladatot végeztssenek vele. De akkor nem értem, mi szükség van erre az utolsó pontra.

dr. Bubó!
Ezek szerint, ha az új munkaköri leírásban is szerepeltetni akarják ezt a pontot, akkor írásban kell jeleznem, hogy ebben a formában aggályosnak találom?


Joci

dr. Bubo # 2005.04.20. 10:07

Sajnos igaz, amit Kála írt, valóban gumiszabály, de ez az, ami az Mt., Kt., Kjt. utasításra vonatkozó szabályiból a munkaköri leírásban megjelenik.

Elvileg a munkáltató utasítási joga a szervezeten belül mindenre kiterjed, a munkavállaló (közalkalmazott) az utasítást megtagadhatja, illetve annak végrehajtásának következményeire (irásban is) figyelmeztethet.

Kála # 2005.04.20. 09:58

A munkaköri leírás funkciója az lenne, hogy rögzíti, hoyg adott munkavállaló mely feladatokat lát el a munkaszervezeten belül. Biztonságot nyújt a munkavállalónak abból a szempontból, hogy tudja, hogy mi az, amit elvárnak tőle, milyen feladatokat kell teljesítenie.
Az idézett mondat erősen "gumi" jellegűvé teszi a munkaköri leírást, ami ugye nem szolgálhatja a munkavállaló érdekeit, ezzel a munkaköri leírás nem képes betölteni funkcióját, tehát szerintem erősen aggályos és szabálytalan az alkalmazása. (Függetlenül attól, hogy tudatában vagyok, hogy gyakorlatilag minden munkaköri leírásban szerepel.)

Bogie # 2005.04.20. 08:56

Csodálkoznék, hogy ha ezt belevenni jogellenes lenne, hiszen a munkaköri leírás nem terjedhet ki a feladatkör minden egyes apró részletére. Valószínűleg, hogy ha az általad említett pont nincs leírva a szerződésedbe, akkor is az a helyzet, hogy megbízhatnak olyan feladattal, ami nincs pontosan körvonalazva a munkaköri leírásodban.

Ezt persze a versenyszférában szerzett tapasztalataimra alapozom és ahogy céloztál is rá, a közalkalmaztottakra egy másik törvény vonatkozik.

Joci # 2005.04.20. 08:49

A következő kérdésem van a munkaköri leírással kapcsolatban:

  • A közszférában dolgozom, a Közalkalmazottak jogállásáról szóló Tv. vonatkozik ránk. A munkahelyemen bevett szokás, hogy mindenkinek a munkaköri leírása tartalmaz egy utolsó pontot, mely szerint:

- Elvégez minden olyan feladatot, amivel a felettesei megbízzák

Ennek a pontnak a létjogosultságát erősen megkérdőjelezem.
Lehet egyáltalán ilyen pont a munkaköri leírásban?
Idén februártól belső átszervezés után magasabb beosztásba kerültem, de a közvetlen főnököm változatlan maradt. Ismerve őt, biztos vagyok benne, hogy az új munkaköri leírásomba is be fogja venni ezt a pontot. Csoportvezető - Projectvezető mérnökként ezt méltánytalannak tartom. Azt tervezem, hogy ebben a formában nem írom alá a munkaköri leírást, de nem tudom, hogy ezt megtehetem-e?

A válaszokat előre is köszönöm. :)


Joci